Σε μία δημοσιογραφική νίκη και παράλληλα σημαντική αποκάλυψη προχώρησε το vouliwatch.gr, φέρνοντας στο «φως» τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα παρανομεί μέσω της αξιοποίησης κρατικής επιχορήγησης για ερευνητικούς σκοπούς προκειμένου να αποπληρώσει τα «θαλασσοδάνεια».
Επίμονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα τo vouliwatch.gr ζητούσε από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής -μέσω επιστολών και αιτημάτων κατάθεσης εγγράφων- επίσημη πληροφόρηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σχέση με τις οικονομικές δηλώσεις των κομμάτων για τα έτη 2015, 2016 και 2017.
Η εκκωφαντική σιωπή της Επιτροπής οδήγησε τους συναδέλφους να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, στρεφόμενοι κατά της απόρριψης των αιτημάτων τους από την αρμόδια Επιτροπή.
Λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, η ύποπτη αδράνεια της Επιτροπής της Βουλής μετατράπηκε σε αναλυτική ταχυδρομική απάντηση, στην οποία παρατίθενται οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν και η σκανδαλώδης ατιμωρησία τους:
«Το γεγονός ότι η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 Ευρώ!
»Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης.
»Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι η διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια την επιβολή κυρώσεων ίσχυσε από το 2018!
»Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε κυρώσεις αλλά επειδή δεν αναφερόταν ρητά σε αυτές τις παραβάσεις, η Επιτροπή αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να κάνει ¨τα στραβά μάτιᨻ σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθενται τα… κατορθώματα της ΝΔ:
«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις Τράπεζες και το Δημόσιο.
»Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος.
»Και εφόσον δεν τα επέστρεψε, όφειλε η Επιτροπή Ελέγχου να της επιβάλει να τα επιστρέψει.
»Η Επιτροπή αποφάσισε και πάλι να μην επιβάλει καμία κύρωση ούτε για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας».
Να σημειωθεί ότι η σκανδαλώδης γνωμοδότηση της Επιτροπής επί των ατιμώρητων παραβάσεων έλαβε χώρα επί ημερών Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην προεδρία της.
Η τότε Πρόεδρος της Επιτροπής όχι μόνο δεν έδωσε τα στοιχεία στο vouliwatch.gr αλλά και δεν το έθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.