Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Νίκος Δένδιας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωμιοί της Αντιοχείας, Συρία, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών,
Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου ΕΕ για την Συρία.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, μόνο δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούνται από την ιστορία και τους ανθρώπους της περιοχής να έχουν λόγο στα πράγματα.
Η Ελλάδα, με την ελληνορθόδοξη μειονότητα των Αντιοχέων, που ζουν σε Συρία και Λίβανο και αριθμούν συνολικά περίπου 1,5 άνθρωποι, οι οποίοι επί οθωμανικής κατοχής θεωρούνταν Έλληνες και η Γαλλία που έχει δικαιώματα «προστάτη» των χριστιανικών πληθυσμών από τον 16ο αιώνα σε συνθήκες που υπέγραψε με τους Οθωμανούς και λόγω προγενέστερου μεσαιωνικού δυτικού (σταυροφορικού) εποικισμού στον Λίβανο.
Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει ιστορικές ρίζες στην περιοχή, δεν έχει μειονότητες.
Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, χαιρέτισε την απόφαση για τη συγκρότηση Συνταγματικής Επιτροπής στη Δαμασκό, που θα προσπαθήσει να διευκολύνει την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης για τη Συρία.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης την ανάγκη που υπάρχει για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη εκφρασμένη πρόθεση της ΕΕ να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και στην επιστροφή των προσφύγων, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το TRIBUNE προσθέτει ότι η Ελλάδα πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα της ελληνορθόδοξης μειονότητας στη Συρία.
Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) η Ελλάδα δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτό τον πληθυσμό και τον εγκατέλειψε στη σταδιακή αραβοποίηση, τουλάχιστον γλωσσικά.
Ο πόλεμος στη Συρία (που δεν είναι ο μοναδικός εμφύλιος στην πρόσφατη ιστορία της, απλά ήταν ο πλέον μακρόχρονος) απέδειξε ότι η Ελλάδα οφείλει να μεριμνήσει για την προστασία του ελληνορωμαϊκού πληθυσμού, την απεξάρτησή του από τη ρωσική επιρροή, να διασφαλίσει τη μελλοντική ασφάλειά του.