Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Υόρκη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια,
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση πολέμησε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, δήλωσε ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ με την οποία συζήτησαν για τα Βαλκάνια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».
Επανέλαβε όμως αυτό το οποίο τόνιζε και προεκλογικά ότι είναι μία Συμφωνία κυρωμένη από την Ελληνική Βουλή και, κατά συνέπεια, «δεν αλλάζει κατά το δοκούν».
«Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της» δήλωσε στη ΔΕΘ.
«Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε».
Η συνάντηση είναι κρίσιμη και για τον Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να του δώσουν συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εκλογές.
Τότε δήλωσε στα ΜΜΕ της χώρας του ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι «προσεκτικός» με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν και να συνεργαστούν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Τα τετ α τετ που έχουν «κλειδώσει» ή είναι στο τελικό στάδιο οι διπλωματικές διεργασίες μέχρι στιγμής είναι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Έντι Ράμα.