Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το περιοδικό «Nature» καλεί τον Μητσοτάκη να σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις του Τσίπρα στην έρευνα

Το περιοδικό «Nature» καλεί τον Μητσοτάκη να σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις του Τσίπρα στην έρευνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εγκώμιο στην πολιτική που ακολούθησε η απερχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στον τομέα της έρευνας έπλεξε το ιστορικό επιστημονικό περιοδικό Nature.

Με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε τις εκλογές, αλλά οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις στην έρευνα αξίζει να διατηρηθούν», άρθρο που δημοσιεύει ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, το Nature, εγκωμιάζει τα επιτεύγματα της απερχόμενης κυβέρνησης στην έρευνα, για τα οποία, όπως τονίζει, «ας σημειωθεί ότι έγιναν εν μέσω δριμείας οικονομικής κρίσης».

Το άρθρο επικεντρώνεται σε δύο σημαίνουσες μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ: στην αύξηση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της έρευνας, η οποία άγγιξε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα (1.13% επί του ΑΕΠ) και τη δημιουργία του «Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στην Αθήνα, «έναν ανεξάρτητο εθνικό φορέα θεμελιώδους έρευνας στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ρόλο του Κώστα Φωτάκη, πανεπιστημιακού και αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας επί ΣΥΡΙΖΑ, στη δημιουργία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ, τονίζει το ιστορικό βρετανικό περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από το 1869.

«Έπεισε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συγχρηματοδοτήσει [το έργο], το οποίο προκηρύσσει τακτικές προσκλήσεις σε επιστήμονες σε όλα τα στάδια της καριέρας τους.

»Ως αποτέλεσμα, μερίδα επιστημόνων οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα επέστρεψαν για να δημιουργήσουν ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες».

Αντίθετα, όσον αφορά το νέο αναπληρωτή υπουργό, Χρίστο Δήμα, πρώην δημοσιογράφο και πολιτικό επιστήμονα, το Nature σχολιάζει ότι «οι ερευνητές έχουν δίκιο που ανησυχούν».

Αφότου αναφέρει ότι στον πίνακα καινοτομίας της ΕΕ, όπου αξιολογείται η επίδοση της κάθε χώρας, η Ελλάδα εκτοξεύτηκε από το 61% του μέσου όρου της ΕΕ το 2011 στο 82% το 2018, το περιοδικό καλεί την κυβέρνηση του Μητσοτάκη «να μην μπει στον πειρασμό να κάνει περικοπές στην έρευνα.

»Δεν πρέπει να μειώσει τη χρηματοδότηση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ ούτε να επέμβει στη λειτουργία του».

«Οι ερευνητές που επιδοτούνται από το ινστιτούτο και οι φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τις καινοτόμες βιομηχανίες τις οποίες υπόσχεται η κυβέρνηση και τις οποίες περιμένει ο ελληνικός λαός για πολύ καιρό», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: «Πληθαίνουν τα τεκμήρια για συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του εγκλήματος των Τεμπών»

Χρυσοχοΐδης: Σωστά έπραξε ο πρωθυπουργός και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα»

Κικίλιας για διαγραφή Σαμαρά: Δυσάρεστη, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...