Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Παπαδημούλης, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαργκρέτ Βέσταγκερ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,
Επείγουσα επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με αφορμή την ψήφιση άρθρου από την ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ψήφιση ο κ. Παπαδημούλης είχε θέσει και πάλι το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες με ερώτηση προς την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία «νομικά αίολη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα» κίνηση.
Στη νέα επιστολή του ο κ. Παπαδημούλης ζητά από την κα Βεστάγκερ να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
«Αυτό το άρθρο είναι μια ρήτρα για τη σύγκρουση συμφέροντος, που έχει αναδρομική ισχύ, η οποία ξεκάθαρα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ειδικά την Οδηγία της ΕΕ 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 (αιτιολόγηση 17 και άρθρο 14 Παρ 3), η οποία ενδυναμώνει την ανεξαρτησία και προστατεύει τις Εθνικές Επιτροπές Ανταγωνισμού από εξωτερικές παρεμβάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτηση.
«Επιπροσθέτως, αυτή η ρήτρα εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς καμία διαβούλευση με την ΕΕΑ, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική ελληνική νομοθεσία (νομοθετική πράξη Ανταγωνισμού, άρθρο 14 και άρθρο 23), χωρίς να συντρέχει λόγος επείγοντος» συμπληρώνει.
Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει επίσης ότι μέχρι πρόσφατα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βελτίωσε τις διοικητικές της δυνατότητες και εξασφάλισε την ανεξαρτησία των εθνικών ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΑ.
Αυτή η ρήτρα, που εισήχθη από τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση, φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχαμε κόντρα σε υψηλούς τόνους για το θέμα στη Βουλή, με την ίδια την πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλική Θάνου, να χαρακτηρίζει τη διάταξη «άκρως φωτογραφική», «αντισυνταγματική» και να ζητεί την απόσυρσή της.