Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιάννης Στουρνάρας «καρφώνει» ξανά την περίοδο Κώστα Καραμανλή

Ο Γιάννης Στουρνάρας «καρφώνει» ξανά την περίοδο Κώστα Καραμανλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Κώστα Καραμανλή ήταν πάντα… πολυτάραχη.

Ήταν 2013 όταν ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής, που απειλούσε να μην κατέβει υποψήφιος με την ΝΔ αν έμπαινε στα ψηφοδέλτια Επικρατείας ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η απειλή του Κ. Καραμανλή έγινε δεκτή και ο Γιάννης Στουρνάρας έγινε εν τέλει κεντρικός τραπεζίτης.

Αφορμή της σφοδρής σύγκρουσης ήταν η κριτική που ασκούσε ο Γιάννης Στουρνάρας για την περίοδο Καραμανλή και για τις ευθύνες που είχε για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Δύο ήταν οι αιχμές. Τα υψηλά ελλείμματα του 10% και του 15% αλλά και η υπερδιόγκωση του δημοσίου με τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις.

«Tα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός ελέγχου την περίοδο 2008-2009» είχε δηλώσει το 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι και οι συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή κκ. Προκόπης Παυλόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης είχαν αντιδράσει έντονα υπερασπίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της περιόδου και κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα για «τεχνοκρατική έπαρση».

Τα χρόνια πέρασαν και οι δύο στηρίζουν τον αγώνα της ΝΔ να βγει ξανά στην εξουσία.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πήγε πρόσφατα μαζί με την γυναίκα του σε προεκλογική εκδήλωση στήριξης του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο Κώστας Καραμανλής επανήλθε στην πολιτική σκηνή μετά από 10 χρόνια για να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κόντρα όμως παραμένει. Τουλάχιστον από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα αφού μόλις πρόσφατα, σε συνέντευξή του σε κρητικό κανάλι, θυμήθηκε ότι για την κρίση και την χρεοκοπία της χώρας φταίει η περίοδος Καραμανλή.

Στουρνάρας: Φταίει η περίοδος Καραμανλή

Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε από την Κρήτη όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε καθαρό προεκλογικό timming ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε τις δικές του επισημάνσεις γιατί όπως ανέφερε είναι η αποστολή της Κεντρική Τράπεζας να λέει την άποψή της.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί στις αρχές Ιουνίου μίλησε και στο Κρήτη TV, στην εκπομπή Αντιθέσεις του Γιώργου Σαχίνη, όπου εκεί ο Γιάννης Στουρνάρας περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο που εκτυλίχθηκε η κρίση στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Το πιο βασικό είναι «να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Όχι άλλος εκτροχιασμός.

»Το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά αυτό» υπογράμμισε ο Γιάννςη Στουρνάρας προς το τέλος της συνέντευξης.

«Ποιος ήταν ο βασικός εκτροχιασμός;» ρώτησε ο δημοσιογράφος με τον κεντρικό τραπεζίτη να αισθάνεται για πρώτη φορά πιεσμένος.

«Δεν θέλω να το πώ, θα το γράψει η ιστορία» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στη δεύτερη συμπληρωματική ερώτηση ο Γιάννης Σουρνάρας απάντησε χαρακτηριστικά:

«Κοιτάξτε κάναμε λάθη στο παρελθόν, βεβαίως, η υπερμεγένθυνση του δημόσιου τομέα, τα μεγάλα ελλείμματα».

Η απάντηση αυτή σε συνδυασμό με όσα είχε πει νωρίτερα ο κεντρικός τραπεζίτης φωτογράφιζε ξεκάθαρα την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και την περίοδο των ελλειμμάτων του 10% και 15% όπως είπε χαρακτηριστικά!

«Τα πρώτα 10 χρόνια είχαμε σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας και των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δείτε το ΑΕΠ.

»Με την κρίση είχαμε φυσικά ανατροπή της σύγκλισης.

»Πώς να μην υπάρχει κρίση με τόσα μεγάλα ελλείμματα θα μου πείτε…

»Για να υπάρχει πραγματική σύγκλιση, οι πολιτικές που ακολουθούνται να είναι λογικές, να μην γυρίσουμε ποτέ στις υπερβολές του παρελθόντος με τα τεράστια ελλείμματα του 10 και του 15%…» είχε απαντήσει νωρίτερα ο Γιάννης Στουρνάρας στιγματίζοντας την περίοδο της διακυβέρνησης του Κ.Καραμανλή!

Ακούστε τα σχετικά αποσπάσματα το στο 20.10 έως 21.44 και από 52.30 έως 53.13:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Η παραδοχή Κυρανάκη επιβεβαιώνει την διασύνδεση ΝΔ με Ομάδα Αλήθειας και Blue Skies»

Φάμελλος για «Ομάδα Αλήθειας: «Ένα ακόμα σκάνδαλο διαφθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Ανδρουλάκης: Από τη μία τσέπη μάς παίρνουν τεράστια πλεονάσματα λόγω της υπερφορολόγησης και στην άλλη τσέπη μάς βάζουν ένα μικρό κλάσμα μέσω pass

Χατζηδάκης: Πώς δικαιολόγησε ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία μόλις 1 δισ. από τα 11,4 δισ. του ματωμένου πλεονάσματος

Φάμελλος: Με μέτρα-ασπιρίνες, ο πρωθυπουργός της ακρίβειας και των καρτέλ, προσπαθεί να σταματήσει την κατάρρευσή του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...