Κριτική και στον Κώστα Καραμανλή φρόντισε να ασκήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Open υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική του ουσιαστικά οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια και «επέλεξε να φύγει παρά να μείνει και να δώσει τη μάχη».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας», ενώ υποστήριξε ότι πάντα ασκούσε κριτική στον κ. Καραμανλή, αρνούμενος τις «κατηγορίες» ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε πάντα να φερθεί πιο ευγενικά στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς αντιπάλους.
Προσέθεσε ακόμη ότι «η ιστορία έχει γράψει ότι και οι τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί, με διαφορετικές ευθύνες ο καθένας μας έβαλαν στα μνημόνια και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια», προσθέτοντας ότι «εμείς κληθήκαμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα».
Φρόντισε, πάντως, να αναγνωρίσει και κάτι θετικό στην κυβέρνηση Καραμανλή και αυτό αφορά τα ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να βάλει τάξη στην ασυδοσία των ΜΜΕ αλλά απέτυχε».
Το σκάνδαλο Novartis και ο Αντ. Σαμαράς
Επέμεινε ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για το ζήτημα της Novartis, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν μίλησα για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσει η δικαιοσύνη και το πράττει, αν και με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Αλλά αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο κ. Σαμαράς αυτό που κάνει ενώ έχει όλη την ευθύνη την πολιτική και ερευνάται και η ποινική του ευθύνη είναι να θέλει να εκδικηθεί πολιτικούς του αντιπάλους επειδή τόλμησαν να προωθήσουν στην δικαιοσύνη υποθέσεις.
»Αυτή είναι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας
Το «παιχνίδι μπορεί να γυρίσει»
Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, δηλώνοντας ότι «το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες.
Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός θα έρθει να ψηφίσει με διαφορετικά κριτήρια σε σύγκριση με αυτά των Ευρωεκλογών.
Δεν αμφισβητώ ότι έχει δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο κλίμα και μία παράσταση νίκης της ΝΔ.
Όμως μόλις καταγράφηκε η σαφής τάση ότι ο λαός ήθελε κάτι διαφορετικό, προχώρησα σε προκήρυξη εκλογών.
Είναι η πρώτη φορά που κάποιος χάνει Ευρωεκλογές και προχωρά σε κήρυξη εθνικών εκλογών.
Ταυτόχρονα θεωρώ ότι μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα δημιουργούσε ζημιά στην οικονομία, στον τουρισμό και κυρίως σε μία περίοδο που τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται στο προσκήνιο».
Δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι το 36% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2014 δεν είναι «ΣΥΡΙΖΑίοι, αλλά δανεικοί και δεν ντρέπομαι να το πω», προσθέτοντας ότι κατά τις ευρωεκλογές οι πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για κάποιες πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση», αλλά δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να κερδίσει τις εκλογές, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα.
Τα μετεκλογικά σενάρια
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει μετά την 7η Ιουλίου εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, τόνισε ότι όποιο κόμμα κερδίσει, έστω και με μία ψήφο τις εκλογές, αυτό θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «λέει παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία, καθώς «απειλεί τον ελληνικό λαό ότι εάν δεν του δώσει λευκή επιταγή τότε θα πάμε σε εκλογές τον 15Αύγουστο.
Φανταστείτε τι θα γίνει εάν του δωθεί και η λευκή επιταγή».
«Εάν στις 8 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα είναι μπροστά έστω και με μία ψήφο, τότε θα υπάρξει κυβέρνηση.
Θα σχηματίσουμε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό προσανατολισμό και προοδευτικό πρόσημο», είπε και συνέχισε «πιστεύουμε στη μη νόθευση της επιλογής του ελληνικού λαού και γι’ αυτό προτείναμε την απλή αναλογική.
Στον πυρήνα της υπάρχει η προϋπόθεση των συνεργασιών».
Χαρακτήρισε ως ακραίο σενάριο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς μία τέτοια συνεργασία θα γίνονταν «μόνο υπό ακραίες συνθήκες».