Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία (ΕΡΑ Αλφόνσος Βιτάλης), αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην περιφέρεια «Β1», δηλαδή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, τόνισε ότι «σε όλη μου τη δημοσιογραφική καριέρα, ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να με κατηγορήσει, ότι είμαι «αριστεροφοβικός».
»Απεναντίας», συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «είχα μια εξαιρετική σχέση από τον Χαρίλαο Φλωράκη μέχρι τον Λεωνίδα Κύρκο και μια εξαιρετική σχέση, πολύ πριν κατέβω στη πολιτική με τον Πάνο Καμμένο, με τον Αλέξη Τσίπρα.
»Αλλά ναί! Είμαι ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον χώρο τον Καραμανλικό, ο οποίος τόσο πολύ ταλαιπωρείται από τις μεταλλάξεις που κάνει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ.
»Ναι, είχα την υποχρέωση, να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα με τον Αλέξη Τσίπρα και το έκανα συνειδητά, γιατί πράγματι πιστεύω στον Αλέξη Τσίπρα.
»Όσοι με λοιδορούν στο διαδίκτυο, αδιαφορώ. Καλά κάνουνε με την άποψη που διατυπώνουν.
»Αυτό είναι η Δημοκρατία και η ανοιχτή κριτική. Αρκεί να μην είναι χυδαία».
Πορτοφολάδες, Νέρωνες, Μνημόνια
«Και από την άλλη πλευρά έχω δηλώσει κατηγορηματικά, ότι δεν θα συμβάλλω στο να επιστρέψουν οι «πορτοφολάδες» του ελληνικού λαού, εκείνοι που κλέψανε τα πορτοφόλια των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
»Εκείνοι, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για το πως φτάσαμε στα Μνημόνια.
»Το καλοκαίρι του ‘15, η κυβέρνησή μας έκανε αυτό που -τουλάχιστον εγώ έλεγα- τη «Τριετή Συμφωνία Εξόδου από τη Κρίση».
»Δηλαδή υπογράψαμε, συμφωνήσαμε ένα πλαίσιο, το οποίο τηρήσαμε και φτάσαμε αισίως, όχι μόνο το περασμένο καλοκαίρι να βγούμε από τα Μνημόνια, αλλά να έχουμε και θετικά πρόσημα σε ό, τι αφορά στη πρόοδο της οικονομίας μας και σε ό,τι αφορά στην ανεργία.
»Συνεπώς, κανένας δεν μπορεί τώρα να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα.
»Και καλό θα είναι οι Νέρωνες τις Ελλάδας να μην μιλάνε για καμένη γη.
»Ο Έλληνας ξέρει πολύ καλά το τι παρέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από μία περίοδο με πλήρη υποταγή στις ορέξεις εκείνων οι οποίοι είχαν επιβάλει τα μνημόνια στην Ελλάδα.
»Πάμε λοιπόν πίσω στην εποχή του Καστελόριζου…
»Εκείνης της αρνητικότατα ιστορικής διακήρυξης που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου.
»Ας μη ξεχνάμε εκείνες τις εποχές όπου ακούγαμε στελέχη κυβερνήσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να λένε:
»«Μην κατηγορείτε τους δανειστές μας, εμείς είμαστε που παίρνουμε τα μέτρα από μόνοι μας,..»!!! Και περηφανευόντουσαν κιόλας που έπνιγαν τον Ελληνικό λαό.
»Λοιπόν, οι Νέρωνες της ελληνικής οικονομίας να μην μιλούν για καμένη γη και ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς απεναντίας προσπαθήσαμε πραγματικά να ανθίσουμε αυτήν την καμένη γη και το πετύχαμε».
Αριστερά δεξιά και σκηνικά ντροπής
«Και να πω κάτι ακόμα;
»Αντί να μπούμε στην ουσία των προγραμματικών δηλώσεων, κάποιοι «επιφανείς» στη Πειραιώς, βάζουν θέματα σε καθαρά σε ιδεολογικό επίπεδο.
»Αν είσαι αριστερός ή αν είσαι δεξιός. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος.
»Επαναφέρουν ένα σκηνικό το οποίο θυμίζει δυστυχώς εποχές που δεν θέλω να θυμάμαι και που δεν αξίζουν στα παιδιά μας.
»Εποχές που όποιος δεν ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο είναι κομμουνιστής.
»Αυτό λένε! Και είναι ντροπή το 2019 να έχουν αυτήν τη νοοτροπία και να λένε «ααα εσύ δεν είσαι δικός μας, είσαι κομμουνιστής».
»Ναι, είναι ντροπή τους!
»Εγώ δεν είμαι αριστερός, αλλά είμαι σαφέστατα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, και τιμώ τη συνεργασία με όλους αυτούς τους συναδέλφους του Υπουργικού Συμβουλίου με τους οποίους δούλεψα πολύ σκληρά αυτά τα τέσσερα χρόνια».
Συμφωνία Πρεσπών και ποια οφέλη μετρούν
«Από την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα κέρδισε στο διεθνές στερέωμα.
»Κερδίσαμε πολλαπλά εθνικά οφέλη. Πείτε μου μία χώρα η οποία τελικά να έχει ένσταση για τη Συμφωνία αυτή..
»Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι γκρινιάζουν για το θέμα της ονοματοδοσίας. Καμία αντίρρηση.
»Από εκεί και πέρα όμως, ξέρουν πολύ καλά ότι εάν δεν φτάναμε στο να αλλάξουν οι άνθρωποι το δικό τους το όνομα, και από Μακεδονία που το έλεγαν 140 χώρες, να φτάναμε στο Βόρεια Μακεδονία, σήμερα θα μιλούσαμε για ενδεχομένως 200 χώρες του ΟΗΕ με το όνομα το προηγούμενο.
»Επιπλέον, κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία ήταν πάρα πολύ κοντά για να μας βάλει βάσεις αεροπορικές στην περιοχή των Βαλκανίων.
»Η Ελλάδα μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών κατάφερε να υπογράψει με τη Βόρεια Μακεδονία το air policing.
»Δηλαδή την τήρηση του εναέριου χώρου της γείτονας χώρας, με τη δική μας πολεμική αεροπορία, αφού εκείνη δεν έχει πολεμική αεροπορία.
»Εν πάση περιπτώσει αποδείξαμε ότι ναι, μπορούμε και στα δύσκολα να συμπεριφερόμαστε χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος, γιατί στην πολιτική δεν μπορεί να πηγαίνεις με το τι ενδεχομένως θα κερδίσεις σε κομματικά επίπεδα. Τα εθνικά επίπεδα είναι που μετράνε».