Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Πολεμικό Ναυτικό, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εξωτερικών,
Για μια μεγάλη διαφορά «καθώς εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό« όσον αφορά τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον ΘΕΜΑ 104,6 ερωτηθείς για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν οι Τούρκοι στείλουν το γεωτρύπανο Γιαβούζ να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου.
«Τι θα πούμε, ότι είναι αδύναμη η Τουρκία και θα αγνοήσουμε την παρουσία τους εκεί;» ήταν η ερώτηση στον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «δείγμα αδυναμία τη συνέχιση της έντασης από την Τουρκία».
«Από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει διαφορά.
»Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά, εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά.
»Και σας σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» ήταν η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου.
«Λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην διανοηθούν» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Στην παρατήρηση, δε, ότι πρόκειται για διαφοροποίηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έγιναν ενώ σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί επίσκεψη η διοικητής του 6ου στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Φρανκέτι.
Όσον αφορά το τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο κείμενο συμπερασμάτων του Γενικού Συμβουλίου της Τρίτης είπε ότι «είναι ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας στο βαθμό που θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της».
Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δεν προσδιορίζονται μέτρα για να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση» και σημείωσε ότι «πέρα από τα μέτρα το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη». Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι «η θέση μας είναι πάντοτε αυτή.
»Η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της.
»Τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζουμε είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».