«Καλώς ανταμώσαμε. Σήμερα ξεκινάμε μαζί ξανά έναν αγώνα για το σήμερα και το αύριο του τόπου, για την Ελλάδα, για τη ζωή μας και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και καμιά», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην πλατεία Ασωμάτων, στο Θησείο.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές, και σημείωσε:
«Γνωρίζουμε ότι τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Όχι η αποτύπωση της πρώτης προτίμησης για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή.
»Ούτε εύλογη επιθυμία έκφραση της δυσαρέσκειας.
»Αλλά τώρα το ερώτημα αφορά την ίδια μας τη ζωή.
»Τώρα η επιλογή, η απόφαση μας αφορά τη ζωή μας, το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας».
Ταυτόχρονα έθεσε τα διλήμματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και υπογράμμισε:
«Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν από αύριο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα ή αν θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει.
»Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού.
»Τα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει.
»Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού».
«Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει όσα ζήσαμε τη καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας 5ετία από το 2010 ως το 2015, κανείς δε μπορεί να ξεγράψει τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας στη ταπείνωση και την αναξιοπρέπεια και κανείς δε μπορεί να παραλείψει το σκληρό αγώνα που κάναμε, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, για να βγάλουμε τη χώρα σε ξέφωτο και να βγάλουμε από το λαιμό μας τη βαριά θηλιά των δανειστών», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει με ποιο σχέδιο θα κυβερνηθεί η χώρα και όχι οι δανειστές και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ
«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι έχουμε την πολυτέλεια, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, να διεξάγουμε εκλογές και να είναι ο ελληνικός λαός, και μόνο ο ελληνικός λαός αυτός, που θα αποφασίσει με ποιο σχέδιο θα κυβερνηθεί η χώρα. Ο λαός και όχι οι δανειστές και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Τώρα ήρθε η ώρα για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, μείωσης της φορολογίας και ακόμη μεγαλύτερης, ακόμη πιο δραστικής μείωσης της ανεργίας.
»Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Έχει τίτλο : Μπροστά όλοι μαζί», επισήμανε.
Το σχέδιο της ΝΔ, είναι πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ, που με μάχες σκληρές αποτρέψαμε την εφαρμογή του
Προειδοποίησε, ωστόσο, πως «ακόμη κι αν είμαστε πια ελεύθεροι να σχεδιάζουμε χωρίς τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας, να γνωρίζετε ότι το δικό τους σχέδιο δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα».
«Το δικό τους σχέδιο είναι εδώ, παρόλο που οι ίδιοι δεν είναι πια στη χώρα, και είναι το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων.
»Είναι το σχέδιο της ΝΔ, πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ, που με μάχες σκληρές αποτρέψαμε την εφαρμογή του κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των τριών δύσκολων χρόνων, μέχρι και την έξοδο από τα μνημόνια», συνέχισε και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας:
«Είναι ένα σχέδιο που μας το παρουσιάζουν βέβαια σε ωραίο αμπαλάζ.
»Με όμορφα λόγια, όμορφες λέξεις, εύηχα κλισέ και συνθήματα, περί δήθεν λιγότερων φόρων, αλλά δε μας λένε, αποφεύγουν σαν το διάολο το λιβάνι να μας πούνε τι κρύβεται πίσω από το όμορφο αυτό περιτύλιγμα.
»Δεν μας λένε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των δραστικών μειώσεων δαπανών, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας;
»Ποιος θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των απολύσεων;
»Ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της εγκαθίδρυσης ξανά του νόμου του ισχυρού και μιας διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, που θα φοροδιαφεύγει με οφσόρ και θα ξαναστήσει τη παράγκα της λεηλασίας των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας και της οικονομίας μας;».