Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ευάγγ. Αποστολάκης ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση για τις πολεμικές προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ευάγγ. Αποστολάκης ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση για τις πολεμικές προκλήσεις της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις βάσιμες ανησυχίες της Ελλάδας για τις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε σε όλες τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πάτρικ Σάναχαν.

Ο κ. Αποστολάκης είχε συναντήσεις στο Κογκρέσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι συνομιλητές του άκουσαν με προσοχή την ενημέρωση του για την άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας.

Εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά από αναδυόμενες προκλήσεις που εγείρουν κίνδυνους για την περιφερειακή ασφάλεια και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε την αμερικανική βοήθεια για να αποτραπεί τυχόν ακραία κίνηση της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ήταν η δική τους αντίδραση που ανάγκασε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί από τον περασμένο μήνα.

Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σχολιάζοντας τον σκοπό της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο κ. Αποστολάκης τόνισε:

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η παρουσία μου εδώ δεν είχε ως στόχο να κάνω κάποιες συμφωνίες με τις οποίες θα δεσμεύσω την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, αλλά ήταν μια επίσκεψη η οποία έπρεπε να γίνει γιατί περνάμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή γιατί δεν είναι πάντα η εικόνα που έχουν εδώ στην Αμερική, αυτή που πρέπει να είναι».

Ο κ. Αποστολάκης μίλησε και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, τα οποία συζητούνται αυτό το διάστημα.

Είπε: «Όσον αφορά τα ΜΟΕ, για τα οποία έχει γίνει αρκετό θέμα για το αν θα έπρεπε να συνεχιστούν ή να σταματήσουν, εγώ θα κάνω μια ερώτηση.

»Εγγυάται κανείς ότι στο διάστημα μέχρι να πάμε σε εκλογές δεν θα έχουμε κάποιο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να κατεβάσουμε τα μολύβια κάτω και να σταματήσουμε τις όποιες ενέργειες και να παγώσουν τα πάντα.

»Θεωρώ ότι τα υπουργεία και η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών», τόνισε.

Ο κ. Αποστολάκης δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως πρόκειται για ήδη συμφωνημένα μέτρα, και επομένως το αντικείμενο των συζητήσεων σχετίζεται κυρίως με την πρακτική εφαρμογή τους.

«Επομένως», είπε, «κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις ξανά, θα πρέπει να το συνεχίσεις.

»Δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ.

»Εξάλλου δεν μιλάει κανείς για τίποτα καινούργιο, ούτε μπαίνουμε σε περιοχές που δεν έχουμε δουλέψει.

»Μιλάμε για συμφωνημένα και υπογεγραμμένα ΜΟΕ, τα οποία προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε ή τουλάχιστον να εφαρμόσουμε κάποια από αυτά στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό προκειμένου να λιγοστέψει η ένταση και η πιθανότητα να συμβεί κάποια ατύχημα.

»Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Σημείωσε τη σημασία που έχει να διατηρηθεί ζωντανό το συγκεκριμένο κανάλι επικοινωνίας, και τόνισε πως πρόκειται κυρίως για διερευνητικές επαφές, καθώς ο χρονικός ορίζοντας των συζητήσεων μέχρι τις εκλογές δεν επιτρέπει την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων.

Σημείωσε σχετικά: «Αυτός είναι και ο λόγος που επέμεινα να συνεχίσουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ.

»Θεωρώ πάντως ότι θα ήταν μεγάλο θέμα και κρίμα θα έλεγα να χαθεί αυτό το κανάλι επικοινωνίας, το οποίο ανεξάρτητα από το τι θα παράγει σαν αποτέλεσμα, λειτουργεί σαν δικλίδα ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συζητάμε κάποια πράγματα, δείχνοντας επιπλέον ότι είμαστε ένας πολιτισμένος λαός που ψάχνει να βρει τρόπους για να λύσει τα προβλήματα και όχι να αφήνει τα προβλήματα να διογκώνονται».

Οι συναντήσεις του κ. Αποστολάκη περιλάμβαναν και μια θετική ατζέντα, με βασικό στόχο να δοθεί συνέχεια στη δυναμική και την προώθηση της ατζέντας του Στρατηγικού Διαλόγου.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σημασία της Ελλάδας σαν έναν σημαντικό σύμμαχο και δρώντα στην περιοχή.

Μάλιστα υποστήριξε πως έλαβε θετικά μηνύματα για την πορεία του νομοσχεδίου «EastMed Act», ενώ εκτίμησε πως η υπερψήφιση του θα προσδώσει «άλλες διαστάσεις» στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον κ. Σάλιβαν για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η υπάρχουσα «εξαιρετική επικοινωνία» με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Όχι στην Μικροπολιτική Εκμετάλλευση της Εθνικής Άμυνας

Με το βλέμμα, όμως, στραμμένο στην Αθήνα, ο ΥΠΕΘΑ δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας μας, απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί για ορισμένες «έκτακτες» αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με τις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ με την Τουρκία αλλά και την αναδιοργάνωση των Ένοπλων Δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αποστολάκης επέστησε την προσοχή, λέγοντας ότι ο τομές της εθνικής άμυνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν πρέπει να καθίσταται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

«Θεωρώ ότι δεν είναι καλός ο χώρος (εθνική άμυνα) και δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκειμένου να προκαλέσουμε κάποιες εντυπώσεις.

»Καλό θα είναι να είμαστε σοβαροί και να συζητάμε θέματα τα οποία έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε και όχι να παίζουμε με κάποια πράγματα που είναι εξαιρετικά σοβαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θέμα Αναδιοργάνωσης Ενόπλων Δυνάμεων Αναφορικά με το θέμα της αναδιοργάνωσης των Ένοπλων Δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε πως πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία έχει γίνει πολύ προπαρασκευαστική δουλειά με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Εξήγησε ότι το υπουργείο έχει δώσει προτεραιότητα στις κινήσεις που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ, αφήνοντας για αργότερα τις αποφάσεις που απαιτούν έγκριση του ΚΥΣΕΑ ή αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

«Δεν έχουν σχέση με την προσωπική άποψη του υπουργού ή του ΓΕΕΘΑ.

»Είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που έγινε μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις από τους ειδικούς.

»Επομένως, καλό θα είναι να είναι ένας οδικός χάρτης για το πως θα γίνει και θα υλοποιηθεί αυτό το πράγμα, το οποίο δεν είναι απλό, δεν γυρνάς ένα διακόπτη και περιμένεις να γίνει…

»Εμείς ξεκινάμε τις πρώτες ενέργειες και από εκεί και μετά αυτός που θα έρθει και θα έχει την ευθύνη θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή αν θα σταματήσει ή αν θα κάνει κάτι άλλο.

»Δεν δεσμεύετε κανείς από αυτές τις ενέργειες για το που θα φτάσουμε», εξήγησε ο υπουργός.

Τέλος, το πλαίσιο της επίσκεψης περιλαμβάνει την περαιτέρω προώθηση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αμερικανική υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Τζον Σάλιβαν, συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη για να επιβεβαιώσει την αμερικανική και ελληνική δέσμευση για συνεργασία που ενισχύει τη διμερή άμυνα και ασφάλεια και το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις συζητήσεις που ξεκίνησαν στο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας του Δεκεμβρίου του 2018.

»Ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και τόνισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και βασικού εταίρου στην περιοχή».

EU and Foreign Policy Defence Forum 2019

Δείτε τι είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης ως κεντρικός ομιλητής στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019», το οποίο διοργανώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ και το περιοδικό Foreign Policy:

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΟ 4:48:52

Συνάντηση με Μέλη του Κογκρέσου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 συναντήθηκε, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων και συμπροέδρους του Congressional Hellenic Caucus και Congressional Hellenic Israeli Alliance (Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο), Gus Bilirakis, Carolyn Maloney και John Sarbanes.

Ακολούθως, ο ΥΕΘΑ είχε συναντήσεις με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Γερουσίας, James Risch (Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας), Robert Menendez (υψηλόβαθμο μέλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας), Jack Reed (υψηλόβαθμο μέλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων Γερουσίας) και Chris Van Hollen.

Κατά τις εν λόγω επαφές συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε το άριστο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.

Επίσης, τόνισε τις πρωτοβουλίες αμυντικής διπλωματίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη ευρέος πλέγματος διεθνών αμυντικών συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βορείου Αφρικής, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Ο ΥΕΘΑ έκανε ειδική αναφορά στις εθνικές θέσεις όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρευρέθη σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 35ου Ετήσιου Συνεδρίου Ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας (35th Annual Cyprus and Hellenic Leadership Conference), όπου και τιμήθηκε με το βραβείο «Soil Award».

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι το εν λόγω βραβείο δεν απευθύνεται στον ίδιο προσωπικά αλλά σε όλα τα μέλη, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά την εκδήλωση του 35ου Ετήσιου Συνεδρίου Ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας (απόδοση στα ελληνικά):

Διακεκριμένοι καλεσμένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εξέχοντες φίλους και συμμάχους και ταυτόχρονα είναι μεγάλη μου χαρά που έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα τόσο εξαιρετικό κοινό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους διοργανωτές του συνεδρίου:

Τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή για Δικαιοσύνη στην Κύπρο, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, την Εθνική Συντονισμένη Προσπάθεια Ελλήνων, την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, την Ομοσπονδία Κυπριακών – Αμερικανικών Οργανώσεων, τον Αμερικανικό – Ελληνικό Εκπαιδευτικό Προοδευτικό Σύνδεσμο, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου – ΗΠΑ, που με τίμησαν με το βραβείο Soil Award.

Αποδέχομαι με ταπεινότητα αυτό το βραβείο. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το βραβείο δεν αντανακλά σε εμένα προσωπικά, αλλά σε όλα τα μέλη, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σας ευχαριστώ όλους. Ο ζήλος με τον οποίον ο καθένας σας προσεγγίζει τo έργο του, καταδεικνύει τη σημασία και μπορώ να πω και αγάπη, που εσείς αποδίδετε στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εξαιρετική σας εργασία και συνεισφορά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλον τον κόσμο, η Ελληνική Διασπορά, ως πυλώνας της ήπιας δύναμής μας, πάντοτε μας παρείχε μεγάλη βοήθεια.

Μέσα σε πνεύμα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, προωθεί τα εθνικά δικαιώματα της χώρας μας, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ιστορία, διατηρώντας την Ελλάδα, μαζί με την αδελφή χώρα Κύπρο, σε ισχυρή θέση στον παγκόσμιο στίβο.

Ειδικά εδώ στις ΗΠΑ, με τις οποίες η Ελλάδα έχει επιτύχει μια μακρά στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει διατηρηθεί μέσα από το πρίσμα της ακεραιότητας, της αξιοπιστίας, της δέσμευσης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού.

Μοιραζόμαστε στενούς δεσμούς καθ’ όλη την ιστορία μας.

Οι δυνατοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και πολιτισμικοί δεσμοί, οι οποίοι βασίζονται σε μια κοινή δυτική κληρονομιά και σε δημοκρατικές αξίες, έχουν σφυρηλατήσει την ακλόνητη συμμαχία μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, η γειτονιά μας, είναι μια περιοχή μείζονος στρατηγικής σημασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων.

Αναπόφευκτα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, μαζί με τους ενεργειακούς διαύλους και τα αντίστοιχα θέματα ενεργειακής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Αυτό το περιβάλλον ασφαλείας είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και ευμετάβλητο.

Αν εξετάσουμε τις αναδυόμενες προκλήσεις που διαμορφώνουν την τρέχουσα διεθνή γεωπολιτική κατάσταση, υποστηρίζουμε πλήρως ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστούν τα θέματα ασφαλείας, είναι η συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων, με όρους σύνθεσης και όχι διαχωρισμού.

Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα ως ένα ιστορικό οχυρό Δημοκρατίας και ένας διηνεκής πυλώνας σταθερότητας, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς της περιοχής και προσπαθεί συνεχώς να προωθήσει τη συνεργασία, με αντικειμενικό σκοπό την ενίσχυση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.

Η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Προωθούμε συνέργειες και δρούμε ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά σχήματα όπως τα σχήματα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος και Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Σερβία, διεξάγοντας ασκήσεις και συσκέψεις σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Είναι έντονη η πεποίθησή μας ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτά τα αμυντικά σχήματα στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο και στέρεο μήνυμα.

Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της συμμετοχής του Υπουργού Pompeo στην πρόσφατη τριμερή διάσκεψη κορυφής, ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή μας στο NATO, αποτελεί για μας μια αμυντική προτεραιότητα. Από αυτήν την άποψη και επενδύοντας στη μακρόχρονη φιλία μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης δυναμικής και νέων πτυχών στις εξαιρετικές στρατιωτικές μας σχέσεις.

Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρχουμε με ένα δύσκολο γείτονα.

Με ανησυχεί ο αποσταθεροποιητικός ρόλος και η προβληματική στάση της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται μέσω αβάσιμων ισχυρισμών οι οποίοι περιφρονούν την εθνική μας κυριαρχία και δικαιώματα.

Επιπλέον, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μας ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Έχουμε αξιώσει λοιπόν από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει να προχωρήσει σε επιπλέον μονομερείς ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Η σταθερή πολιτική της Ελλάδος και η επιθυμία της είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, τις υπάρχουσες συνθήκες και τη νομιμότητα.

Κυρίες και Κύριοι,

Σε αυτήν την εποχή των απρόβλεπτων προκλήσεων, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή και έχει αποδείξει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και ακόμα παραπέρα. Υποστηρίζουμε και προωθούμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη.

Ας μου επιτραπεί να το πω με απλά λόγια. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε την πολύτιμη υποστήριξή σας.

Σας ευχαριστώ όλους για μια ακόμα φορά. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μου απονεμήθηκε το βραβείο Soil Award.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...