Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια ανατροπής του θετικού κλίματος στην οικονομία τόσο από Μέσα Ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στη ΝΔ, όσο και από κύκλους των Βρυξελλών, προκειμένου να καλλιεργήσουν την εικόνα «καμμένης γης» για την επομένη των εθνικών εκλογών.
Την ώρα που για 9ο συνεχές τρίμηνο η οικονομία σημειώνει ανάπτυξη και την ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 προβλέπεται, παρά την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου του έτους ότι θα κλείσει στο 4,1%, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, ο σημερινός αντιπολιτευτικός Τύπος εμφανίζει μία εικόνα κατάρρευσης και χάους.
Στόχος δεν είναι άλλος από το να στρωθεί το έδαφος για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη την επομένη των εκλογών να φέρουν ένα νέας κοπής μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει απολύσεις (ήδη έθεσε θέμα η Κομισιόν, κατάργηση των επιδομάτων, των φορολογικών ελαφρύνσεων και της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας και των εργασιακών σχέσεων και της αύξησης μισθών), προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογηθεί η υλοποίηση της πολιτικής Μητσοτάκη.
Με λίγα λόγια, στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός «άλλοθι» για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει και η οβιδιακή αλλαγή στάσης της ΝΔ, η οποία την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών έσπευσε να πει πως η οικονομία πηγαίνει καλά και οι αγορές πανηγυρίζουν διότι προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.
Μόλις λίγες μέρες μετά άλλαξε το τροπάρι της και αρχίζει να μιλά για εκτροχιασμό της οικονομίας, δήθεν δημοσιονομικά κενά κλπ.
Ο λόγος που το κάνει αυτό δεν είναι άλλος, από το ότι προσπαθεί να στρώσει το έδαφος, προκειμένου εάν βγει κυβέρνηση, να έχει άλλοθι για να προχωρήσει στο πρόγραμμά της που βασίζεται σε βαθιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση του κοινωνικού κράτος (δημόσια Υγεία, επιδόματα, Δημόσια Παιδεία κλπ).
Τον κίνδυνο αυτόν επεσήμανε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η στάση της ΝΔ που ουδέποτε δεσμεύθηκε για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης, κλείνοντας το μάτι για ακύρωσή τους, άνοιξαν την όρεξη σε ακραίους να αμφισβητήσουν τόσο τα μέτρα ελάφρυνσης όσο και συνολικά την πορεία ανάπτυξης με παράλληλη κοινωνική στήριξη.
Να αμφισβητήσουν δηλαδή ένα προς ένα όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν επιτευχθεί εδώ και 4 χρόνια.
Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την όρεξη σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας του 2010-2014.
Έφθασαν στο σημείο να μιλούν για απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι το οποίο έχει να πέσει στο τραπέζι από τότε που ήταν υπουργός των απολύσεων ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Προς επίρρωση τούτων, προκύπτει ένα σαφές ερώτημα
Για ποιο λόγο η Κομισιόν δεν είχε αντιδράσει πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές στα μέτρα ελάφρυνσης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση;
Οι Βρυξέλλες και η Κομισιόν είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους και στις αντιδράσεις τους από την πρώτη μέρα των εξαγγελιών δεν είχαν εκφράσει ούτε ενστάσεις ούτε δυσαρέσκεια.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίους Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε ανοίξει θέμα μείωσης των πλεονασμάτων μία μέρα πριν ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει πως μειώνονται οι στόχοι για πλεονάσματα στο 2,5% από το 3,5% ως το 2022, αφού η κυβέρνηση θα έβαζε σε ειδικό καταπίστευμα 5,5 δισ. ευρώ από τη διαφορά που προέκυπτε, προκειμένου να μην υπάρξει καμία ένσταση ως προς την προσήλωση στους στόχους.
Ήδη όμως, από το βράδυ των ανακοινώσεων ορισμένοι ακραίοι των Βρυξελλών είχαν δώσει σαφή δείγματα γραφής για το σχεδιασμό τους να ακυρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης και να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ακραία λιτότητα και τις περικοπές.
Το είχε κάνει ο κ. Βέμπερ. Και όσο αυτοί οι ακραίοι βλέπουν τη ΝΔ να μη δεσμεύεται για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης, τόσο προφανώς και θα παίρνουν θάρρος και θα ζητήσουν την ακύρωσή τους.
Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από πριν τις ευρωπαϊκές κάλπες πως οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν εάν θα διατηρηθεί η πορεία ανάπτυξης αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε ένα πρώτο σήμα.
Τώρα στις εθνικές εκλογές, που οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα, τώρα που δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, τώρα θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν όχι μόνο τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης (ενίσχυση συνταξιούχων, μειώσεις σε ΦΠΑ) αλλά και όλα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η ψήφος στη ΝΔ διασφαλίζει ότι οι ακραίοι θα απαιτήσουν την ακύρωσή τους.
Και η ΝΔ επιβεβαιώνει πως είναι πάντα πρόθυμη για αυτό.