Σωστές χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι έπρεπε και θα πρέπει να διορθωθούν εσφαλμένες οικονομικές επιλογές σε κράτη της ευρωζώνης.
Σκέπτεται η Άγκελα Μέρκελ να αναλάβει μετά τις ευρωεκλογές κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα;
Αυτό εικάζεται σε πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Αφορμή είναι δήλωση της σε συνέντευξη με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ επισημαίνει ότι αυτή η ανησυχία τής έχει προκαλέσει ένα ακόμη ποιο αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης:
«Να φροντίσω μαζί με άλλους για την τύχη αυτής της Ευρώπης».
Πάντως η εκτίμηση ότι κατά αυτό τον τρόπο η Άγκελα Μέρκελ εκφράζει ενδιαφέρον για ευρωπαϊκό αξίωμα βρίσκεται σε αντίθεση με τη δήλωση της στην ίδια συνέντευξη ότι μετά το πέρας της θητείας της ως καγκελάριος θα τερματίσει την πολιτική της σταδιοδρομία.
Η καγκελάριος καθιστά επίσης σαφές ότι στηρίζει τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.
Παράλληλα παραδέχεται ότι μεταξύ τους επικρατούν διαφωνίες, για παράδειγμα στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream 2.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ ο Μάνφρεντ Βέμπερ επιχειρηματολογεί έχοντας υπόψη την πλειοψηφούσα αντίληψη στην ΕΕ, ενώ η δική της σκοπιά είναι η γερμανική, που όμως είναι «συμβατή με την Ευρώπη».
Διαφορές επικρατούν και στο θέμα Τουρκία. Σε αντίθεση με τον Μ. Βέμπερ η ίδια απορρίπτει μια άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.
Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τις δημοτικές εκλογές ναι μεν «δεν αύξησαν τις πιθανότητες της Τουρκίας να γίνει μέλος».
Από την άλλη όμως η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «κοινά συμφέροντα», επισημαίνει η καγκελάριος παραπέμποντας στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
«Καγκελάριος της λιτότητας»;
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η Άγκελα Μέρκελ ερωτάται σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη κατά πόσο τη βρίσκει σύμφωνη ο χαρακτηρισμός «καγκελάριος της λιτότητας» σε μελλοντικά εγχειρίδια ιστορίας. «Δεν ασχολούμαι με αυτό», απαντά για να προσθέσει ότι «αυτό που μετρά είναι ότι διατηρήθηκαν η νομισματική ένωση και το ευρώ.
Οι μεταρρυθμίσεις σε Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα αποδείχθηκαν σωστές, αν και δεν αρνούμαι ότι τα βάρη για τους πολίτες ήταν σοβαρά».
«Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μας έδειξε,» συνεχίζει η καγκελάριος «ότι έπρεπε και θα πρέπει να διορθωθούν σε ορισμένα κράτη εσφαλμένες οικονομικές εξελίξεις.»
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ επί της αρχής διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε πρόοδος.
Ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους επικρατεί συναίνεση σε θέματα όπως προστασία των εξωτερικών, συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Παράλληλα παραδέχεται όμως ότι εξακολουθούν να επικρατούν διαφωνίες στην κατανομή του βάρους στο προσφυγικό ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Επ’ αυτού χρειάζεται να γίνουν ακόμη προσπάθειες», τονίζει.