Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Νέα Δημοκρατία, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
«Είναι η στιγμή οι δηλώσεις καταγγελίας και άρνησης αποδοχής της τακτικής της Τουρκίας να γίνουν πράξη» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως αν η γειτονική χώρα συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά «πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κυρίως οικονομικές και άλλες».
«Η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στρέφεται ευθέως κατά μιας ζωτικής ευρωπαϊκής προτεραιότητας, δηλαδή την ενεργειακή ασφάλεια (…) έρχεται η στιγμή τα λόγια να γίνουν πολιτικές» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ερωτηθείς για την άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η σημερινή σύνοδος είναι άτυπη, αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστική, γίνεται σε μια συγκυρία που είναι πολύ κρίσιμη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και τις ενεργειακές δυνατότητες στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην άμεση γειτονιά μας».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση πως «αυτή η κατάσταση μεγάλης έντασης θα διατηρηθεί για μήνες» διότι «η Τουρκία έχει αυτοαποκλειστεί από τις θετικές διεργασίες και συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, διότι δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν θέλει να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως το ορίζει η σύμβαση του ΟΗΕ.
Όπως είπε, η Άγκυρα θέλει να επιβάλει την παρουσία της και τη συμμετοχή της στις ενεργειακές εξελίξεις χωρίς να δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού» και αυτό «οδηγεί σε μονόδρομο έντασης».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει συμφωνία με τις απόψεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε σχέση με την Τουρκία ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε:
«Όπως ξέρετε οι Κύπριοι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο σύνολό τους και πάντως μαζί τους και οι βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν κατά του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να σταματήσουν τελείως οι ενταξιακές διαδικασίες (…) Δεν ταυτιζόμαστε σε όλα.
»Στο θέμα της Τουρκίας η ελληνική επιλογή είναι όλων των κομμάτων και όλων των κυβερνήσεων να υπάρχει η προοπτική, η ευρωπαϊκή, με ένα όμως βασικό προαπαιτούμενο.
»Να εκπληροί η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις. Ήμουν εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ όταν συμπύκνωσα την πολιτική αυτής της Ελλάδας σε τέσσερις λέξεις.
»Πλήρης συμμόρφωση για πλήρη ένταξη. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση δεν υπάρχει ένταξη».