Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, βρίσκεται από σήμερα η τελική της εισήγηση για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων και επιτελικών στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προτείνει το δικαίωμα του εκλέγειν να το έχουν όλοι όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια (διατηρούν δηλαδή την ελληνική υπηκοότητα) και είναι εγγεγραμμένοι στου εκλογικούς καταλόγους, ανεξαιρέτως του πόσα χρόνια απουσιάζουν από την Ελλάδα.
Το εκλογικό δικαίωμα προτείνεται να το ασκούν με φυσική παρουσία στα προξενεία ή στα ειδικά εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ η επιτροπή εισηγείται οι απόδημοι να ψηφίζουν με βάση τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.
Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Χαρίτσης θα καλέσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους παρουσιάσει την εισήγηση, προκειμένου μέσα από τον διάλογο επί της εισήγησης αυτής να προκύψει και η απαραίτητη διακομματική συναίνεση, βάσει της οποίας θα καταρτιστεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Αλ. Χαρίτσης: Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει με συντεταγμένο και συστηματικό τρόπο το σύνθετο πολιτικά και τεχνικά ζήτημα
«Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει με συντεταγμένο και συστηματικό τρόπο αυτό το σύνθετο πολιτικά και τεχνικά ζήτημα.
»Το πόρισμα της επιτροπής προτείνει λειτουργικούς τρόπους για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκλογέων του εξωτερικού στις πολιτικές διαδικασίες της Ελλάδας και ταυτόχρονα καθησυχάζει τις εύλογες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.
»Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της και να διαβεβαιώσω ότι με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου θα κινηθούμε και από δω και πέρα προκειμένου το πόρισμα αυτό να αποτελέσει τη βάση μιας συναινετικής (στο μέτρο του δυνατού) νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτή τη μεγάλη και ιστορική εκκρεμότητα της δημοκρατίας μας», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη συνάντησή του με τα μέλη της Επιτροπής.
Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν ότι η επιτροπή, στο πλαίσιο εξαντλητικού διαλόγου, εξέτασε διεξοδικά όλες τις πολιτικές, συνταγματικές, δημογραφικές και τεχνικο-οικονομικές πλευρές που άπτονται του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική διεθνή εμπειρία, καθώς και τις συστάσεις αρμόδιων διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και εθνικών φορέων, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Προσθέτουν επίσης ότι το πόρισμα στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ομόφωνο και σταθμίζει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο μεταξύ του δίκαιου αιτήματος για διευκόλυνση της πολιτικής συμμετοχής των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν εκτός συνόρων και του προβληματισμού σχετικά με την επίδραση του εκτός συνόρων εκλογικού σώματος στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.