Ερώτηση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο με μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας οι αρμόδιοι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας.
Επισημαίνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και εμπλουτίζει τους τρόπους της παραβατικής της πρακτικής.
Όπως αναφέρουν, η Άγκυρα, παράλληλα με άλλους τύπους αεροσκαφών, τώρα αποστέλλει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones/UAVs), τα οποία είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες διαφόρων τύπων.
Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία αναπτύσσεται ταχύτατα σ’ αυτόν τον τομέα και κατασκευάζει πλέον δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Δεδομένου ότι όλα αυτα «δημιουργούν μια νέα κατάσταση που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης, σε βάθος ανάλυσης και αναζήτησης τρόπων αντιμετώπισής της», η Ν.Δ. ρωτά την κυβέρνηση:
«1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των παραβιάσεων τους τελευταίους 12 μήνες από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο;
»2. Έχει προβεί σε ενέργειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φίλων, εταίρων και συμμάχων μας στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον Ο.Η.Ε., αναφορικά με τις αυξανόμενες αυτές παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας από την Τουρκία;
»3. Ποια είναι η σημερινή στρατηγική της, διπλωματική και επιχειρησιακή, για την αντιμετώπιση των νέων αυτών δεδομένων και προκλήσεων;
»4. Πρόκειται να προχωρήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικότερου και λιγότερου κοστοβόρου τρόπου αντιμετώπισης της νέας αυτής πρακτικής της Τουρκίας, καθώς προς το παρόν για την αναχαίτιση της παραβατικής συμπεριφοράς των UAVs χρησιμοποιούνται από την πλευρά μας επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη, κάτι το οποίο καθιστά πολλαπλασίως ακριβότερη την ελληνική αντίδραση;».
Σε δήλωσή του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογραμμίζει πως με αφορμή τη χθεσινή τουρκική παραβίαση με drone στο Αιγαίο, «επανέρχεται στην επιφάνεια η νέα τακτική προκλήσεων της Άγκυρας, χαμηλότερου ρίσκου και κόστους, με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Παράλληλα, τονίζει πως «η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα τακτική διαχείρισης και αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών, προσαρμοσμένη στα τεχνολογικά δεδομένα και τις δυνατότητες της εποχής».