Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και η αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Παρασκευή και το Σάββατο, 12 και 13 Απριλίου, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι τα Επιμελητήρια διεκδικούν την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, στην καθιέρωση flax tax για τις επιχειρήσεις στο 15%, τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 10%.
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί, επιπλέον, την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος:
• Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, για αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και της λειτουργίας των θεσμών.
• Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης.
• Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση: με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
• Χρειαζόμαστε μέτρα για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.
• Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής. Τη δυνατότητα να υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την αξιοποίηση της γνώσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Τέλος, ο κ. Μίχαλος ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να αφήσει στην άκρη τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και να καταστρώσουν από κοινού ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα εφαρμοστεί με τη βοήθεια των επιχειρήσεων για την οριστική έξοδο από την κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας από την πλευρά του τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια και πλέον είναι αναγκαίο να αλλάξει εκ βάθρων το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Όπως ανέφερε, η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στον εύκολο δανεισμό, τις εισαγωγές και τις υπηρεσίες, αλλά κυρίως στην παραγωγή.
Έχουμε πιο παραγωγικές επενδύσεις από ότι πριν, τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, καθώς και περισσότερες δαπάνες για την έρευνα.
Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ένα μέρος της επιχειρηματικότητας και του πολιτικού συστήματος κατάλαβε τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν.
Οι επιχειρηματίες κατάλαβαν ότι αν δεν στραφούν στις εξαγωγές δεν θα επιβιώσουν. Είναι σημαντικό ότι κάνουμε εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης.
Είμαστε στο καλύτερο σημείο εδώ και μια δεκαετία. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πραγματικά αποθέματα που επιτρέπουν αισιοδοξία για νέες επενδύσεις, τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας.
Τέλος, τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον Επιμελητηριακό θεσμό και το δείχνει εμπράκτως.
«Τα Επιμελητήρια αποτελούν βασικό πυλώνα στο σχέδιο για την ανάπτυξη και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομία και την αγορά», είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναθέτει στα Επιμελητήρια με νόμο όλες τις αρμοδιότητες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις Περιφέρειες.
«Η κατεύθυνση της σημερινής κυβέρνησης είναι να υποστηριχθούν και να αναβαθμιστούν τα Επιμελητήρια σε αντίθεση με τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων που τα οδηγούσαν σε αδράνεια και αφανισμό», κατέληξε ο Αναπληρωτής υπουργός.
Στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ παραβρέθηκαν ο βουλευτής Επικρατείας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης εκ μέρους της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ. Επίσης παρέστη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.