Συνάντηση στην Αθήνα είχαν την Παρασκευή αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και η διεθνής διάσταση του Κυπριακού, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν ανακοινώσει, έπειτα από την συνάντηση που είχαν στην Τουρκία, τον Μάρτιο, πως συμφώνησαν τη συζήτηση και αυτού του θέματος, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο χωρών στις 12 Απριλίου, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, κάτι που είχε τονίσει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε βήμα βήμα, να ακούσουμε τις ιδέες που υπάρχουν για το ποιος θα μπορούσε να ήταν ο μηχανισμός την επόμενη μέρα -αν υποθέσουμε ότι όλα τα άλλα εσωτερικά θέματα έχουν επιλυθεί- που θα μπορούσε αντικαταστήσει τον μηχανισμό εγγυήσεων», όπως είχε δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος σχετικά με τη σημερινή συνάντηση σε επίπεδο γραμματέων υπουργείων Εξωτερικών.
Όπως είχε ανακοινωθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δυο χωρών είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβης Sedat Önal.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι «στο πλαίσιο τακτικών διμερών διαβουλεύσεων, πραγματοποιήθηκε, σήμερα στην Αθήνα, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη, κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβη, κ. Sedat Önal.
»Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ζητήματα που άπτονται των ευρύτερων διμερών σχέσεων, καθώς και της προώθησης μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
»Περαιτέρω, προέβησαν σε εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης στο Αιγαίο, ενώ επίσης αναφέρθηκαν στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού».