Αποκαλυπτικός για τον τρόπο με τον οποίον ψηφίστηκε στο Σύνταγμα στις αρχές του 2000 ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86 του Συντάγματος δηλαδή, το οποίο επικαλούνται τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ήταν το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, σε επιστολή που είχε στείλει στις 4 Φεβρουαρίου 2011 στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Έγραφε τότε ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης:
«…είναι σε όλους γνωστό ότι και η διαδικασία και η σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών προσδιορίστηκαν από το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος.
»Τα δύο μεγάλα κόμματα συνέπραξαν στο να δεχθούν τη σύντομη παραγραφή -που ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία- από τον φόβο μήπως όταν το αντίπαλο κόμμα έρθει στην εξουσία παραπέμψει, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, τους διατελέσαντες υπουργούς χωρίς τεκμηριωμένες αποδείξεις στο Ειδικό Δικαστήριο.
»Έτσι λοιπόν τα δύο κόμματα, για να «έχουν το κεφάλι τους ήσυχο», κατέληξαν… στην ατιμωρησία.
»Και τώρα τι γίνεται; Το ερώτημα παραμένει στον απλό πολίτη.
»Θα μείνουν ατιμώρητοι όσοι αποδεδειγμένα πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου χρήματος;
»Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι το κράτος με τους μηχανισμούς που διαθέτει να αναζητήσει και να πάρει πίσω όλα τα ανόμως κτηθέντα (π.χ. ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, κτλ.) από τους παρανομήσαντες υπουργούς.
»Ετσι τουλάχιστον θα υπάρξει μερική απόδοση δικαιοσύνης και μερική ικανοποίηση της κοινής γνώμης.
»Αυτό για σήμερα, για αύριο όμως; Αν τα κόμματα θέλουν να θέσουν «τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων» έναν δρόμο έχουν.
»Να διατυπώσουν και να δημοσιοποιήσουν από τώρα το ακριβές περιεχόμενο της διατάξεως την οποία θα δεσμευτούν να περιλάβουν στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει το 2013.
»Το περιεχόμενο δε πρέπει να οδηγεί στην κατάργηση της προκλητικής παραγραφής και στην ανάθεση της διερευνήσεως της τελέσεως του αδικήματος στη Δικαιοσύνη».