Τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, «MIA».
Ο κ.Σταθάκης αναφέρθηκε σε ένα είδος «τριπλής διασύνδεσης» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα μπορούσε να συμπεριλάβει:
-Την διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη υπάρχει μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και της αντίστοιχης εταιρείας της Βόρειας Μακεδονίας MER, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
-Τον αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκης- Σκοπίων, στην ιδιοκτησία του οποίου συμμετέχει με ένα ποσοστό και το δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας, για τον οποίο ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση υποδομής διασύνδεσης που παραμένει ανενεργή.
-Την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η ιδέα της τριπλής διασύνδεσης δεν εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο της καλής οικονομικής συνεργασίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω αυτής της τριπλής διασύνδεσης, βλέπει την Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού των Νότιων Βαλκανίων σε βασικό κέντρο μεταφοράς ενέργειας» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη, ο κ.Σταθάκης επισήμανε:
«Μετά την επίλυση των ζητημάτων που βάραιναν τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες, η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί την έναρξη των διμερών σχέσεων.
Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι υπάρχει μία σειρά από συνεργασίες στις οποίες μπορούμε να καταλήξουμε και να υπογράψουμε συμφωνίες.
Πέραν αυτού, πρόκειται για μία προσέγγιση που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί στις σχέσεις με όλα τα βαλκανικά κράτη.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι τετραμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, όπου συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας σε μία σειρά τομείς».
Τέλος, ο κ.Σταθάκης επισήμανε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που υπάρχουν σήμερα, αποκτούν εκ των πραγμάτων διαφορετική δυναμική και ότι με αυτήν ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.