Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν μάσησε τα λόγια του. Απέναντι στη νεο-οθωμανική αλαζονεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου του είπε κοφτά: «Δεν είμαι γκιαούρ»!
Kλίμα έντασης επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Παρά τις προσδοκίες για κλίμα ειρήνης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, ανέβασε τους τόνους τόσο για το θέμα των οκτώ αξιωματικών, τους οποίους η Τουρκία έχει επικηρύξει όσο και για το θέμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στους οκτώ αξιωματικούς, ανέφερε στον κ. Κατρούγκαλο τα εξής:
«Γιώργο, δεν θα μου πεις εσύ ποιοι είναι οι πραξικοπηματίες», με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να απαντά:
«Δεν θέλω ο Μεβλούτ να με βλέπει ως γκιαούρ».
Προκλητικός ο Τούρκος και για τα κοιτάσματα
Η ένταση ανέβηκε και για το ζήτημα των γεωτρήσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να είναι απόλυτα στις δηλώσεις του ότι:
Κανένα πρότζεκτ χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας».
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «μιλήσαμε για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και του είπα ότι προφανώς είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε ενδιαφέρον να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευση τους».
Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως «για να ξεκινήσουμε μία νέα διαπραγμάτευση για την Κύπρο, πρέπει καταρχήν να δούμε τι θα διαπραγματευτούμε».
«Δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διεμήνυσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
«Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών.
»Πιστεύουμε ότι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών».
«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας λίγο καιρό πριν στην Άγκυρα και έστειλε το μήνυμα πως οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα πώς μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη, με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος ξεκινώντας τις δηλώσεις του.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους».
Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών το δίνει το διεθνές δίκαιο.
Μιλώντας για την κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο σε ένα θετικό κλίμα.