Την απώλεια του πρωθυπουργικού θώκου φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε να επιλέξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν, και να αποκλείσει τη Ντόρα Μπακογιάννη.
O Αντώνης Σαμαράς απέστειλε ήδη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην οποία αναφέρεται ότι η ελληνική πρόταση για την θέση του Επιτρόπου είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης το μεσημέρι της Κυριακής:
«Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η Κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker, ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισημαίνεται σε ανακοίνωση
Όπως ανέφερε στο Tribune, βουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αυτό που επιδιώκει εν όψει των εξαιρετικών δύσκολων και αντιλαϊκών αποφάσεων που πρέπει να λάβει υπό την πίεση της τρόικας , είναι αρχικά να αποκλείσει κάθε περίπτωση απώλειας της πρωθυπουργίας του.
Φοβάται ότι λόγω της αρνητικής στάσης των Ευρωπαίων εταίρων μας, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μπορεί να μπει μπροστά το σενάριο που ήδη εξυφαίνεται για αλλαγή κυβέρνησης, χωρίς εκλογές, όπως άλλωστε συνέβη και επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.
Ότι δηλαδή, αν υπάρξει πολιτικό πρόβλημα που θα φαίνεται αξεπέραστο, είτε λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, είτε λόγω προϋπολογισμού νέας λιτότητας το Νοέμβριο, οι εταίροι και δανειστές μας να επαναλάβουν το «κόλπο» της ίδιας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό.
Και βέβαια σε αυτή τη περίπτωση και επειδή τεχνοκράτης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεύτερα φορά, μετά τον Παπαδήμο, το πλέον κατάλληλο πρόσωπο γι αυτό το ρόλο θα ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Με την μεταπήδηση του όμως στην ΕΕ ως Επιτρόπου, όπως θεωρούν στο Μαξίμου το σενάριο εξασθενίζει.
Βεβαίως, με την κίνηση ρίσκου να αποκλείσει τη Ντόρα Μπακογιάννη, θα αρχίσει να αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το παγόβουνο που απειλεί να χτυπήσει την κυβέρνηση. Γιατί η κ. Μπακογιάννη και οι βουλευτές έστω και λίγοι που βρίσκονται στο στενό τη περιβάλλον θα βγαίνουν πλέον ανοιχτά «στα κάγκελα».
Ταυτόχρονα ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και το Καραμανλικό μπλοκ, που βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερο και ισχυρό από αυτό της κ. Μπακογιάννη.
Όμως ελπίζει ότι οι βουλευτές αυτοί, δεν θα προβούν σε ακραίες ρήξεις με τη κυβέρνηση του, καθώς άλλωστε είναι οι πραγματικοί Νεοδημοκράτες, αυτοί που πιστεύουν στην παράταξη, έστω και αν έχει λοξοδρομήσει επί της προεδρίας του και δεν θέλουν να την τραυματίσουν ακόμη περισσότερο.
Στο πολιτικό παιχνίδι βέβαια έχει μπει δυναμικά και η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός διαμηνύει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές. Γιατί το κάνει αυτό ενώ γνωρίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατο, όπως άλλωστε διαφάνηκε και στη περίπτωση της μικρής ΔΕΗ, όπου υπήρξαν 139 βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, δίνοντας το τόνο για το τι πρόκειται να συμβεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Απλά γιατί αν υπάρξει και το παραμικρό ενδεχόμενο να αποπεμφθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο για να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές, να έχει τη δυνατότητα να πείσει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι μπορεί να προχωρήσει σε εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, γεγονός που θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του και την κυβέρνηση του.
Είναι αληθές αυτό; Μάλλον όχι. Αλλά προτιμά μια εκλογική ήττα από μια προσβλητική απομάκρυνση από την εξουσία.
Και κάτι ακόμη ακόμη και μετά από μια εκλογική ήττα αν τεθεί -που θα τεθεί- θέμα αλλαγής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν στο Μαξίμου ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που είναι ισχυρός διεκδικητής θα έχει τεθεί εκτός μάχης.