«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει» δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Αθανάσιου Έλλις στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και εστιάζοντας στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ενεργειακά.
Ο κ. Πάιατ επιβεβαίωσε μάλιστα (για πρώτη φορά επισήμως) ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενδέχεται να συμμετάσχει στη λεγόμενη «τριμερή συν ένα» Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΠΑ, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας μένει να προσδιοριστεί.
«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει ως δρων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.
»Η πιο προφανής έκφραση αυτού ήταν η συμφωνία των Πρεσπών.
»Έχουν ανοίξει περαιτέρω προοπτικές για την περιοχή προκειμένου να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης στο κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι των Βαλκανίων» είπε ειδικότερα ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο».
Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ στην τριμερή και με την Αίγυπτο και στα ενεργειακά, δηλώνοντας ότι πρέπει να απεξαρτηθεί η περιοχή των Βαλκανίων από τη Gazprom και η Ελλάδα αποτελεί κλειδί ως προς αυτό.
«Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά έχουν επιστρέψει και οι ΗΠΑ» συνέχισε ο κ. Πάιτ, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή στη ΔΕΘ, την εκκίνηση στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών με τη συνάντηση Πομπέο- Κατρούγκαλου το Δεκέμβριο, τη διεύρυνση της νέας αμερικανικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΠΑ.
Ερωτηθείς επιβεβαίωσε ότι γίνεται πράγματι συζήτηση προκειμένου να συμμετάσχει ο κ. Πομπέο στη Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι και θέμα logistics το που και πότε θα πραγματοποιηθεί.
Αναλυτικά για τα ενεργειακά σημείωσε ότι εφέτος το τελευταίο κομμάτι του νοτίου διαδρόμου (TAP) θα ολοκληρωθεί χάρη και στη δουλειά που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ και ολοκληρώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παίζει ενεργό ρόλο στο να πείσει την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει και το δικό της κομμάτι.
Αναφέρθηκε στις έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου από την Exxon Mobile, η οποία σε συνεργασία με την Total και τα ΕΛΠΕ θέλει να προχωρήσει έρευνες και νοτίως της Κρήτης, σημειώνοντας:
«Ελπίζουμε ο υπουργός κ. Σταθάκης να ολοκληρώσει και τα τελευταία γραφειοκρατικά θέματα και να τον ρωτήσετε για αυτό».
Χαρακτήρισε τον Eastmed ένα σημαντικό έργο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η αγορά θα αποφασίσει εάν θα δημιουργηθεί αυτός ο αγωγός και σημειώνοντας ότι «προφανώς οι ανακοινώσεις της Exxon Mobile χθες θα επηρεάσουν προφανώς θετικά την αγορά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης απολαμβάνει απόλυτου σεβασμού από τους ομολόγους του στο Πεντάγωνο και τους αντίστοιχους στρατιωτικούς και χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης στην Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες του να ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.
«Στο κάτω κάτω πρόκειται για δυο συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι δύο χώρες θα φέρονται ως σύμμαχοι.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τη νέα διαδικασία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που ξεκίνησε από Τσίπρα- Ερντογάν.
Δήλωσε επίσης ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης είναι κομμάτι ενίσχυσης της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην «υπαρξιακή μάχη» που έχει ξεκινήσει μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας.