Για το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες οι σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων και το τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς “παίζανε μπάλα” στη γειτονική χώρα άλλοι σε βάρος μας κι εμείς κοιτούσαμε από μακριά νομίζοντας ότι ήμαστε ασφαλείς».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύουμε ότι θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα, θα βάλει στην άκρη άλλες τρίτες δυνάμεις, οι οποίες εποφθαλμιούσαν την περιοχή, “έπαιζαν μονότερμα” σε αυτή τη χώρα, κάτι πολύ επικίνδυνο για τη δική μας χώρα –κι εμείς καθόμαστε αδρανείς και κοιτούσαμε τόσο χρόνια πίσω από τη φοβική μας αντίληψη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ανέφερε ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Υπάρχει το συναισθηματικό στοιχείο», εξήγησε, «η αντίληψη ότι μας πήραν κάτι, ενώ ουσιαστικά μας είχαν πάρει κάτι τόσα χρόνια, που 140 χώρες αλλά και όλος ο διεθνής παράγοντας έλεγε αυτή τη χώρα σκέτο “Μακεδονία” και νομίζαμε ότι επειδή εμείς δεν τη λέμε “Μακεδονία” επηρεάζαμε τα διεθνή πράγματα».
«Όμως, σε αυτήν τη χώρα “έπαιζε μονότερμα” η Τουρκία, από το 1992, αμέσως μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας είχαν αρχίσει επισκέψεις των πρωθυπουργών -να θυμίσω την επίσκεψη Οζάλ στα Σκόπια το 1992 και τις συμμαχίες και συμφωνίες, οικονομικές αλλά και στρατιωτικές, που είχαν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τόσκας.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα ότι «στους δρόμους της Περιφέρειάς μου οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια εφόσον επιλέγουν ένα όνομα που δεν τους ανήκε», επισήμανε:
«Είναι ανεύθυνη αντίληψη το να προσπαθούμε να χαϊδέψουμε τα αφτιά κάποιων συμπολιτών μας, προκειμένου να πάρουμε την ψήφο τους και την ίδια στιγμή να ναρκοθετούμε τη συνεργασία και την πορεία με τη γειτονική χώρα και να αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο σε άλλες χώρες να αλωνίζουν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.
»Πρέπει να κοιτάζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα και αυτό είναι μια υπεύθυνη πολιτική».