Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Θεολογική Σχολή Χάλκης, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χάλκη,
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί από το 1971, έχει υψηλότατη συμβολική αξία και θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη διεθνή εκστρατεία για την επανέναρξη της λειτουργίας της, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή της Προεδρίας του Ερντογάν μεταδίδει το Euronews.
Το δημοσίευμα δίνει επίσης πληροφορίες για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημειώνοντας ότι η έναρξη λειτουργίας της έγινε το 1844, έχουν αποφοιτήσει από αυτήν 990 σπουδαστές, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν να καταλάβουν υψηλά αξιώματα στον κλήρο, ενώ στο απόγειό της η βιβλιοθήκη της σχολής διέθετε πάνω από 120.000 βιβλία, εφημερίδες και χειρόγραφα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τo Euronews σημειώνει ότι η διεθνής εκστρατεία για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εισέρχεται στο 40ο έτος της και έχει λάβει την υποστήριξη από πολλούς δυτικούς ηγέτες, ενώ έχει καταστεί συνυφασμένη με τις συζητήσεις για την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τον Απρίλιο του 2009 σε ομιλία του ενώπιον της τουρκικής Βουλής, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επαναβεβαιώσει την ανάγκη να επιτρέψει η Τουρκία την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει επίσημος λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία της Σχολής, ωστόσο αυτό που είναι γνωστό είναι πως το ακροδεξιό κόμμα με τον οποίο έχει συνασπιστεί το AKP του Ερντογάν είναι απολύτως αντίθετο στην ιδέα της επαναλειτουργίας της σχολής, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «ένα μικρό Βατικανό» στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι επίσης ασαφές εάν ο Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του την Τετάρτη για να ζητήσει να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της η Σχολή.
Συμφωνα με το Euronews η επίσκεψή έχει πολύ υψηλή συμβολική αξία, διότι θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Ελλάδας στο διαρκές αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
Θα προσφέρει επίσης υποστήριξη στους λίγους ξεχασμένους ορθόδοξους Χριστιανούς που έχουν παραμείνει στην Τουρκία, αναφέρει το Euronews.