Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Μεγάλος κερδισμένος των Πρεσπών η Θεσσαλονίκη

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Μεγάλος κερδισμένος των Πρεσπών η Θεσσαλονίκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πεποίθηση ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα η Θεσσαλονίκη και η περιοχή ευρύτερα θα περιλαμβάνονται μεταξύ των πλέον ωφελουμένων από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε την Δευτέρα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, ενόψει της δεξίωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το όφελος προκύπτει από το γεγονός ότι η Συμφωνία βοηθά τη Θεσσαλονίκη να επανατοποθετηθεί στον γεωπολιτικό χάρτη ως το κοσμοπολίτικο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που θέλουν να απευθυνθούν στην παγκόσμια αγορά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «game changer», δηλαδή ως εξέλιξη που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί επαρκώς στην Ελλάδα η θετική μεταμορφωτική επίδρασή της (της συμφωνίας) στην αντίληψη που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ουάσιγκτον, αλλά και διεθνώς.

Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, σχολίασε, οι άνθρωποι αντίκριζαν την Ελλάδα υπό τον πρίσμα των προκλήσεων που αντιμετώπιζε, είτε αυτές σχετίζονταν με την οικονομική κρίση είτε με την προσφυγική κρίση.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, η Ελλάδα αναδείχτηκε σε πηγή λύσεων και πυλώνας σταθερότητας, υπογράμμισε.

Στις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον, εξήγησε, το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, το ένα ή το άλλο πολιτικό κόμμα.

«Έχει να κάνει πραγματικά με την αντίληψη που υπάρχει πλέον για την εικόνα της Ελλάδας ως ΝΑΤΟϊκού συμμάχου και ως μέλους του πυρήνα της ΕΕ, που έχει έναν μοναδικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη σταθεροποίηση της περιοχής» και στην πορεία των δυτικών Βαλκανίων εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, προσέθεσε.

«Δεν τίθεται θέμα με τα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις»

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που νωρίτερα σήμερα επισκέφτηκε βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα με τα εμπορικά σήματα των ελληνικών εταιρειών και προϊόντων, που φέρουν στην επωνυμία τους τη λέξη «Μακεδονία», ούτε με τις αντίστοιχες γεωγραφικές ενδείξεις.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τη λέξη «Μακεδονία» στις επωνυμίες τους, είναι ήδη πλήρως εξοικειωμένες με τις νομικές απαιτήσεις της ΕΕ για θέματα εμπορικών σημάτων και γνωρίζουν πολύ καλά πώς να δραστηριοποιούνται σε ένα κοινοτικό περιβάλλον.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει δει κάτι στη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε έχει ακούσει κάτι από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που να συνηγορεί υπέρ του ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα χάσουν κάτι.

Αντίθετα, είπε, θα έχουν το οικονομικό όφελος που συνεπάγεται η σταθεροποίηση της γεωγραφικής γειτονιάς της Ελλάδας και η σταθερή πορεία των κρατών της περιοχής προς την ΕΕ.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι οι φόβοι που έχουν εκφραστεί για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, σχετίζονται περισσότερο με παραπληροφόρηση ή μάλλον με έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η αμερικανική πλευρά ανυπομονεί να δει τους όρους της ιδιωτικοποίησης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές για το συγκεκριμένο λιμάνι, λόγω και της σύνδεσής του με δύο άλλα έργα υποδομής, που η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς: τον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), για τον οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο μισό του 2019 και για το FRSU -ήτοι τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, πρόσθεσε, η αμερικανική πλευρά βλέπει μια περιοχή που ναι μεν απέχει πολύ από την Αθήνα, αλλά έχει μεγάλη στρατηγική σημασία λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Ως προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για την ιδιωτικοποίηση του οποίου η αμερικανική πλευρά είχε εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις ως προς έναν από τους συμμετέχοντες στο σχήμα, ο ίδιος επισήμανε ότι οι όποιες ενστάσεις δεν ήταν θέμα προσώπων αλλά διαδικασιών και συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να δουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και άρα και την ίδια την πόλη να πετυχαίνουν στο οικονομικό πεδίο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ακόμη ότι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων δυόμισι χρόνων στην Ελλάδα ήταν η ανάδυση της χώρας μας ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη.

Όπως παρατήρησε, το 2020 ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), που διέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος του από τη χώρα μας, θα αρχίσει να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη και «όταν αυτό συμβεί θα είναι το πρώτο νέο έργο υποδομής που θα έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, ειδικά για να μεταφέρει μη ρωσικό αέριο» στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αντίστοιχα, σημείωσε, η επέκταση του έργου στη Ρεβυθούσα κατέστησε οικονομικά ανταγωνιστική τη μεταφορά αμερικανικού LNG στην Ελλάδα, καθώς πριν από αυτό δεν υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευσης του καυσίμου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το έργο του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), λέγοντας ότι η Βουλγαρία και όλες οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που εξαρτώνται κατά 100% από το αέριο της Gazprom, «ξαφνικά αποκτούν μια εναλλακτική επιλογή τροφοδοσίας» μέσω της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει την πραγμάτωση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα για τη Βόρεια Ελλάδα, έθεσε ως πρώτη την έναρξη κατασκευής του IGB, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στο FRSU -κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο θετικό market test του περασμένου Δεκεμβρίου- και στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τις οποίες είπε ότι δεν ενδιαφέρουν μόνο την Tesla, αλλά και μεγάλη εταιρεία από το Σικάγο που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα και την αποθήκευσή της.

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά απέναντι στα ενεργειακά έργα που μειώνουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, καθώς η ανησυχία τους έγκειται στο ρωσικό μοτίβο της αξιοποίησης της ενεργειακής εξάρτησης ως όπλου και εργαλείου παρέμβασης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Για αυτό και -όπως είπε- οι ΗΠΑ είναι τόσο αρνητικές απέναντι στο έργο του North Stream II και κάνουν ό,τι μπορούν για να το σταματήσουν.

Σχετικά με την Τουρκία επισήμανε ότι η σχέση των ΗΠΑ με τη γειτονική χώρα είναι δύσκολη και απαιτητική και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ισχυρά τις προσπάθειες που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη σταθεροποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αποφυγή της υστερίας και της έντασης, που θα δημιουργούσαν προσκόμματα και αντιπερισπασμούς στον «νούμερο ένα» ελληνικό στόχο, που είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η κεφαλαιοποίηση των οφελών από την επάνοδο σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης.

Σημείωσε πως θεωρεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σήμερα σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι εδώ και κάποιο καιρό, από άποψη συνολικών επιπέδων έντασης, ενώ απέδωσε μεγάλο μέρος αυτής της βελτίωσης στις προσπάθειες που έκαναν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η υπόλοιπη ελληνική κυβέρνηση για να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ακόμη ότι αμερικανικές εταιρείες που είχαν τα τελευταία χρόνια «γυρίσει πλάτη» στην Ελλάδα, τώρα την κοιτάζουν ξανά με προοπτική να επιστρέψουν, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των ναυπηγείων, αλλά και της τεχνολογίας, αφού μέσω των συνεργειών που αναπτύχθηκαν με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με την ευκαιρία της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ, δημιουργήθηκε σημαντική «μαγιά».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πρότζεκτ αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...