Η πρόταση μομφής είναι καλοδεχούμενη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για το ενδεχόμενο να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Προφανώς θα καθυστερήσει για τρεις μέρες την ψήφιση της συμφωνίας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που εμείς δεν επιδιώκουμε, δηλαδή δε θέλουμε να αποφύγουμε τον διάλογο, μια που ούτως ή άλλως ξέρουμε ότι η κατάληξη θα είναι θετική.
»Από την αρχή θέλαμε να περάσει η συμφωνία, αλλά να γίνει και ο ουσιαστικότερος, ο πληρέστερος δυνατός δημόσιος διάλογος, γι’ αυτό προσκάλεσε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της ΝΔ σε τηλεμαχία.
»Επομένως, το να έχουμε τρεις πρόσθετες μέρες για συζήτηση είναι κάτι που δεν μας ενοχλεί, το αντίθετο μάλιστα μπορώ να πω ότι ικανοποιεί τη βασική μας πολιτική επιδίωξη, να χυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο άπλετο φως στη συμφωνία».
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν επεδίωξε τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και η συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν μυστικής διπλωματίας, ο αν. υπουργός διευκρίνισε:
«Αν διαπραγματευόμασταν σε κάτι καινούριο, κάτι που δεν ήταν η εθνική θέση, θα μπορούσε ενδεχομένως ο ισχυρισμός αυτός να βρει κάποια αυτιά που θα τον ακούγανε χωρίς να τον απορρίπτουν αυτομάτως.
»Στην πραγματικότητα εμείς διαπραγματευτήκαμε επί μιας εθνικής θέσης που, από το 2007 και μετά, επαναλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις όλων των κυβερνήσεων -και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
»Ακόμη και στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Αβραμόπουλος και αργότερα ο κ. Βενιζέλος, ο μεν πρώτος στις προγραμματικές δηλώσεις, ο δεύτερος στις ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πάγια επαναλάμβαναν ότι θέλουμε μια σύνθετη ονομασία, που θα περιλάμβανε προφανώς τον όρο “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό, που να ισχύει erga omnes.
»Εμείς σε αυτή τη συμφωνία το μόνο που προχωρήσαμε ήταν να την κατοχυρώσουμε επιπλέον και με τη συνταγματική αναθεώρηση».
Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μπορεί να εγείρει ζήτημα αμφισβήτησης της εφαρμογής της συμφωνίας, ο κ.Κατρούγκαλος διευκρίνισε:
«Η απαίτησή μας να αλλάξει το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας ήταν ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή, να έχουμε τις πιο ισχυρές δυνατές εγγυήσεις που μπορεί ένα κράτος να παράσχει αλλάζοντας το Σύνταγμά του.
»Δεύτερον, η ίδια η Συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 19 διαδικασίες επίλυσης των διαφορών και τρίτον η γειτονική δημοκρατία επιδιώκει ανάμεσα σε άλλα την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Σε κάθε στιγμή της ενταξιακής διαδικασίας, εμείς θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να ζητάμε να εφαρμόζεται η συμφωνία, γιατί μία από τις προϋποθέσεις ένταξης πέρα από τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι ακριβώς να τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας».
Σχετικά με τις παρατηρήσεις της ΝΔ σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των τροποποιήσεων που ψήφισε η Bουλή της ΠΓΔΜ στο Σύνταγμά της, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε:
«Ένα από τα διαδικαστικά μας κέρδη από τη συμφωνία είναι ότι πρώτα έπρεπε η άλλη πλευρά να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, δηλαδή και να κυρώσει τη συνθήκη και να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και μετά θα ερχόταν, όπως ήλθε, η συμφωνία στη δική μας Βουλή.
»Τα έκαναν και τα δύο και αναθεώρησαν το Σύνταγμα και κύρωσαν τη Συνθήκη. Προέβλεψαν ότι αν εμείς από την πλευρά μας δεν κυρώσουμε τη συνθήκη ή αν εμείς δεν συμφωνήσουμε στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αν εμείς δηλαδή παραβιάσουμε τη συνθήκη, τότε το Σύνταγμά τους θα επιστρέψει στην αρχική του μορφή.
»Αν εμείς δεν τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και αυτοί δεν είναι αναγκασμένοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους».
«Η Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο κ.Κατρούγκαλος, «ζήτησε να έλθουν στη Βουλή οι συνταγματικές τροποποιήσεις κι εμείς ούτως ή άλλως τις καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή με τη ρηματική διακοίνωση, που περιλαμβάνει όλα τα άρθρα του Συντάγματος που αναθεωρήθηκαν, έπειτα μας ζήτησαν να προσκομίσουμε όλο το Σύνταγμα για να είναι στη διάθεση της Βουλής, το κάναμε, μετά μας ζήτησαν να φέρουμε στη Βουλή το ενοποιημένο σύνταγμα, με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις κι εκεί τους δείξαμε ότι στη γειτονική συνταγματική τάξη παραθέτουν στο τέλος του κειμένου του συντάγματος τις τροποποιήσεις».
«Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι οι ισχυρισμοί αυτοί της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς γιατί και αυτή δεν μπορεί να βρει ουσιώδη σημεία στη συμφωνία που να είναι αντίθετα στην εθνική γραμμή.
»Και προσπαθεί, ακριβώς επειδή όσοι διαμαρτύρονται, δεν διαμαρτύρονται επειδή γνωρίζουν όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, διαμαρτύρονται γιατί για λόγους συναισθηματικούς -που εγώ τους σέβομαι, δεν τους συμμερίζομαι- δεν θέλουν να υπάρχει το όνομα “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας.
»Αυτό όμως η ΝΔ ρητά το αποδέχθηκε και στη Βουλή, είπε ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Θέλει επομένως στην πραγματικότητα να συσκοτίσει την πολιτική της θέση, λέγοντας ότι είναι αντίθετη στη συμφωνία», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.