Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σωτηρέλης: Άσχετο το θέμα της δεδηλωμένης, μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ανοχής

Σωτηρέλης: Άσχετο το θέμα της δεδηλωμένης, μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ανοχής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Σκόπια,

Τι ακριβώς σημαίνει κυβέρνηση ανοχής και τι ακριβώς προβλέπει το ελληνικό σύνταγμα για περιπτώσεις όπως αυτήν;

Σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν υπεύθυνες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, δόθηκε ο λόγος στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργο Σωτηρέλη.

Σύμφωνα με το Νews 24/7, ο κ. Σωτηρέλης αρχικά επισήμανε ότι η όλη συζήτηση περί της δεδηλωμένης δεν έχει καμία σχέση με το θέμα.

Η δεδηλωμένη είναι ένα τεκμήριο συνταγματικό για το πώς διορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την κυβέρνηση μετά τις εκλογές και σημαίνει απλώς ότι δεν την διορίζει αυθαίρετα αλλά με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.

“Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε 15 ημέρες και μπορεί να ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε.

»Για να λάβει δε ψήφο εμπιστοσύνης δεν χρειάζεται 151 ψήφους. Απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120. Δηλαδή αν οι παρόντες είναι 300 απαιτούνται 151, αν είναι 280 απαιτούνται 141 αλλά αν είναι 200 απαιτούνται όχι 101 αλλά 120.

“Οταν, αντίθετα, θέτει θέμα εμπιστοσύνης η αντιπολίτευση (με πρόταση δυσπιστίας από τουλάχιστον 50 βουλευτές) απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151) για να πέσει η κυβέρνηση”.

Οπότε, πως μπορεί να πέσει μία κυβέρνηση; “Μόνο αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με έναν από τους παραπάνω δύο τρόπους. Διαφορετικά δεν μπορεί να την ρίξει κανείς”.

Στο προκείμενο της επικαιρότητας: “Το να αποσυρθούν από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ δεν σημαίνει κάτι. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής (αυτός είναι ο σωστός όρος και όχι κυβέρνηση μειοψηφίας)”.

Τι σημαίνει αυτό; “Είτε ότι δεν θα τεθεί από κανέναν θέμα εμπιστοσύνης, με τους τρόπους που προβλέπονται συνταγματικά, είτε ότι, ακόμη και αν τεθεί, δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές που “ανέχονται” την κυβέρνηση –δηλαδή που την στηρίζουν έμμεσα– και έτσι δεν θα είναι δυνατόν να απολεσθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής”.

Τίθεται θέμα νομιμοποίησης; “Το θέμα της νομιμοποίησης, που θέτει η αντιπολίτευση είναι θέμα πολιτικής κριτικής και όχι συνταγματικής ερμηνείας. Από συνταγματική άποψη, για να επιβιώσει μια κυβέρνηση απαραίτητη είναι μόνο η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, μέσω της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, κατά τα προαναφερθέντα.

»Επίσης να θυμίσουμε ότι πολιτική είναι και η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μόνο αν διασφαλισθούν 151 ψήφοι. Το Σύνταγμα απαιτεί απλώς πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 75”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Κοκοράκι» ο Μίτσκοσκι: Εμμένει στον όρο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία και θα συνεχίσω να το κάνω»

Οι «ψέκες» ακροδεξιοί Σλαβομακεδόνες συνεχίζουν να προκαλούν – Αρνούνται να εφαρμόσουν το erga omnes

Προκαλεί ξανά ο Μιτσκόσκι: Αποκάλεσε τη χώρα του Μακεδονία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Βόρεια Μακεδονία: Σεβόμαστε την Συμφωνία των Πρεσπών, λέει το ΥΠΕΞ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Γάζα: Οι IDF απελευθέρωσαν σκλάβα Γιαζίντι: «Οι τζιχαντιστές μας ανάγκασαν να φάμε ανθρώπινα μωρά»
Σκλάβα Γιαζίντι, που απελευθερώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα, αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος...