Την οριστική παύση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και τη διαμόρφωση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων, ανέδειξε ως βασικούς πυλώνες της θέσης της Ελλάδας για το Κυπριακό, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7».
Αναφερόμενος στη σύμπλευση Ελλάδας και Κύπρου ως προς την πρόταξη των παραπάνω θέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θεσμικό κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου», υποστηρίζοντας ότι «για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να υπάρξει πειστική απάντηση σε αυτή τη διάσταση».
«Είναι επιδίωξή μας να λυθεί το Κυπριακό. Και αυτό που καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά –και θέλω πάλι να αναφέρω το αυτονόητο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ο προηγούμενος Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, είχε διαδραματίσει σε αυτόν τον τομέα– είναι ακριβώς να αναδείξουμε το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση, τη διεθνή του διάσταση, ως ένα πρόβλημα εισβολής και παραμονής στρατευμάτων κατοχής.
»Για την ελληνική Δημοκρατία το ουσιαστικό, λοιπόν, είναι να αναδειχθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και συμπίπτουμε, όπως ακούσατε, και με την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο αυτό», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να επιλυθεί στη βάση μιας «οποιασδήποτε λύσης», ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι δεν είναι νοητή η «υποβάθμιση των δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών κεκτημένων» της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η μη επίλυση του Κυπριακού θα σήμαινε «αποδοχή εκ μέρους μας του status quo, της εισβολής και της διχοτόμησης, η de facto διχοτόμηση να γίνει de jure.
»Δεν νομίζω ότι είναι λύση αυτή».
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, ο κ. Κατρούγκαλος περιέγραψε τη στάση της Άγκυρας ως μια απόπειρα αναθεωρητισμού που αντανακλά «μια μειοψηφία του ενός».
Προτάσσοντας τη διπλωματική αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου σε τριμερές και πολυμερές επίπεδο, ως παραγόντων σταθερότητας στην περιοχή, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό καθιστά «εντελώς μάταιες τις προσπάθειες άλλων να γκριζάρουν αυτό που το Διεθνές Δίκαιο έχει με πολύ έντονα χρώματα κατοχυρώσει στην περιοχή μας και ειδικά στο Αιγαίο».
«Εμείς είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που θεωρεί ότι τα εθνικά δίκαιά μας στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα και γι’ αυτό τον λόγο δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε ούτε σε ρητορικές πολεμικής ούτε σε επιθέσεις, πολύ περισσότερο σε επιθέσεις προσωποπαγείς», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εναντίον του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και η αμφισβήτηση εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου την οδηγούν σε μια θέση απομόνωσης.
«Και όταν ομολογουμένως βρίσκεσαι σε μια παρόμοια θέση, νομίζω ότι είναι προφανές ότι βρίσκεσαι σε μια θέση αδυναμίας και όχι σε μια δυνατή θέση», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, διαψεύδοντας, ωστόσο, κάθε συσχέτιση της πορείας της Συμφωνίας των Πρεσπών με την πιθανότητα ύπαρξης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Συσχέτιση Συμφωνίας Πρεσπών με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
«Δεν συσχετίζονται σε καμία περίπτωση τα δύο αυτά γεγονότα. Έχω πολλές φορές πει ότι δεν φοβόμαστε τίποτα.
»Είμαστε όμως σε εγρήγορση πάντοτε», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα ενισχυμένο διεθνές κύρος και μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Δεν νομίζω ότι ούτε καν η άλλη πλευρά έχει στο μυαλό της θερμό επεισόδιο, γιατί γνωρίζει ότι o πόλεμος στο Αιγαίο είναι μια lose-lose κατάσταση, δεν μπορεί να κερδηθεί.
»Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρώ ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο.
»Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μην δείχνουμε πάντοτε την αναγκαία εγρήγορση, συνδυασμένη όμως με νηφαλιότητα», εκτίμησε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς για τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι μολονότι συνταγματικά δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία άνω των 151 ψήφων για την κύρωση της Συμφωνίας, «ένα τέτοιο μείζον θέμα χρειάζεται να έχει απόλυτη πλειοψηφία».
«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάνω από 151 ψήφους. Δηλαδή αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα δεδομένα τα πραγματικά, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, να τις λέμε με τ’ όνομά τους, το Ποτάμι», σημείωσε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για μια «εθνικά επωφελή συμφωνία», που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια ιστορική ευκαιρία να κλείσει αυτή η διαφορά που κρατάει δεκαετίες και που θα είχε λυθεί από το 1990 αν ο κ. Σαμαράς δεν υπονόμευε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να έχει ζητήσει από Αθήνα και Σκόπια την κύρωση της Συμφωνίας το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει κάποια επιστολή από τον κ. Στόλντενμπεργκ.