Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκόπια: «Δεν αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος» – Ο Μητσοτάκης ώρα να ζητήσει συγγνώμη

Σκόπια: «Δεν αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος» – Ο Μητσοτάκης ώρα να ζητήσει συγγνώμη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ολόκληρη η λαϊκίστικη επιχειρηματολογία της δεξιάς, βασισμένη σε αγγλικά «φροντιστηρίου», ότι δήθεν ο όρος «nationality» -που στη γλώσσα μας μεταφράζεται σε ιθαγένεια, δηλαδή υπηκοότητα– σημαίνει εθνότητα, κατέρρευσε. Εγκρίθηκε τροπολογία από τη σκοπιανή Βουλή, που ρητά αναφέρει ότι «δεν προσδιορίζεται ούτε προκαθορίζεται εθνότητα».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σήμερα, Πέμπτη, η Επιτροπή ενέκρινε τρεις από τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος μεταφέρεται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, θα συγκληθεί μάλλον στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περίπου στις 15 Ιανουαρίου, με την σχετική ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος.

Για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών από την Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η νομική ορολογία απέναντι στα αγγλικά φροντιστηρίου

Ιθαγένεια και υπηκοότητα

Οι δύο λέξεις είναι ταυτόσημες και χρησιμοποιούνται εξίσου στην καθημερινότητα, απλά στα επίσημα κείμενα προτιμάται η ιθαγένεια για λόγους πολιτικής ορθότητας.

Η υπηκοότητα έχει συνδεθεί με τις απόλυτες μοναρχίες, όταν ο λαός όφειλε υπακοή στον «ελέω Θεού» μονάρχη – για τον ίδιο λόγο προτιμάται ο όρος πολίτης από τον υπήκοο.

Σε κάποια επίσημα κείμενα χρησιμοποιείται επίσης η λέξη ιθαγενής για τον κάτοχο της ιθαγένειας.

Αν και απόλυτα ορθός, ο όρος συνήθως αποφεύγεται στην καθομιλουμένη, επειδή έχει συνδεθεί στον μέσο νου με τους εκτός Ευρώπης αυτόχθονες πολιτισμούς.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύγκλιο του υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας του Ιουλίου του 2013, «[σ]την ελληνική νομική γλώσσα δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των όρων «ιθαγένεια» και «υπηκοότητα», οι οποίοι έχουν στη χώρα μας ταυτόσημο περιεχόμενο, δηλώνοντας τον δημοσίου δικαίου νομικό δεσμό που συνδέει το άτομο με την πολιτεία στο λαό της οποίας ανήκει».

Να σημειώσουμε εδώ ότι λαός σημαίνει το σύνολο των πολιτών μιας χώρας ανεξάρτητα της εθνικής τους καταγωγής που ζει στα όρια ενός κράτους.

Το έθνος είναι οι άνθρωποι κοινής εθνικής καταγωγής που μπορούν να είναι διάσπαρτοι στον κόσμο.

Έτσι, στο ελληνικό έθνος συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική ομογένεια, αλλά στον ελληνικό λαό μόνο οι Έλληνες πολίτες.

Άρα, η Ελλάδα αναγνωρίζοντας ιθαγένεια «Μακεδονική» δεν αναγνώρισε καμία εθνότητα «Μακεδονική».

Επίσης, πολίτες μιας χώρας δεν ανήκουν όλοι στο ίδιο έθνος.

Το γνωρίζουμε αυτό. Στην ΠΓΔΜ, για παράδειγμα, το 1/3 είναι Αλβανοί. Στην ίδια χώρα υπάρχουν Έλληνες, Σέρβοι, Πομάκοι, Τούρκοι, Ρομά.

Όταν λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούλιο ζήτησε με ανάρτησή του στο Twitter να του υποδείξουν μια χώρα που το σύνολο των κατοίκων της έχει άλλη εθνότητα και άλλη ιθαγένεια, ένα «τρολ» του απάντησε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο στόκε».

Πράγματι, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τις εξής τέσσερις εθνότητες: Άγγλοι, Ουαλοί, Σκώτοι και Ιρλανδοί.

Επίσης, θα μπορούσαμε να του αναφέρουμε το Βέλγιο -οι μισοί Βέλγοι είναι Φλαμανδοί (Ολλανδοί) και οι άλλοι μισοί Βαλλώνοι (Γάλλοι)-, την Ελβετία -τα έθνη που τη συνιστούν είναι Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί-, την παλιά Τσεχοσλοβακία -οι μισοί Τσέχοι και οι άλλοι μισοί Σλοβάκοι- το Ισραήλ που το 25% του πληθυσμού του είναι Άραβες Ισραηλινοί κ.α.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπερδεύεται διότι μεταφράζει τον όρο «nationality» σε εθνικότητα.

Λάθος και κρίμα γιατί ενώ μιλά καλά αγγλικά δεν γνωρίζει τους όρους.

Μάλλον τα αγγλικά του είναι φροντιστηρίου.

Ο όρος «nationality» νομικά και στα έγγραφα σημαίνει υπηκοότητα, ιθαγένεια. Δεν σημαίνει εθνότητα.

Το «nationality» σημαίνει και εθνικότητα αλλά όταν έχει να κάνει με δημόσια έγγραφα, διακρατικές συμφωνίες, ταυτότητες, διαβατήρια κ.λπ. σημαίνει υπηκοότητα-ιθαγένεια.

Για αυτό και στις ταυτότητές μας στα αγγλικά αναφέρει «nationality» που στα ελληνικά στις ίδιες ταυτότητες μεταφράζεται σε «ιθαγένεια», σημαίνοντας «υπηκοότητα».

Για αυτό και αλλοδαποί που έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα έχουν ελληνική «nationality».

Εσύ ελληνικέ λαέ οφείλεις να δώσεις μια απάντηση στον εαυτό σου.

Θα ψήφιζες ποτέ να σε κυβερνήσει αυτός ο ανίδεος δημαγωγός;

Όπως δεν υπάρχει «κυπριακό έθνος», δεν υπάρχει ούτε «μακεδονικό έθνος» – Ας σοβαρευτούμε

Η Νέα Δημοκρατία διασπείρει την ψευδή είδηση ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών «αναγνώρισε» κάποιο «μακεδονικό έθνος». Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε κανένα μακεδονικό έθνος, αναγνώρισε μόνο υπηκοότητα.

Που οφείλεται λοιπόν η σύγχυση που εκμεταλλεύεται η ΝΔ για να ψεύδεται και να λαϊκίζει; Σε ένα «χάσιμο στη μετάφραση» και θα εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε.

Ο όρος «nationality» στα αγγλικά σημαίνει υπηκοότητα. Στα αγγλικά επίσης όταν κάποιος επικαλείται το «nation» του πολλές φορές εννοεί το κράτος του και όχι την εθνότητά του.

Όταν εμείς τον μεταφράζουμε στα ελληνικά ως «εθνικότητα» ή «ιθαγένεια» προκαλείται χάος και παρερμηνεία, διότι στην ελληνική γλώσσα η λέξη «έθνος» ή «ιθαγενής», δηλαδή ντόπιος, είναι ταυτισμένη με την εθνική ταυτότητα και την εθνική καταγωγή.

Νομικά όμως ο όρος «nationality», που εμείς τον μεταφράζουμε ως «ιθαγένεια» στα επίσημα έγγραφά μας, σημαίνει υπηκοότητα και όχι εθνότητα.

Ιθαγένεια και υπηκοότητα

Οι δύο λέξεις είναι ταυτόσημες και χρησιμοποιούνται εξίσου στην καθημερινότητα, απλά στα επίσημα κείμενα προτιμάται η ιθαγένεια για λόγους πολιτικής ορθότητας.

Η υπηκοότητα έχει συνδεθεί με τις απόλυτες μοναρχίες, όταν ο λαός όφειλε υπακοή στον «ελέω Θεού» μονάρχη – για τον ίδιο λόγο προτιμάται ο όρος πολίτης από τον υπήκοο.

Σε κάποια επίσημα κείμενα χρησιμοποιείται επίσης η λέξη ιθαγενής για τον κάτοχο της ιθαγένειας. Αν και απόλυτα ορθός, ο όρος συνήθως αποφεύγεται στην καθομιλουμένη, επειδή έχει συνδεθεί στον μέσο νου με τους εκτός Ευρώπης αυτόχθονες πολιτισμούς.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύγκλιο του υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας του Ιουλίου του 2013, δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά, «[σ]την ελληνική νομική γλώσσα δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των όρων «ιθαγένεια» και «υπηκοότητα», οι οποίοι έχουν στη χώρα μας ταυτόσημο περιεχόμενο, δηλώνοντας τον δημοσίου δικαίου νομικό δεσμό που συνδέει το άτομο με την πολιτεία στο λαό της οποίας ανήκει».

Η Νέα Δημοκρατία γιατί αγνοεί τι σημαίνει ο όρος; Πώς είναι δυνατόν; Εκείνη ήταν η κυβέρνηση που εξέδωσε τη διευκρινιστική εγκύκλιο το 2013.

Για όσους όμως επιμένουν να μην καταλαβαίνουν, ή δεν θέλουν να καταλάβουν, θα τους θέσουμε το ακόλουθο ερώτημα: Υπάρχει κάποιο κυπριακό έθνος;

Όχι, είναι η αυθόρμητη απάντηση. Οι Κύπριοι ανήκουν στην πλειονότητά τους στο ελληνικό έθνος, ακόμα και οι λεγόμενοι Τουρκοκύπριοι που είναι Έλληνες εξισλαμισμένοι.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, τότε γιατί στα κυπριακά διαβατήρια αναγράφεται nationality και μεταφράζεται ως ιθαγένεια η κυπριακή; Διότι εννοείται ως υπηκοότητα.

Όπως λοιπόν δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, δεν υπάρχει ούτε μακεδονικό. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα.

Σημείωση: Η μετάφραση της λέξης nation στα ελληνικά ως «έθνος» δεν είναι επίσης ακριβής.

Ενώ δηλαδή στη γλώσσα μας το «έθνος» σημαίνει ανθρώπους κοινής καταγωγής, «κοινού αίματος», στα λατινικά, από όπου προέρχεται η λέξη, σημαίνει τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στον ίδιο τόπο, δίχως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και «ομοαίματοι» μεταξύ τους.

Διαβάστε την ετυμολογία της λέξης nation στα αγγλικά:

The word nation came to English from the Old French word nacion – meaning «birth» (naissance), «place of origin» -, which in turn originates from the Latin word natio (nātĭō) literally meaning «birth».

Το nation στα αγγλικά είναι επίσης συνώνυμο με:

State (polity) or sovereign state: a government which controls a specific territory, which may or may not be associated with any particular ethnic group

Ένα κυρίαρχο κράτος, μια κυβέρνηση που ελέγχει μια συγκεκριμένη επικράτεια, που δεν ταυτίζεται με μια συγκεκριμένη εθνική ομάδα.

Παρατηρήσατε κάτι; Όταν στα αγγλικά αναφέρονται σε εθνότητα χρησιμοποιούν την ελληνική λέξη «ethnic», «ethnicity», «εθνική», «εθνότητα».

Αυτό ακριβώς προσπαθούσε να εξηγήσει ο Νίκος Κοτζιάς όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν επέμενε ότι δεν έχει αναγνωριστεί «μακεδονική ethnicity», αλλά από κάτω δεν τον καταλάβαινε κανείς, διότι ακόμα και τα «καλύτερα βιογραφικά» της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται ότι ομιλούν τελικά και τόσο άριστα τα αγγλικά, όπως παινεύονται.

Δηλαδή, στα αγγλικά άλλο σημαίνει το nation και άλλο το ethnos.

Εμείς στην Ελλάδα τα έχουμε μεταφράσει λάθος και μπερδευόμαστε μεταξύ μας και το χειρότερο δεν προσπαθούμε ούτε να καταλάβουμε.

Η Οξφόρδη εξηγεί για τη λέξη ethnos, όταν αυτή χρησιμοποιείται στα αγγλικά:

1. Cultural Anthropology. A population group regarded as having a common descent, or having a common national or cultural tradition.

2 Ancient History. A form of community or state in ancient Greece, existing outside the city-state, and organized in a variety of ways.

Η λέξη nation επίσης είναι συνώνυμη με μια γεωγραφική επικράτεια, που μπορεί ή όχι να έχει σχέση με μια κυβέρνηση ή εθνοτική ομάδα.

Country: a geographic territory, which may or may not have an affiliation with a government or ethnic group.

Για αυτό και όταν στα αγγλικά ακούμε τη φράση «νάσιονς του κόσμου» θα μπορούσε να αναφέρεται στις κυβερνήσεις και με αυτή τη σημασία εννοείται στα Ηνωμένα Έθνη:

Thus the phrase «nations of the world» could be referring to the top-level governments as in the name for the United Nations.

Άρα, η λέξη nationality στα αγγλικά δεν μεταφράζεται ως εθνότητα. Για την εθνότητα η αγγλική λέξη είναι η ελληνική ethnicity.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δεν μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ – Κολλημένη στο 25%

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Σ. Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του Κ. Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...