Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλβανία του Ράμα καταπατά οικόπεδα και χτίζει για να ξεπλύνει το χρήμα από τα ναρκωτικά

Η Αλβανία του Ράμα καταπατά οικόπεδα και χτίζει για να ξεπλύνει το χρήμα από τα ναρκωτικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αλβανία δεν πάει καλά. Το καθεστώς Ράμα, προφανώς «πιεζόμενο» από την Τουρκία, κλιμακώνει μια κρίση με την Ελλάδα.

Η Αλβανία όχι μόνο καταπατά περιουσίες Ελλήνων μειονοτικών, ζήτημα κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα, αλλά και ανασύρει ζητήματα όπως το «τσάμικο», που η Ελλάδα θεωρεί ανύπαρκτο, υπονομεύοντας ευθέως τις συνομιλίες με τη χώρα μας.

Γιατί τα κάνει αυτά η Αλβανία; Για να μη συμφωνηθεί η ΑΟΖ. Γιατί ο Έντι Ράμα στο τέλος κάνει ό,τι του λέει ο Ερντογάν; Διότι προφανώς υπάρχει ισχυρή σχέση εξάρτησης με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Δύση, της οποίας τα σχέδια χαλάει ο Ράμα για μια ακόμη φορά, ήρθε η ώρα να αποφασίσει τι θα κάνει μαζί του. Η παγωμένη υπόθεση με τη μαφία των ναρκωτικών, την οικογένεια Χαμπιλάι, ήρθε ώρα να «ξεπαγώσει».

Επίσης, σημαντικό αυτό, ένα χρόνο πριν, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει ότι ο οικοδομικός «οργασμός» στην Αλβανία γίνεται για να ξεπλυθεί το μαύρο χρήμα των ναρκωτικών.

Η Δύση ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτεί άλλου είδους «αντιμετώπιση» του αλβανικού προβλήματος, με όρους καταπολέμησης καρτέλ όπως στο Μεξικό.

Σαλί Μπερίσα: Ο Ράμα ελέγχει τα ναρκωτικά

Στα τέλη Οκτωβρίου 2017, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι είχε τον άμεσο έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία.

Ο Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξή του πέρσι στην τηλεόραση News24, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα ότι εμπλέκεται άμεσα και ελέγχει την παραγωγή και τη διακίνηση μαριχουάνας στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο «περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ναρκωτικά κρύβονται σε αλβανικές σήραγγες».

«Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εμπλέκεται άμεσα στην παραγωγή και τώρα στη συλλογή των ναρκωτικών».

Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, είναι πραγματικές και δήλωσε ότι «είχε έναν ρόλο στην οικογενειακή συμμορία Χαμπιλάι, η οποία έκανε μεγάλη μεταφορά ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ιταλία, όπως εντόπισε η ιταλική Εισαγγελία κατά της μαφίας».

Είπε ακόμη ότι «ο αδελφός του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Φαστμίρ Τζαφάι είναι μέλος μεγάλης αλβανικής μαφιόζικης ομάδας που κάνει λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο εξωτερικό».

Τουριστική Ανάπτυξη

Κριτική και μέσα στην Αλβανία δέχεται το καθεστώς του Έντι Ράμα για τις καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών στο όνομα δήθεν της τουριστικής ανάπτυξης.

H αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σέκουλι», με τον τίτλο η παραθαλάσσια ακτή του νότου στα χέρια του Ράμα, αναφέρεται στην Απόφαση της κυβέρνησης δια της οποίας γίνεται μετάβαση προς το Υπουργείο Τουρισμού της αρμοδιότητας διαχείρισης ορισμένων «δημοσίων ακινήτων» (σ.σ στην πραγματικότητα είναι ιδιωτικές περιουσίες Χειμαρριωτών) που βρίσκονται στην παραθαλάσσια ακτή Αυλώνας-Άγιοι Σαράντα. Συνολικά πρόκειται για 1.470 εκτάρια .

Η Απόφαση δεν επιτρέπει στο Υπουργείο να αλλάξει τον προορισμό χρήσης τους, να αλλάξει το καθεστώς τους ή, να τα δώσει προς χρήση σε τρίτους, με εξαίρεση τα επενδυτικά σχέδια σε περιοχές με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη.

Επίσης, συνεχίζει η εφημερίδα, η Απόφαση φαίνεται ότι κλείνει το δρόμο χρήσης (αξιοποίησης) των ιδιοκτησιών από μονάδα (φορέα) της τοπικής Διοίκησης ενώ, επιτρέπει τη χρήση (αξιοποίησή) τους για τουριστικές επενδύσεις, όπου η κυβέρνηση Ράμα ισχυρίζεται πως υπάρχουν προσφορές από πολύ γνωστές εταιρίες.

Από την άλλη, με αυτήν την Απόφαση η κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα επιστροφής της ιδιοκτησίας στους πρώην ιδιοκτήτες.

Ο κατάλογος των εταιριών που έχουν αποκτήσει το καθεστώς των στρατηγικών επενδυτών περιλαμβάνει 8 εταιρείες, τις οποίες η εφημερίδα δεν κατονόμασε.

Το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή, γράφει η εφημερίδα, απονέμεται από φορέα επονομαζόμενο Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στον κατάλογο των οικοπέδων που έχουν δοθεί με αυτό το νόμο είναι οικόπεδα των περιοχών σε παραθαλάσσια περιοχή προς το Δυρράχιο και Δρυμάδες Αγίων Σαράντα, αναφέρει η εφημερίδα.

Επιστολές Κατρούγκαλου στην ΕΕ

Τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος και ζήτησε από την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και η δεύτερη στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε ότι τα Τίρανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη μειονότητα, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητά να ληφθούν μέτρα από την ΕΕ.

Ουσιαστικά, διαμηνύει στα Τίρανα πως ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει αναγκαστικά από την Αθήνα, η οποία έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κλείσει την στρόφιγγα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Αλβανία, προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Μπουσάτι: Τα οικόπεδα δεν ανήκουν σε ιδιώτες

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπουσάτι, είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας, που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση, δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

Χτίζουν για να ξεπλύνουν χρήματα από ναρκωτικά

Στα μέσα Νοεμβρίου 2017, ο αρχηγός της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, δήλωνε ότι το ξέπλυμα των χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες στην Αλβανία γίνεται μέσω τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιούν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος αριθμός οικοδομών στη χώρα, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση και υπάρχουν χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, είναι αποτέλεσμα των πολλών χρημάτων που προέρχονται από τα ναρκωτικά», ανέφερε ο Λουλζίμ Μπάσα.

Στην συνέχεια ο κ. Μπάσα τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να σταματήσει η διείσδυση του εγκλήματος στην οικονομία, κάθε παραχώρηση, κάθε επένδυση που προωθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και η Εισαγγελία, με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για το ξέπλυμα χρημάτων.

Και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ενσωμάτωσης, Περπαρίμ Σπαχίου, καλεσμένος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Report TV, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ξεπλύνει βρώμικο χρήμα προερχόμενο από ναρκωτικά, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Θυμήθηκαν και το… «τσάμικο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, καλεσμένος στο τηλεοπτικό κανάλι «News24» μίλησε για τις δυσκολίες με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Περιέγραψε τόσο την Ελλάδα όσο και τη Σερβία ότι έχουν στάσιμες θέσεις σαν «γρανίτη» και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση.

Ο υπουργός της Αλβανίας παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική από ό, τι συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο Μπουσάτι επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο -ανύπαρκτο για την Ελλάδα- ζήτημα των Τσάμηδων, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία δεν θεωρεί ως εδαφική διεκδίκηση την Τσαμουριά (σ.σ. Θεσπρωτία), αλλά ως ένα ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει «τσάμικο»

Η Αλβανία, δηλαδή η κυβέρνησή της, είχε αφήσει εκτός ατζέντας το «τσάμικο». Ο Νίκος Κοτζιάς είχε αρνηθεί να το συζητήσει, ως ανύπαρκτο ζήτημα και είχε προειδοποιήσει τους Αλβανούς ότι εάν το έθεταν δεν υπήρχε διαπραγμάτευση.

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, η ιστοσελίδα του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Report tv, με τίτλο: «Σκάνδαλο: Ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι χαρίζει τη “Τσαμουριά” στην Ελλάδα. Τα ελληνικά ΜΜΕ: Το “τσάμικο ζήτημα” δεν έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία», έγραφε ότι στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει συμπεριληφθεί το «τσάμικο ζήτημα».

Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με την ίδια αλβανική ιστοσελίδα, την αποτυχία του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι να συμπεριλάβει το «τσάμικο ζήτημα» στη συμφωνία.

Το Report tv ανέφερε ότι λίγους μήνες πριν ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, προειδοποίησε τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι λέγοντας του χαρακτηριστικά «εάν μου αναφέρεις την Τσαμουριά, αποχωρώ από το τραπέζι».

Τι επιδιώκουν

Η επαναφορά του «τσάμικου» στη δημόσια συζήτηση φανερώνει ότι η Αλβανία επιχειρεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Τι είναι το «τσάμικο ζήτημα»

Μετά την ιταλική κατοχή της Αλβανίας το 1939, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες χρησιμοποιήθηκαν ως όργανο προπαγάνδας από τους Ιταλούς για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), η πλειοψηφία συντάχθηκε με τις δυνάμεις του άξονα με αλυτρωτικούς σκοπούς, για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ως απόρροια των ακροτήτων που διαπράχθηκαν από Τσάμηδες εκείνο το διάστημα (1941-1943) σε συνεργασία με τις κατοχικές αρχές, ο τοπικός χριστιανικός πληθυσμός είτε μεταναστεύει, είτε αντιστέκεται με τη δημιουργία μικρών αντιστασιακών ομάδων, ή εντάσσεται στο ΕΑΜ και στον ΕΔΕΣ.

Προς το τέλος του πολέμου ένας πολύ περιορισμένος αριθμός πρώην δοσίλογων Τσάμηδων εντάσσεται στον ΕΛΑΣ.

Στις 17-18 Αυγούστου του 1944 διεξήχθη η μάχη της Μενίνας που ήταν η σημαντικότερη που δόθηκε από τις αντιστασιακές δυνάμεις κατά των Γερμανών κατακτητών στην Ήπειρο.

Εκεί οι ενωμένες δυνάμεις του ΕΔΕΣ νίκησαν τους Γερμανούς. Ανάμεσα στα θύματα καταμετρούνται και 86 νεκροί και αρκετοί αιχμάλωτοι ανάμεσα στους οποίους και 9 Τσάμηδες.

Μετά το τέλος του πολέμου, ολόκληρος ο πληθυσμός των μουσουλμάνων Τσάμηδων διέφυγε στην Αλβανία, λόγω της δοσιλογικής δραστηριότητας με αμφότερες τις ιταλικές και γερμανικές κατοχικές Αρχές.

Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία και μικρότερος αριθμός στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σταλινικού τύπου καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας τους παραχώρησε σπίτια με σκοπό να διασπάσει τη συμπαγή παρουσία σε περιοχές που διαβιούσαν ελληνικοί πληθυσμοί (Βόρεια Ήπειρος).

Παράλληλα, περίπου 8.000 Έλληνες που ζούσαν στην Αλβανία, υπό καθεστώς πιέσεων, διέφυγαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο (1945-1946).

Στην Ελλάδα, από τους περίπου 20.000 Τσάμηδες που υπήρχαν προπολεμικά στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με την απογραφή του 1951 είχαν παραμείνει μόνο 127.

Στις 23 Μαΐου 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην ομαδικά 1.930 Τσάμηδες, κλείνοντας οριστικά τον δρόμο του επαναπατρισμού τους.

Για την Ελλάδα δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Μάικλ Ρήγας: Ελληνικής καταγωγής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Συρία: Οι τζιχαντιστές απαγορεύουν τα Χριστούγεννα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...