Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 247» έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, εξηγώντας τι σημαίνει και τι προβλέπει αυτός.
«Ήταν μια μεγάλη επιτυχία η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου με τη χώρα αυτή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Όχι μόνο αναγνωρίζεται ο πρωταγωνιστικός, αναφέρω από το Κοινό Ανακοινωθέν, ρόλος της χώρας μας στη σταθεροποίηση της περιοχής, αλλά είναι πια προφανές ότι η χώρα μας θεωρείται ότι έχει έναν ηγετικό ρόλο στο να εξασφαλίζει ακριβώς την ασφάλεια, όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος, «σε Στρατηγικό Διάλογο καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες λίγες χώρες.
»Αυτές τις οποίες θεωρούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν, όπως είπα προηγουμένως, έναν ρόλο σταθερότητας και με τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων.
»Θέλω να ξεκαθαρίσω, γιατί στο παρελθόν τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι, ότι οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε απόλυτα ισότιμη βάση και ακριβώς υπάρχει αυτή η αναβάθμιση της συνεργασίας μας, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων στην περιοχή.
»Σε τί συνίσταται αυτό; Στο να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθεροποίηση της κατάστασης.
»Αυτονόητο το ενδιαφέρον το δικό μας. Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην περιοχή, όχι μόνο οι εκρηκτικές εντάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά και η γενικότερη μεταβαλλόμενη πολιτική γεωγραφία των σχέσεων.
»Χώρες που ήταν δεδομένες για τη Δύση δεν είναι πια στον ίδιο βαθμό δεδομένες.
»Όλα αυτά προφανώς αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χώρα μας».
Ο Κ. Κατρούγκαλος απάντησε επίσης για την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Αμερική, εξηγώντας ότι ήταν αυτονόητη, από τη στιγμή που έχουμε αναβάθμιση σχέσεων με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.
«Συζητήσαμε σε έξι άξονες που κάλυπταν από τα θέματα της γεωπολιτικής, της άμυνας, τα θέματα του Κράτους Δικαίου και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
»Ήταν και ο στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί μας, και συζητήθηκαν θέματα οικονομίας βέβαια, ενέργειας, τα οποία έχουν αυτή τη διπλή διάσταση και την οικονομική και τη γεωπολιτική.
»Αλλά και ζητήματα εμπορίου, επενδύσεων και τα θέματα αυτά που τα λέμε «λαού προς λαό» και αφορούν τις πολιτιστικές σχέσεις, τα εκπαιδευτικά, τις ανταλλαγές καλλιτεχνών κλπ.
»Για να επιστρέψω στην ερώτησή σας, μολονότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζήτησε θέματα αναβάθμισης του στρατιωτικού υλικού που παίρνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο βασικός προσανατολισμός του Διαλόγου δεν ήταν στο στρατιωτικό επίπεδο, ήταν στο πολιτικό.
»Εμείς παγίως θεωρούμε το διάλογο και τη διπλωματία ως το βασικό τρόπο επίλυσης των πολιτικών διαφορών και προφανώς εκεί ήταν επικεντρωμένες και οι συζητήσεις».
Ο κ. Κατρούγκαλος επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.