Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και το «Ουκρανικό».
Τοποθετούμενος επί του ζητήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε και στην πολυπληθή γηγενή ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας, η οποία προέρχεται από τον πανάρχαιο ελληνικό πληθυσμό της Κριμαίας, που ζει στην περιοχή εδώ και 26 αιώνες, είναι δηλαδή αρχαιότερος πληθυσμός τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από τους Ρώσους, ενώ ένα άλλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού προέρχεται από Πόντιους της Τουρκίας που μετανάστευσαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία επί Αικατερίνης της Μεγάλης.
Αναφορικά με την Ουκρανία, ο κ. Κατρούγκαλος κινήθηκε στο πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων οι οποίες στηρίζουν την προώθηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, με γνώμονα την αποκλιμάκωση της έντασης, τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν, αναφέρθηκε και στους 130.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς, στην περιοχή της Μαριούπολης, για τα δικαιώματα των οποίων η Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε κατά της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εκτίμησε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των όποιων διαφορών είναι ο συνεχιζόμενος διάλογος και η συμπερίληψη της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Εξίσου αναφέρθηκε στη σημαντική επίσκεψη, όπως τη χαρακτήρισε, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τις σχετικές συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν, και επιβεβαίωσε την προσήλωσή της Ελλάδας στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη θέλησή της να είναι μία γέφυρα διαλόγου με χώρες όπως η Ρωσία, αλλά και το Ιράν, που ήταν, επίσης, ένα από τα θέματα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο.
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός ελληνικός πληθυσμός σε Ουκρανία και Κριμαία υπολογίζεται κοντά σε 210.000 ανθρώπους.
Ένα μέρος του πανάρχαιου αυτού ελληνικού πληθυσμού έχει «αφομοιωθεί» επιφανειακά από το ρωσικό στοιχείο, ωστόσο, άπαντες οι ελληνικής καταγωγής γνωρίζουν την πραγματική τους ταυτότητα.
Ποιοι είναι οι Ουρούμ
Στην Κριμαία κατοικούν και μερικές χιλιάδες τουρκόφωνοι Έλληνες, οι Ουρούμ ή αλλιώς Γραικοτάταροι, οι οποίοι υιοθέτησαν την ταταρική τουρκική διάλεκτο τον 18ο αιώνα.
Αν και τουρκόφωνοι-ταταρόφωνοι, διατηρούν ακέραια την ελληνική τους εθνική συνείδηση.
Μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης πολλοί Ουρούμ μετανάστευσαν στην Ελλάδα.
Οι Ουρούμ στην πλειοψηφία τους έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα, βυζαντινά και λίγα με ξενική προέλευση, κυρίως ρωσική.
Τα επώνυμα όμως, ιδίως οι καταλήξεις είχαν τροποποιηθεί με την εγκατάσταση τους σ’ αυτήν την περιοχή με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι περισσότεροι κράτησαν τα επώνυμα και η μόνη αλλαγή έγινε με την προσθήκη της κατάληξης -εφ και -οφ.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός του εκρωσισμού των κάτοικων που επιχειρήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία και της ευκολότερης ενσωμάτωσης τους στην καινούργια κοινωνία.
Με την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ελληνικό Κράτος αναγνώρισε την ελληνική τους καταγωγή και χορήγησε την Ελληνική υπηκοότητα σε αυτούς.