Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης-Θεοδωράκης σχεδιάζουν μνημονιακή κυβέρνηση με συντονιστή τον Σημίτη

Μητσοτάκης-Θεοδωράκης σχεδιάζουν μνημονιακή κυβέρνηση με συντονιστή τον Σημίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε το άρθρο της κυριακάτικης «Νέας Σελίδας» που αποκαλύπτει ότι: «Παζάρι για τις Πρέσπες με το Επικρατείας και την υπουργική καρέκλα – Οι δυο μυστικές συναντήσεις Μητσοτάκη-Θεοδωράκη – Σχεδιάζουν μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι στα πρότυπα κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με συντονιστή τον Σημίτη

Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης τασσόταν αναφανδόν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και παρά τις σχετικές πιέσεις που οδήγησαν μέχρι την έξοδο του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, δεν ανέκρουσε πρύμναν, τονίζοντας πως η Σεβαστουπόλεως δεν ετεροπροσδιορίζεται και θα την υπερψηφίσει ως μία «καλή συμφωνία», λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι μερικούς μήνες μετά θα αναζητούσε έναν ανώδυνο τρόπο για να απομακρυνθεί από την αρχική τοποθέτηση του προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεταγραφή του στη ΝΔ.

Οι δημοσκοπικές πιέσεις που δέχεται το Ποτάμι σε συνδυασμό με τις προσωπικές στρατηγικές βουλευτών του, που παρά τη ρητορική της ηγεσίας για αυτόνομη πορεία έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της σύμπλευσης με τη ΝΔ και παραμένουν μόνο τυπικά εκτός Πειραιώς, έχουν αναδιαμορφώσει τα πολιτικά δεδομένα για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Τώρα πλέον και ο ίδιος, μετά και το πρόσφατο Συνέδριο του Νοεμβρίου, ετοιμάζεται να ρίξει το Ποτάμι στις εκβολές των Πρεσπών.

Στις 28 Σεπτεμβρίου ο κ. Θεοδωράκης επαναβεβαίωνε με συνέντευξη του στον Alpha την προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνιζε ότι «το δίλημμα των Ελλήνων δεν θα είναι αν η Συμφωνία είναι καλή ή κακή, αλλά αν θα συνταχθούμε με την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ ή αν θα δώσουμε χώρο στους Ρώσους και τους Τούρκους», ξεκαθαρίζοντας ότι το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αντίθετα «θα τοποθετηθούμε στη Βουλή τη στιγμή της συμφωνίας, με βάση την πατριωτική ευθύνη και όχι για το μικροκομματικό μας συμφέρον».

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα;

Σε επίπεδο ρητορικής ο κ. Θεοδωράκης παρέμενε σταθερός, ωστόσο οι υπόγειες διεργασίες στο παρασκήνιο είχαν αλλάξει άρδην τα δεδομένα, τόσο για το μέλλον του Ποταμιού όσο και του ίδιου.

Το πρέσινγκ από τους βουλευτές του είναι ασφυκτικό αφού στις τοποθετήσεις τους αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τη Νέα Δημοκρατία.

Μετά δε και το «φάλτσο» Ζάεφ της περασμένης εβδομάδας άρχισαν επισήμως να διαφοροποιούνται της κομματικής γραμμής έναντι των Πρεσπών.

«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Γιώργου Αμυρά την περασμένη Παρασκευή στον News 247.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά μίλησε ανοιχτά για προεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., την ώρα που πυκνώνουν οι ψίθυροι ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός -που έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για την ανάγκη στήριξης μιας φιλοευρωπαϊκής και φιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη- αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας είναι με το ένα πόδι στην Πειραιώς.

Και το ερώτημα που προκύπτει: Τα στελέχη του Ποταμιού θέτουν θέμα για τη Συμφωνία των Πρσεπών και φλερτάρουν ανοιχτά με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Στ. Θεοδωράκη;

Τα ραντεβού στα Χανιά και η κοινή παρουσίαση του βιβλίου Χατζιδάκη

Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στις αποκλειστικές πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», σύμφωνα με τις οποίες έγιναν δύο μυστικές συναντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούλιο στα Χανιά, και είναι αυτές που δρομολόγησαν τις εξελίξεις.

Σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη πως εφόσον δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όταν έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή και ασχέτως της υπερψήφισής της από το Ποτάμι, ο ίδιος θα έχει μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Το δεύτερο ραντεβού στα Χανιά ήταν αυτό που εξασφάλισε και την μετεκλογική υπουργοποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη, σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ. Μητσοτάκη να του παρέχει τη σχετική «υποσχετική».

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος και του εναγκαλισμού ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Σταύρο Θεοδωράκη είναι το γεγονός ότι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα παρουσιάσουν από κοινού το νέο βιβλίο του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεως Ανάβασις – Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» μαζί με τον καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αντιδράσεις στην Πειραιώς

Η μεταπήδηση ωστόσο στη ΝΔ μόνο εύκολη δεν αποδεικνύεται για το Ποτάμι, αφού η δέσμευση για το Επικρατείας και το υπουργείο προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι μόλις πληροφορήθηκαν τη συμφωνία, διεμήνυσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη πως η υπερψήφιση των Πρεσπών από τον κ. Θεοδωράκη αποτελεί deal breaking.

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται και από την καραμανλική πτέρυγα, η οποία δεν έχει τη σχετική πληροφόρηση Σαμαρά-Γεωργιάδη μέχρι σήμερα, τα στελέχη της οποίας θα δουν εντός της παράταξης πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την περίοδο Σημίτη.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και να κερδίσουν χρόνο, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε συνεργασία με το Ποτάπι θα εξαρτηθεί από την στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όποτε παραστεί η ανάγκη.

Με άλλα λόγια, αν ο Σταύρος Θεοδωράκης διαφοροποιήσει την τακτική του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, μπορεί αυτό να το συνδυάσει με «διευκόλυνση» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: O επικεφαλής του Ποταμιού μπορεί –και σκέφτεται πλέον σοβαρά- να αξιώσει από τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευθεί δημόσια για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα «σύρει» το Μέγαρο Μαξίμου σε εκλογές ακόμη και νωρίτερα από τον Μάιο, ως «όρο» για να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, παρότι θα έχει βρεθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «ναι» στην επίλυση του Μακεδονικού, θα μπορεί να επικαλεστεί ότι «διευκόλυνε» τη ΝΔ, συμβάλλοντας ώστε να προκηρυχθούν εκλογές το νωρίτερο δυνατό. Κι αυτό είναι κάτι που μπορούν στην Πειραιώς να το «πουλήσουν» στους αντιδρώντες στις μετεγγραφές.

ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι εις σάρκαν μια

Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στην Πειραιώς για να καμφθούν οι αντιδράσεις που προέρχονται από τη σαμαρική πλευρά, εντάσσεται και το… όραμα της επανασύστασης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μέσω της συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-Κινήματος Αλλαγής-Ποτάμι.

Η νέα πολιτική τερατογένεση θα συνεχίσει το έργο της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα εφαρμόσει την ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική ως βασική κοινή προγραμματική δέσμευση, επιδιώκοντας εκ νέου μια ασφυκτική εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές.

Πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες επιμένουν ότι σε αυτό το μόρφωμα ρόλο θα έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο συνεκτικός κρίκος ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το αγαπημένο τέκνο του Σταύρο Θεοδωράκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Σ. Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του Κ. Μητσοτάκη

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει «καθρεφτάκια» υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού

Η Κωνσταντοπούλου ξεμπροστιάζει Μητσοτάκη: «Αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν είναι στον προϋπολογισμό»

Φάμελλος: Η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον Μητσοτάκη – Δεν θέλει συναινετική αντιπολίτευση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...