Στο μέγα ζήτημα περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, που δημιούργησε ο αμετροεπής Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όπως και πώς αυτή η εκτροπή αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από τη χώρα μας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7.
Διαβάστε την απογνηματοφώνηση των όσων είπε ο κ. Κατρούγκαλος:
Ικανοποιημένος από τη διόρθωση της κυβέρνησης των Σκοπίων;
«Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολη υπόθεση, και οι δυο πλευρές έχουν ειλικρινή πρόθεση να φτάσουν στο αίσιο τέλος τη διαδικασία.
»Συζητήσαμε χτες και με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, τον κ. Ντμιτρόφ και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, να μην αφήνουμε την παραμικρή εντύπωση ότι θέλουμε ν’ αποκλίνουμε από το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας.
»Νομίζω ότι και μετά από τις διορθωτικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις».
Συνεπώς λέτε, μπορεί στο μέλλον να μην υπάρχει πρόβλημα; Γιατί η αντιπολίτευση λέει ότι εκ των πραγμάτων δίνεται μακεδονική εθνότητα και αναγνωρίζεται και η μειονότητα.
«Ακούστε, η Νέα Δημοκρατία θέλει ν’ απολογηθεί για το ότι εγκατέλειψε ο αρχηγός της την εθνική θέση.
»Έχει προβεί σε τόσο αντικρουόμενες διαδοχικές δηλώσεις ο ίδιος απ’ τον Ιανουάριο του 2018 που ουσιαστικά επανέλαβαν την ανάγκη να έχουμε έναν συμβιβασμό, αμοιβαία επωφελή, με σύνθετη ονομασία, μέχρι την επαύριο των συλλαλητηρίων και όλα όσα θυμόσαστε ό,τι ακολούθησαν, τα διαφορετικά που έλεγε.
»Τα είδα στο Λαϊκό Κόμμα στο εξωτερικό τα διαφορετικά που έλεγε στο εσωτερικό.
»Η ουσία είναι μία: Ότι τόλμησαν, o Πρωθυπουργός μας και ο κ. Ζάεφ, να δώσουν μια λύση σ’ ένα θέμα που χρόνιζε από τη δεκαετία του 1990 και που θα μπορούσε να είχε λυθεί, αν και τότε ο κ. Σαμαράς δεν υπονόμευε τη λύση που προωθούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
»Είμαι τώρα, όπως ξέρετε, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αναβαθμισμένη η θέση της χώρας μας, ακριβώς γιατί δείχνει ότι σταθεροποιεί την περιοχή, ότι είναι ένα κράτος που λύνει προβλήματα και που δεν δημιουργεί.
»Ακριβώς λοιπόν αυτό το εθνικό κεφάλαιο το οποίο έχουμε κερδίσει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη για μικροκομματικά κριτήρια δικά του».
Ναι, αλλά η κατηγορία είναι ότι δίνετε πέρα από το όνομα και το θέμα της γλώσσας και το θέμα της εθνότητας.
«Ενώ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είχε γίνει αποδεκτή η χρήση της λέξης «μακεδονική» για τη συγκεκριμένη γλώσσα όπως ξέρετε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ που είχε γίνει μάλιστα στην Αθήνα.
»Εμείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίσουμε καθαρά ότι πρόκειται για μια νοτιοσλαβική γλώσσα που καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία μας και επίσης, κατοχυρώσαμε απολύτως το ότι δεν μπορεί πλέον να δημιουργείται κανένα θέμα στο εσωτερικό μας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πια να δημιουργούνται αλυτρωτικές βλέψεις με όχημα τη γλώσσα ή με οποιοδήποτε άλλο από τους ανιστόρητους παλαιούς ισχυρισμούς.
»Ως προς την εθνότητα, επανειλημμένα έχουμε πει ότι καμία αναφορά δεν υπάρχει σε έθνος στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει αναφορά μόνο στη «βορειομακεδονική» ιθαγένεια, σε ιθαγένεια λοιπόν και όχι σε οτιδήποτε έχει να κάνει σε σχέση με την εθνότητα».
Μήπως χρειάζεται μια διευκρινιστική δήλωση όπως πολλοί λένε, μετά την ψήφιση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, της ΠΓΔΜ; Έστω με μια συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ;
«Θα δούμε. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι δύο κυβερνήσεις να μιλούν με την ίδια γλώσσα, όπως μιλούν και τώρα.
»Να μην υπάρχει ούτε σκιά αμφιβολίας για το ποιο είναι το ακριβές νόημα της συμφωνίας.
»Δεν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κάθε φορά που υπάρχει σκιά αμφιβολίας, έχουμε διαύλους επικοινωνίας για να μπορέσουμε να στέλνουμε τ’ αναγκαία μηνύματα, όπως έγινε και τώρα, και να μην παραμένει καμία αμφιβολία ως προς το τί πραγματικά συμφωνήθηκε».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε με προσωπική του δήλωση χτες όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι δε πληροφορίες που μετέδωσε χτες και το ραδιόφωνό μας, λένε ότι το Ποτάμι σκέφτεται ν’ αλλάξει θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
«Δεν έχω αμφιβολία ότι υπάρχει πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς γιατί δεν έχω αμφιβολία για το κριτήριο, το εθνικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίζουν οι περισσότεροι Βουλευτές.
»Ακόμα και στη Νέα Δημοκρατία θυμούνται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε θέση ανάλογα με αυτήν που προωθήσαμε, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Καραμανλής.
»Και αν ο κ. Μητσοτάκης υποκύπτει στους νέους σκιώδεις αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δε θα τους ακολουθήσει.
»Αυτά που βλέπουμε πάντως στην Ελλάδα κ. Σκουρή, δεν είναι μοναδικά φαινόμενα.
»Αυτό τον ιδιόμορφο γάμο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, βλέπουμε και στην Ευρώπη.
»Και θα πρέπει να το έχει κι αυτό στο μυαλό του ο Έλληνας ψηφοφόρος πηγαίνοντας προς τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, ότι υπάρχει ένα δίλημμα σταθερό και αμείλικτο.
»Και εδώ στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
»Πού θα πάμε; Στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας, ή σε αυτή τη φριχτή αναδίπλωση που μας οδηγεί πίσω στα τέρατα των πολέμων του προηγούμενο αιώνα;».
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, κ. Υπουργέ, έχει ακόμα το όπλο μιας πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Λήγει το εξάμηνο που απαιτείται από το Σύνταγμα στις 17/12 και μπορεί να το χρησιμοποιήσει απ’ τις αρχές του Γενάρη, όταν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο, των Σκοπίων. Φοβάστε για την πλειοψηφία, ανησυχείτε;
«Για όπλο μιλήσατε. Μ’ αυτό το όπλο θα πυροβολήσουν τα πόδια τους.
»Εμείς την περιμένουμε και την καλωσορίζουμε την πρόταση μομφής, εάν έρθει και περιμένουμε να ξεκαθαρίσει και ο κ. Μητσοτάκης τη στάση του και για το μέλλον.
»Σας θυμίζω ότι λέει, ότι αν ποτέ έρθει στην κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι θα συμβεί ποτέ αυτή η στιγμή αλλά εντάξει, ο ίδιος αυτό διατυμπανίζει, δε μας έχει πει αν πρόκειται να καταργήσει τη συμφωνία. Η συμφωνία θα ψηφιστεί».
Το αν θα ψηφιστεί κ. Κατρούγκαλε, συγνώμη που σας διακόπτω, δεν είναι αυτή τη στιγμή βέβαιο, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί Βουλευτές που ήταν της αντιπολίτευσης, που ήταν κατ’ αρχάς θετικοί, κάνουν δεύτερες σκέψεις πλέον μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ. Αυτό δεν το λαμβάνετε υπ’ όψιν σας;
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και θέλω να σας πω ότι νομίζω πως αυτή η πρόσφατη δοκιμασία από τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε, αντίθετα επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της Συνθήκης, ακριβώς γιατί διέλυσε οποιαδήποτε αμφιβολία για το τί λέει, διέλυσε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται αλυτρωτικά επιχειρήματα του παρελθόντος στο εσωτερικό.
»Και ακριβώς επειδή δόθηκε η δυνατότητα για διευκρινίσεις και για εξηγήσεις, νομίζω ότι δεν υπάρχει πια η παραμικρή δυνατότητα να γίνεται καπηλεία αυτής της Συνθήκη».
Άρα λέτε, δεν υπάρχει λόγος, το Ποτάμι ή οι ανεξάρτητοι Βουλευτές να δράσουν διαφορετικά;
«Μα, άλλαξε η Συμφωνία των Πρεσπών; Αντιθέτως επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενό της με τον τρόπο που ανέκαθεν εμείς, η κυβέρνηση, λέγαμε ότι έχει».
Αναγνωρίζετε πάντως ότι υπήρξε κάποια προκλητική ρητορεία από την πλευρά του κ. Ζάεφ.
«Μίλησα για προβληματικές δηλώσεις και μάλιστα συμφωνήσαμε, σας επαναλαμβάνω, με τον Υπουργό Εξωτερικών».
Ωραία, αυτές οι προβληματικές δηλώσεις δε μπορούν να επηρεάσουν τη στάση Βουλευτών της αντιπολίτευσης; Γιατί το αποκλείετε αυτό;
«Διότι τα γραπτά είναι αυτά που μένουν. Και η συμφωνία είναι εδώ και μας θυμίζει το ακριβές περιεχόμενο.
»Και όταν ακόμα έγινε μια ατυχής δήλωση από την άλλη πλευρά, αυτή διορθώθηκε.
»Δεν υπάρχει επομένως κάτι που ν’ αλλοιώνει το περιεχόμενο αυτών που συμφωνήθηκαν».
Πριν πάμε στα θέματα των επομένων επισκέψεων, σε Μόσχα και ΗΠΑ, η Συμφωνία των Πρεσπών ισχύει ότι θα έρθει Μάρτιο ή θα έρθει νωρίτερα στη Βουλή; Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι ακόμα και το Γενάρη μπορεί να έρθει.
«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην άλλη πλευρά και από κει και πέρα εμείς θα τη φέρουμε στο δικό μας Κοινοβούλιο.
»Όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν, ότι δηλαδή το κρίσιμο διάστημα είναι από τέλος Ιανουαρίου έως Μάρτιο, ισχύουν».
Από Ιανουάριο ως Μάρτιο λέτε.
«Αυτό έχει πει ο Πρωθυπουργός και έτσι είναι τα πράγματα. Γιατί, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εμείς, πρέπει πλήρως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την άλλη πλευρά.
»Κι αυτό είναι μια από τις διαδικαστικές εγγυήσεις που έχει η Συνθήκη.
»Εμείς δεν κάνουμε τίποτα, δεν δίνουμε τίποτα, μέχρις ότου η άλλη πλευρά ολοκληρώσει μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις της».
Εσείς είστε βέβαιος ότι θα κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελληνική Βουλή.
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία».
Στο υποθετικό ενδεχόμενο που αυτό δε συμβεί, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μετά;
«Αυτό είναι μια από τις κρίσιμες πολιτικές στιγμές, που προφανώς έχει συνδέσει η κυβέρνησή μας τη συνολική της πολιτική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική.
»Ξαναλέω, δεν έχω αμφιβολία ότι θα έχουμε μια διπλή επιβεβαίωση, όποτε έρθει, τον Ιανουάριο, ή λίγο αργότερα, τόσο των επιλογών μας στην εξωτερική πολιτική όσο και γενικότερα, της στάσης μας όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση».
Κάποιοι πάντως λένε κ. Υπουργέ, ότι στο τέλος θα την αφήσετε, μετά από εκλογές, να πάρει την καυτή πατάτα ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχετε δει ότι οι μεταρρυθμίσεις που χρόνιζαν επί δεκαετίες από το Κτηματολόγιο ως το Ασφαλιστικό, από τη σαρία μέχρι τους δασικούς χάρτες, εμείς ήμαστε που τις φέραμε εις πέρας, ακριβώς γιατί δεν υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος μπορεί να έχουν αυτές οι επιλογές, μπροστά στο μακροπρόθεσμο όφελος που υπάρχει για το λαό μας και για τη χώρα μας.
»Εμείς είμαστε δύναμη θετικής αλλαγής και αυτό το επιβεβαιώσαμε σε κάθε στιγμή της διακυβέρνησής μας.
»Άλλοι είναι που αλλάζουν θέσεις, που και οι πατεράδες τους και οι κυβερνήσεις τους στο παρελθόν είχαν».