«Η κυβέρνηση, σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης, εγγυάται τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Ο πρωθυπουργός έχει επισυνάψει, επίσης, κάρτα στη οποία γράφει «Αποκαθιστούμε τις αδικίες, εγγυόμαστε την ισονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη», με υπογραφή Αλέξης Τσίπρας.
«Ο αγώνας για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών είναι καθημερινός»
Δήλωση για την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Η κυβέρνηση, σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης εγγυάται τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Με τομές που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, όπως η θεσμική αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία στη διοίκηση και τις υπηρεσίες του κράτους, η νομική κατοχύρωση τους και η επέκταση των προγραμμάτων προσβασιμότητας σε όλο το εύρος των παρεμβάσεων του κράτους, αποκαθιστούμε σταδιακά τις αδικίες που υπέστησαν οι συμπολίτες μας τα χρόνια της κρίσης αλλά και δομικές παθογένειες του κράτους μας.
Στον τομέα της ειδικής αγωγής, μετά από 8 χρόνια, ιδρύσαμε 36 νέες σχολικές ομάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς και 570 Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ υπερδιπλασιάσαμε τις προσλήψεις προσωπικού φτάνοντας τις 15.500 για το έτος 2018-2019, έναντι 6.300 για το 2014-2015. Το 2019 πρόκειται να αποτελέσει χρονιά-σταθμό αφού μετά από 10 χρόνια θα πραγματοποιηθούν 4.500 διορισμοί στον τομέα της Ειδικής Αγωγής.
Με το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών προς Δήμους «Φιλόδημος», ενισχύονται σήμερα οι υποδομές πρόσβασης των σχολικών κτιρίων, ενώ με την δράση “Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Υπουργείου Τουρισμού δημιουργούνται αντίστοιχες υποδομές πρόσβασης σε 49 Δήμους σε όλη την Επικράτεια.
Στον τομέα της μετακίνησης θεσμοθετήσαμε την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας που δικαιούνται οι ανήλικοι ανάπηροι κι η οποία δύναται να παραχωρείται έως την ενηλικίωσή τους στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιονδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία τους.
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ αποτελεί για εμάς κατευθυντήρια οργανωτική δομή του κράτους και για αυτό για πρώτη φορά δόθηκε σαφής ορισμός της έννοιας της αναπηρίας σε αρμονία με το προοίμιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα ΑμεΑ.
Με τον ν.4488/2017 ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε η ελληνική νοηματική γλώσσα ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Αντίστοιχα η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille) αναγνωρίζεται πλέον ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών.
Το 15% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καλύπτεται πλέον από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Επιπρόσθετα με τον νόμο 4440/2016 προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση στα άτομα με αναπηρία και σε γονείς/ συζύγους/ αδέρφια /τέκνα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε θέσεις ορισμένου χρόνου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας, που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στην Αττική αναμένεται να απαλλάξει τους δικαιούχους των σχετικών επιδομάτων από την περιττή γραφειοκρατία.
Τέλος καταργήσαμε την αναχρονιστική διάταξη του ΠΔ, 370/1983 που είχε αποτέλεσμα της αποκλεισμό των ΑμεΑ απο τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες δραματικές σχολές.
Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας θυμίζει ότι ο αγώνας για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών είναι καθημερινός και διατρέχει όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής.