Μήνυμα να λειτουργούν οι τράπεζες όχι μόνο με όρους διαφάνειας αλλά και με κοινωνικά κριτήρια έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κύριος στόχος του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι η διαφάνεια αλλά και κυρίως να λειτουργούν με κοινωνικά κριτήρια για να μπορέσει η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο».
Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με την εταιρία εξαγωγών πορτοκαλιών «Φραγκίστας» που βρίσκεται στο νομό Αργολίδας και έχει ζητήσει δάνειο ύψους 2 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.
Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «μείζον πρόβλημα που απασχολεί το νομό Αργολίδας εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου να χρεοκοπήσει η εν λόγω εταιρία, οδηγώντας στο δρόμο 300 εργαζόμενους και άλλους 1.200 παραγωγούς που συνεργάζονται».
«Είναι μια απολύτως εξαγώγιμη εταιρία, λειτουργεί 53 χρόνια ο κύκλος εργασιών είναι ύψους 18 ευρώ ενώ έχει χρέη 6 εκ. ευρώ αν δανειοδοτηθεί με το ένα τρίτο, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
Απαντώντας ο κ. Φλαμπουράρης, ανέφερε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με την Εθνική Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η εταιρία, ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία και να δοθεί η δανειοδότηση ύψους 2 εκ. ευρώ που χρειάζεται ώστε να πληρωθούν εργαζόμενοι και παραγωγοί.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα ιδιωτικό φορέα και να αναγκάσει τις τράπεζες να παράσχουν κεφάλαια κίνησης στις εταιρίες.
»Το μείζον πρόβλημα για εμάς είναι οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί που έρχονται να πάρουν ψίχουλα για τα πορτοκάλια και κινδυνεύει η φετινή τους σοδιά να καταστραφεί.
»Με μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει η Τράπεζα το αίτημα δανειοδότησης της γιατί θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
»Έκανα τη πρόταση να συνεννοηθεί με την εταιρία η Τράπεζα και να πάνε τα χρήματα στους παραγωγούς και σε συνεργασία με τους επενδυτές να βρεθεί τρόπος όταν πουληθούν τα πορτοκάλια να γυρίσουν πίσω στη τράπεζα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να πιέσουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Κάνουμε προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και στα πλαίσια της νομιμότητας, της διαφάνειας και σε καμία περίπτωση με παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα».
«Η τράπεζα πρέπει να έχει την κοινωνική ευαισθησία ώστε 700 εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο για 2 εκ. ευρώ όταν παλαιότερα χωρίς εγγυήσεις δίνονταν εκατομμύρια», υπογράμμισε ο κ Φλαμπουράρης.
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε θετική την παρέμβαση που δείχνει όπως είπε, «προσπάθεια να λειτουργήσει η τράπεζα με κοινωνικά και όχι με ψυχρά κριτήρια για να μην χάσουν τη δουλειά τους 300 εργαζόμενοι σε μια εταιρία που είναι καθαρά εξαγωγική».
«Πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να είμαστε πολλοί προσεκτικοί στις παρεμβάσεις μας προς το τραπεζικό σύστημα.
»Γνωρίζουμε ότι από τη λειτουργία του δεκάδες χρόνια πριν, πόση ουσιαστική συμβολή είχε στο χρέος που υπάρχει στη χώρα και οδήγησε τους έλληνες σε καταστάσεις που είχαν ζήσει σε καιρούς πολέμου.
»Την ευθύνη την έχουν σαφέστατα οι διοικήσεις των τραπεζών και η εκάστοτε ηγεσία της χώρας που ήταν πολύ χαλαρή, τουλάχιστον, απέναντι στο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Φλαμπουράρης.
Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «τώρα τα πράγματα από πλευράς τραπεζών είναι πολύ διαφορετικά, ίσως βάλανε μυαλό, ίσως φοβούνται μην τους συμβεί τίποτα κακό γιατί ελέγχονται.
»Ο κύριος στόχος του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι η διαφάνεια αλλά και κυρίως να λειτουργούν με κοινωνικά κριτήρια για να μπορέσει η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο».