Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Βουλή των Ελλήνων, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Περιουσία, Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Βούτσης, Ορθόδοξη Εκκλησία, ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, Χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας,
Επιστολή με την οποία διατυπώνει και επίσημα το αίτημα για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάτι που είχε προαναγγείλει χθες Τετάρτη, μετά τη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Πιο αναλυτικά, η κ. Γεννηματά θεωρεί ότι «η δήθεν “ιστορική συμφωνία”» με την Εκκλησία της Ελλάδος, που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου, «όχι μόνο παραμένει εκκρεμής και αβέβαιη, αλλά δημιούργησε μια βαθιά κρίση στη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας, καθώς και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κλήρου».
Όπως επισημαίνει στην επιστολή της, η σοβαρότητα του θέματος και η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας επιβάλλουν νηφάλιο διάλογο μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας για όλα τα θέματα.
Οι δε ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί του Ελληνικού λαού με την Ορθοδοξία, αλλά και τα ευαίσθητα εθνικά θέματα που συνδέονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστούν προδήλως εθνικό και γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα.
Ως εκ τούτου εκπληρώνονται, πέραν πάσης αμφιβολίας, κατά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, οι προϋποθέσεις των άρθρων 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής, για τη σύσταση Επιτροπής, όπως αναφέρεται ρητά και ειδικότερα στην παρ.1 του άρθρου 44.
«Βάσει του Συντάγματος, η Βουλή είναι ο φυσικός χώρος συζήτησης, προβληματισμού αλλά και επιδίωξης των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων για την επίλυση τόσο σημαντικών ζητημάτων.
»Για τον λόγο αυτό, προτείνω τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής που θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιερέων» σημειώνει η Φώφη Γεννηματά.
Ζητεί, μάλιστα, στις σχετικές συζητήσεις να κληθούν να ενημερώσουν τη Βουλή και οι εκπρόσωποι των λοιπών θρησκευτικών κοινοτήτων που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς στη χώρα για τα ισχύοντα ως προς αυτές, ώστε οι βουλευτές να έχουν πλήρη εικόνα.