Σε ανοιχτή σύγκρουση των διαφορετικών αντιλήψεων στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύεται η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 που εξελίσσεται στη Βουλή από την περασμένη Δευτέρα.
Χθες (27/11), δεύτερη μέρα συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κι ενώ οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων είχαν ήδη δώσει το στίγμα της αντίληψης των κομμάτων τους για την οικονομική πολιτική, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ και το επιχείρημά της ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν προεκλογικό προϋπολογισμό, χωρίς στρατηγική με στόχο να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επί σειρά ετών έπεφταν εκτός στόχων, παραμονές των εκλογών, με παροχές που μόνο στόχο είχαν την εξασφάλιση της παραμονής τους στην εξουσία.
Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε με δριμύτητα τη ΝΔ ότι, με την στάση που τήρησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και εξακολουθεί να τηρεί, αποκαλύπτεται πως δεν θέλει την εξουσία να την ασκεί η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση αλλά να επιβάλλεται από τους ξένους μαζί με την λιτότητα διαρκείας.
«Έχουμε ταξική μεροληψία υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει χωρίς να της χρειάζεται μπάρμπας στην Κορώνη», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όσο για την εκτίμηση της ΝΔ ότι η χώρα δεν ανακάμπτει, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Αν εγώ είχα μειώσει 25% το ΑΕΠ, θα ήμουνα πιο σεμνός».
«θράσος να μας κατηγορούν για παροχές»
«Είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές!», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Είναι πάρα πολύ μεγάλο το θράσος! Γιατί σας έχω πει πάρα πολλές φορές, και για τα δύο κόμματα, ότι το βρώμικο μυστικό του συστήματος από το 1974 μέχρι την κρίση του 2009 είναι ότι αρχίσαμε ως η πιο φτωχή, από τις πιο φτωχές και η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη το 1974 και ήμαστε το ίδιο, παρ’ όλη την ανάπτυξη το 2008.
»Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές. Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος».
Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση την περίοδο που έγινε το ΕΣΥ, δεν ασχολήθηκαν με το κοινωνικό κράτος αλλά έκαναν παροχές με δανεικά σε συγκεκριμένες ομάδες και με γνώμονα την εκλογική νίκη.
«Είχατε ποτέ κάνει κάτι για τη στέγαση; Ξέρετε τι είναι το ποσοστό που ξοδεύει η Ελλάδα για τη στέγαση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μηδενικό το ποσό.
»Γιατί δεν ασχοληθήκατε πότε να φτιάξετε το κοινωνικό κράτος. Εξαιρώ την περίοδο του ΠΑΣΟΚ που έκανε το ΕΣΥ, αλλά γενικώς εσείς κάνετε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «πελατειακή πολιτική» να τεκμηριώσει το επιχείρημά της.
«Σε ποιες συγκεκριμένες πελατειακές ομάδες απευθύνεται το επίδομα που θα δώσουμε για τη στέγαση; Ποιους ευνοούμε δηλαδή που δεν θέλετε εσείς να ευνοήσουμε; Και θεωρείται ότι είναι προεκλογικό τρικ!».
Ανοιχτά χαρτιά με τη στρατηγική ανάπτυξης
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στην κατηγορία που είχε απευθύνει ένα 24ωρο νωρίτερα στην κυβέρνηση ο Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για την οικονομία.
Επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις της στρατηγικής για την ανάπτυξη που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, ένα σχέδιο με βάση το οποίο οι πολίτες γνωρίζουν τι θα γίνει, χρόνο με το χρόνο.
«Μας λέτε ότι δεν είναι συνεκτική η πρόταση μας όπως η δικιά σας. Έχετε διαβάσει το grow strategy, τη στρατηγική ανάπτυξης, που μπορείτε να τη δείτε στο διαδίκτυο είτε στο υπουργείο Οικονομικών, είτε στο υπουργείο Οικονομίας, είτε στον ΟΔΔΗΧ;
»Έχετε δει ποιες δεσμεύσεις έχει; Ποιες προτεραιότητες έχει; Το δικό σας στρατηγικό σχέδιο που είναι; Το δικό μας δεν είναι έκθεση ιδεών. Έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μπορείτε να τις διαβάσετε αυτές τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι ο κόσμος γνωρίζει τι θα έχει με την κυβέρνηση αυτή, «ξέρει πού θα πηγαίνει η επεκτατική πολιτική και στον πρώτο χρόνο και στον δεύτερο, το 2020 δηλαδή και το 2021 και το 2022».
«Από εσάς όμως τι ξέρει ο κόσμος; Ότι δεν θα κόψετε φόρους και δεν θα μειώσετε τα νοσοκομεία και τα σχολεία και θα μειώσετε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα τα κάνατε όλα. Αλλά πώς θα τα κάνατε; Γιατί να σας εμπιστευτούμε; Δεν μας λέτε τίποτα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Τα πρωτοσέλιδα
Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε την ομιλία του με απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε απευθύνει ο κ. Σταϊκούρας, μια μέρα νωρίτερα.
Στην αρχή όμως έσπευσε να θυμίσει στους βουλευτές τούς τίτλους μερίδας του Τύπου που ανέφεραν ότι «η περικοπή των συντάξεων θα προχωρήσει κανονικά από τον Ιανουάριο» ή «Στα τέσσερα για τις συντάξεις. Περικοπές σε 4 δόσεις εντός διετίας και όχι κατευθείαν τον Γενάρη του 2019, για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους», αλλά και ότι «έρχεται νέο μνημόνιο για συντάξεις και εισφορές.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε στη ΝΔ ότι το 2014 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές ούτε είχε πετύχει συμφωνία για το χρέος.
«Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ με συνέπεια την ενισχυμένη εποπτεία», είπε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, μετά από 8 χρόνια, που είναι επεκτατικός.
«Εμείς φθάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι’ αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ή πιστεύουν οι αγορές ή πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι που είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στο 180%;
»Να η απάντηση γιατί είναι ενισχυμένη η εποπτεία και δεν είναι απλώς εποπτεία, γιατί ούτε η Πορτογαλία είχε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε η Ιρλανδία είχε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε και η Κύπρος είχε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Έξοδος στις αγορές
Στις επικρίσεις της ΝΔ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άρα το πρόγραμμα απέτυχε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκάλεσε τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα δεχθεί την επιτυχία του προγράμματος.
«Έχουμε βγει ήδη δυόμιση φορές στις αγορές. Εσείς δεν δημιουργήσατε τις προϋποθέσεις για να μπορείτε να βγείτε στις αγορές κι έτσι χρειάστηκε μετά και άλλο μνημόνιο. Εσείς μας είπατε ότι συζητάγατε για μια προαιρετική γραμμή πίστωσης.
»Εσείς μπερδεύετε την έξοδο στις αγορές με τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και γι’ αυτό έχουμε βγει 2,5 φορές. Τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά για διάφορους λόγους, αλλά εγώ μια ερώτηση θέλω να σας κάνω στις δέκα.
»Δεσμεύεστε να παραδεχθείτε την επιτυχία του προγράμματος αν βγούμε ξανά στις αγορές; Αν βγούμε στις αγορές, δεσμεύεστε εδώ κύριε Σταϊκούρα ότι θα βγείτε με εντιμότητα και θα πείτε “ναι βγήκαμε από το πρόγραμμα” ή θα βρεθεί ένα άλλο κριτήριο με το οποίο θα λέτε ότι το πρόγραμμα απέτυχε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Για τον Κ. Χατζηδάκη
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη κατά την ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή, όταν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων.
«Τώρα μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να προγραμματίσει το πρόγραμμα της ΝΔ, που ξέρει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Αν ακούγατε εμένα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Χουλιαράκη και την κ. Αχτσιόγλου, κάποιος λίγο πιο γρήγορος θα το είχε καταλάβει ότι κάπου εκεί πάει το πράγμα και δεν θα επένδυε. Αλλά, γι’ αυτό μόνο να σας ευχαριστήσω, θέλω», είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναφέρθηκε στη στάση του κόμματος της ΝΔ τον καιρό της διαπραγμάτευσης για τη μη περικοπή των συντάξεων.
Η κυρίαρχη κυβέρνηση και η λειτουργία της Δημοκρατίας
«Θέλω να πω κάτι πάρα πολύ σοβαρό και για τον κ. Χατζηδάκη και για το δικό σας κόμμα. Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η ΕΕ αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης. Αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ.
»Και βγαίνουν τα δικά σας Μέσα και μιλάνε για ευρωπαίους “φρουϊζελέδες”, γιατί δεν απαιτούν να κοπούν οι συντάξεις ή γιατί αποδέχονται το δικό μας μείγμα σε κάποιο σημείο. Αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:
«Τι θέλετε δηλαδή; Θέλετε η Κομισιόν να χτυπάει την αυτόνομη ελληνική κυβέρνηση, την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον λαό; Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τι λέτε για την φύση της Δημοκρατίας μας.
»Θέλετε οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση την πολιτική σας; Θέλετε να συνταγματοποιήσουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Δηλαδή, θέλετε οι εκλογές να μην έχουν νόημα, να μην έχουμε κοινωνικό κράτος και να έχουμε λιτότητα διαρκείας; Το μνημόνιο είναι δικό σας πρόγραμμα, φαίνεται.
»Δεν έχετε μάθει τίποτα από την άνοδο της άκρας Δεξιάς, δεν έχετε καμία ανάλυση γιατί βγαίνει ο Σαλβίνι, γιατί βγαίνει ο Όρμπαν και συνεχίζετε να λέτε πράγματα, που δημιουργούσαν την ανισότητα που τροφοδοτεί αυτή την άκρα Δεξιά, την οποία θα την βρείτε μπροστά σας. Ίσως την βρούμε κι εμείς μπροστά μας, χωρίς αλλαγή πλεύσης».
Οι δείκτες
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέταξε δείκτες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ως απάντηση στη ΝΔ που ισχυρίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από την κανονικότητα.
Ειδικότερα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι:
-η ανεργία τον Αύγουστο 2018 ανήλθε σε 18,9 % έναντι του 20,8% τον Αύγουστο του 2017 και 19,1% τον Ιούλιο 2018. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 και κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2018.
Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και κατά 0,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018.
Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε 168.282 νέες θέσεις εργασίας το 2018, που είναι η καλύτερη απόδοση από το 2001, δηλαδή, από τότε που υπάρχουν στοιχεία.
-Κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο. Το γ’ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2017, παρουσίασε αύξηση 12,3%. Ο εποχιακά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο του γ’ τριμήνου του 2018, σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο, παρουσίασε αύξηση 4,5%.
-Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, παρουσίασε αύξηση 2%.
Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, έχει αύξηση περίπου 1%.
-Γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με Σεπτέμβριο 2017, παρουσίασε αύξηση 14,3%.
Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία μηνός Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018, παρουσίασε αύξηση 2,9%. Το 12μηνο Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση 10,8%.
-Δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017, παρουσίασε αύξηση 4,8%.
Ο γενικός δείκτης όγκου κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017 παρουσίασε αύξηση 3,2%.
-Οικοδομική δραστηριότητα, για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 9,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,3% στην επιφάνεια και κατά 16,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του προηγούμενου έτους.
«Είναι στον πυρήνα της σκέψης της Αριστεράς, ότι δεν υπάρχει μονόδρομος. Αυτό που ζητάμε εμείς, είναι να υπάρχει διάλογος πάνω σε αξίες και οικονομικές πολιτικές, διάλογος για τη σχέση ανάμεσα στη φορολογία και στις δαπάνες, τη σχέση ιδιωτικής και δημόσιας, συνεταιριστικής ιδιοκτησίας.
»Ποτέ δεν έχουμε πει εμείς, ότι είναι μονόδρομος αυτό που κάνουμε. Εμείς, αντιθέτως, λέμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, που αυτές πρέπει να αναδειχθούν σε μια πολιτική αντιπαράθεση και στις εκλογές, είτε είναι τοπικές είτε είναι ευρωπαϊκές είτε είναι εθνικές εκλογές», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι σημαντικές διότι μπαίνουν οι «διαχωριστικές γραμμές για το αν “πηγαίνουμε με εθνικιστές” ή αν θα “πάμε με υπερεθνικές λύσεις” για τα εθνικά προβλήματα. Ακριβώς, τώρα μπαίνει αν θα αντιμετωπίσουμε την κρίση των μεταναστών με ανθρωπισμό ή όχι».
«Έχουμε ταξικές στοχεύσεις με τους εργαζόμενους, με τους ανέργους τους αυτοαπασχολούμενους και το κομμάτι της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει, χωρίς να χρειάζεται τον “μπάρμπα στην Κορώνη”.
»Με τον κόσμο που θέλει να έχει δημόσια σχολεία για τα παιδιά του, δημόσια νοσοκομεία, που θέλει να ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα, έχουμε μια μεροληψία.
»Τώρα, αν λέτε, ότι έχουμε κομματική στόχευση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με αυτό τον κόσμο, σας ευχαριστούμε.
»Πράγματι, η ΝΔ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να καταλάβει αυτός ο κόσμος τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.