Την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης της «Προοδευτικής Συμμαχίας» για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο «Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ».
Μιλώντας για την εκδήλωση, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, 27 Νοεμβρίου, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και το πώς οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται αυτή τη διαδικασία»» και προσθέτει:
«Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει “παγώσει” και μείζονα ζητήματα όπως η τραπεζική ενοποίηση, η φορολογική εναρμόνιση, η ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσία και των πολιτικών συνοχής, δεν προχωρούν».
Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «μέσω του Όρμπαν, αλλά και της υποψηφιότητας Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, η ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία επιλέγει συνειδητά να απομακρυνθεί από τον κεντροδεξιό και φιλελεύθερο χώρο και να κινηθεί προς την λαϊκίστικη ακροδεξιά», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «μια ανησυχητική εξέλιξη, και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και για τη δημοκρατία συνολικά στην ΕΕ».
Αναφερόμενος στο Brexit, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει πως «για την πολιτική και οικονομική ανασφάλεια που νιώθουν οι Βρετανοί πολίτες, την πρώτη ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία του συντηρητικού κόμματος που “σύρθηκε” από την ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική του UKIP και του Φάρατζ» και προσθέτει:
«Έθρεψαν με αυταπάτες ένα μεγάλο μέρος των Βρετανών πολιτών για μια δήθεν ανάκτηση της “εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας” εκτός ΕΕ».
«Ο κίνδυνος ενός Brexit, χωρίς συμφωνία ακόμα και μετά τον Μάρτιο του 2019, θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για όλους και για τη Μεγάλη Βρετανία» συμπληρώνει ο Δ. Παπαδημούλης.
Σε ό, τι αφορά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι «με τους παρόντες συσχετισμούς, μοιάζει αβέβαιη μια συνολική, αποτελεσματική διαδικασία προώθησης και υιοθέτησης των απαραίτητων θεσμικών μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι «ο γαλλο-γερμανικός άξονας χωλαίνει και η Κομισιόν βρίσκεται στο τέλος της θητείας της, με όχι ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε κρίσιμους τομείς, όπως ο ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας και το πρόγραμμα Europe2020».
Τέλος, μιλώντας για την πρόταση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «έχει ως βασικούς πυλώνες την εργασιακή ασφάλεια και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, τη στόχευση σε πολιτικές που καταπολεμούν την ανεργία των νέων, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας».
«Η δική μας πρόταση κοιτάει μπροστά και αφορά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ενώ η πρόταση των νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών δυνάμεων κοιτάει στο παρελθόν, αναπαράγοντας τα ίδια ολέθρια λάθη και αδιέξοδα που προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας» καταλήγει.