“Μεγάλη ανακούφιση για τον ελληνικό λαό γενικότερα και όχι μόνο για τους ανθρώπους τους οποίους αφορά το μέτρο” χαρακτήρισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, την εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων, μετά την επιβεβαίωση από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, ότι το Euro Working Group έκανε δεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9”, ο κ. Παρασκευόπουλος, σημείωσε, ότι “η ελληνική οικογένεια είναι πολύ συσπειρωμένη και η δυσκολία του ενός αντανακλά στον άλλον”.
“Βεβαίως ήμασταν προετοιμασμένοι. Είχε φανεί ότι είχε γίνει σοβαρή δουλειά εδώ και ότι θα κατορθώσουμε να φτάσουμε σε αυτή την εξέλιξη η οποία είναι θετική.
»Νομίζω ότι ανακουφίζεται όλη η Ελλάδα από το μέτρο”, είπε και πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αυτό “επιβεβαιώνει ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια με τον εξής τρόπο: η χώρα μας δεν έχει πάψει να είναι χρεωμένη.
»Είναι χρεωμένη, οφείλει να αποδώσει το χρέος της και γι’ αυτό οφείλει να έχει τα χρήματα τα οποία χρειάζεται για να το αποδίδει.
»Αυτό, όμως, το οποίο έχει γίνει με την έξοδο από τα μνημόνια, είναι ότι μπορεί μόνη της να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά της, θα νοικοκυρεύει την οικονομία της για να αποπληρώνει τα χρέη της.
»Και όταν αποδεικνύει ότι όντως είναι σε θέση να έχει μια οικονομία η οποία ανταποκρίνεται και στις διεθνείς υποχρεώσεις και στις εσωτερικές ανάγκες λειτουργίας της αγοράς και ανάπτυξης, ακόμη τότε βεβαίως μπορεί να έχει τη δική της πολιτική”.
Με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Παρασκευόπουλος, επισήμανε, ότι “η ιστορία και το Σύνταγμα το ίδιο ζητούν μια συναινετική στάση από τα κόμματα” και εξέφρασε την ελπίδα να την επιδείξουν.
“Από την ώρα που το Σύνταγμα είναι ένας χάρτης ο οποίος γίνεται προκειμένου να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι είναι μια βουλευτική περίοδος, δεν γίνεται μόνο για 4 χρόνια, αλλά για να ισχύσει ει δυνατό εσσαεί και εν πάσει περιπτώσει αν χρειαστεί διόρθωση ας γίνει, αλλά σε βάθος χρόνου, αυτό προϋποθέτει ότι θα συναινέσουν όλοι γιατί σε βάθος χρόνου κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στην εξουσία και όλοι πρέπει το Σύνταγμα να το εφαρμόζουν πιστά”, επισήμανε.
“Σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούμε με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά όταν υπάρχει ένα καλό κλίμα στο τέλος κάπου καταλήγουμε” πρόσθεσε.
Σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συμφωνία για την οποία τόνισε ότι “είναι προς αμοιβαίο όφελος και υπέρ της Εκκλησίας και υπέρ του κράτους της πολιτείας”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στοχοποίηση του ιδίου, με αφορμή τις διεργασίες σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα, τόνισε:
“Στοχοποιούμαι μεν προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι η στοχοποίηση κατά βάθος αφορά μια πολιτική, μια πολιτική η οποία δίνει το μήνυμα ότι μπορεί να συνδυαστεί η ασφάλεια του πολίτη με τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων”.
Διευκρίνισε, ότι ουδέποτε εγκαταλείφθηκε ο στόχος που είναι η ασφάλεια και έκανε λόγο για σχετική ηρεμία στις φυλακές, συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους, πτώση των δεικτών, σε ό,τι αφορά βαριά εγκλήματα και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες μέσα στις φυλακές.