Την Παρασκευή συνεδριάζει για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να διαμορφώσει πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων δανείων» και να δώσει απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα όπως πόσα χρήματα θα πρέπει να διαθέτει μια οικογένεια προκειμένου να εξασφαλίσει τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσει.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο από κοινωνική και πολιτική άποψη, η ΕΛΣΤΑΤ θα κρίνει το ύψος του εισοδήματος που θα πρέπει να απομένει στο νοικοκυριό καθώς ποσά πέρα από το «ελάχιστο εισόδημα» που θα οριστεί, θα πληρώνονται στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των χρεών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ανακοίνωσή τους, θεωρούν απαραίτητο οι ρυθμίσεις αυτές να είναι ενταγμένες σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που να συνδυάζει:
Ορθολογική προστασία των δανειοληπτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων, με βάση και τις προτάσεις των καταναλωτικών οργανώσεων.
Βιώσιμη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που οφείλει να ξαναγίνει υπηρέτης της πραγματικής οικονομίας και να αναπροσανατολιστεί στη στήριξη της Πράσινης Στροφής που έχει ανάγκη η χώρα μας τόσο στην παραγωγή όσο και στα καταναλωτικά πρότυπα.
Δίκαιη κατανομή των βαρών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην καταλήξουμε ούτε σε τυφλή επιβάρυνση όσων είχαν αντισταθεί στο κλίμα της εποχής για «εύκολα δάνεια».
Επαναφορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του αιτήματος να καλυφθεί έστω και τώρα το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης από τον EFSF, με αντίστοιχη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας προς το Μηχανισμό Στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι στη χώρα μας, η υπερχρέωση και τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει στο 30%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Η ιδέα ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως σε κακοπληρωτές είναι πεπερασμένη ως επιχείρημα: κύρια αιτία είναι η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, η εκτεταμένη ανεργία αλλά και η συρρίκνωση των υπόλοιπων κατηγοριών εισοδημάτων. Με τον τρόπο αυτό, δάνεια που πριν 5 χρόνια ήταν συμβατά με τα εισοδήματα, έχουν σήμερα μετατραπεί σε υπερδανεισμό
Μια νέα αρχή, και στο ζήτημα αυτό, είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.