«Σήμερα είναι μια ημέρα πένθους και για την οικογένεια και για την ομογένεια», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βόρειας Ηπείρου, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.
«Δεν θέλω λοιπόν να μπω σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο, κατανοώ το πένθος της οικογένειας, κατανοώ τη χαροκαμένη μάνα που έχασε ένα νέο παιδί.
»Άρα είναι θα έλεγα δικαιολογημένη και η πικρία και η οργή και ο θυμός, δεν θέλω να μπω σε κανενός είδους αντιπαράθεση σε σχέση με αυτό», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Το μόνο όμως που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα έκανε τα ενδεδειγμένα, έκανε ότι έπρεπε να κάνει, από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη στιγμή, είχαμε την επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, είχαμε την επικοινωνία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον ομόλογό του, ζητήσαμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και βεβαίως ζητήσαμε να υπάρξει Έλληνας αστυνομικός που θα βρεθεί εκεί για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της πραγματογνωμοσύνης και βεβαίως η άλλη πλευρά μας υποσχέθηκε ότι οι εισαγγελικές Αρχές θα μας δώσουν πλήρες πόρισμα για τα αίτια αυτής της πολύ δυσάρεστης εξέλιξης.
»Σε κάθε περίπτωση όμως εγώ θέλω να πω με την ευκαιρία ότι αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική από την προσπάθειά μας να έρθουμε πιο κοντά με τη γειτονική χώρα επιλύοντας χρόνιες διαφορές.
»Αυτό το δυσάρεστο γεγονός μας έχει οδηγήσει στο να ξεχάσουμε τι γινόταν την ημέρα εκείνη σε εκείνο το χωριό.
»Σε αυτό το χωριό, στο χωριό της εθνικής μας μειονότητας, στο χωριό Βουλιαράτες, την ημέρα εκείνη την 28η Οκτωβρίου είχαμε στο στρατιωτικό νεκροταφείο την ταφή των οστών και την τελετή με την παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, των οστών των πεσόντων ηρώων μας στην Αλβανία. Και αυτό έγινε μετά από 70 τόσα χρόνια.
»Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι κάποιες εξελίξεις που έχουν μια αξία, δεν πρέπει να τις ξεχνάμε.
»Δυσάρεστο το συμβάν, θεωρώ ότι αυτό μας έχει θλίψει όλους μας, αλλά από την άλλη πλευρά να προχωρήσουμε σε βήματα.
»Γιατί να προχωρήσουμε σε βήματα; Γιατί πρέπει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία να μπορέσει να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα τα οποία με βάση το διεθνές δίκαιο δικαιούται.
»Άρα λοιπόν το επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να αποδοθούν αυτά τα δικαιώματα.
»Θα συνεχίσουμε λοιπόν τον διάλογο, στόχος μας επίσης είναι να καθοριστεί η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) Ελλάδας-Αλβανίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου, άρα πέρα από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης τα 12 μίλια στο Ιόνιο θα έχουμε και την ΑΟΖ με την Αλβανία, είμαστε κοντά και πιστεύω ότι έχει ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, ήμουν πολύ κοντά πριν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ιταλία, αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουμε, θα πάω τη Δευτέρα στη Σικελία, θα δω τον Ιταλό πρωθυπουργό, και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, δηλαδή με δύο λόγια θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε χαράξει μια στρατηγική για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην εξωτερική μας πολιτική, έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την κουλτούρα της αδράνειας, «έλα μωρέ άστα θα φέρουν πολιτικό κόστος όλα αυτά», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.