Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ισραηλινή επιτετραμμένη στην Αθήνα Τάμι μπεν Χαΐμ, με αντικείμενο την σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.
Η Τ. Χαΐμ αναφέρθηκε καταρχήν στην απόρριψη από την παλαιστινιακή οργάνωση, της προτεινόμενης, από την Αίγυπτο εκεχειρίας, τονίζοντας ότι αν και η ισραηλινή πλευρά αποδέχτηκε την πρόταση και σταμάτησε τις επιχειρήσεις, η Χαμάς συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα προς όλες τις περιοχές του Ισραήλ.
Η Ισραηλινή επιτετραμμένη ανέφερε ότι το Ισραήλ διεξάγει εκστρατεία καταστροφής των τουλάχιστον 10.000 ρουκετών που διαθέτει η Χαμάς, κατόπιν προειδοποίησης των κατοίκων, όχι απλά – γενικά της περιοχής, αλλά ακόμα και τις ίδια της οικίας που πρόκειται να πληγεί.
Η Χαμάς όμως, υποστήριξε, δεν επιτρέπει στους κατοίκους να αποχωρήσουν ακόμα και με την απειλή των όπλων, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οργάνωση χρησιμοποιεί αφειδώς τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
«Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία συμπράττει μαζί της και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θέλουν ειρήνη, θέλουν να καταστραφεί το κράτος του Ισραήλ», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε, περισσότερες από 1.100 ρουκέτες έχουν πλήξει το Ισραήλ, εκ των οποίων 300 περίπου αναχαιτίστηκαν από το αντιβαλλιστικό σύστημα Iron Dome, το οποίο καλύπτει κυρίως κατοικημένους τόπους.
Στο γεγονός αυτό απέδωσε και τις αυξημένες απώλειες αμάχων στη Γάζα… Αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία προπαγάνδας που έχει εξαπολύσει η Χαμάς, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας φωτογραφίες νεκρών από την Συρία ή το Ιράκ ως νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. «Αυτή τη στιγμή», τόνισε, «6.000.000 κάτοικοι του Ισραήλ ζουν υπό απειλή στα καταφύγια. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ δεν σταμάτησε καν τον εφοδιασμό της Γάζας, όλες αυτές της ημέρες με τρόφιμα, φάρμακα, ακόμα και καύσιμα», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά απωλειών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, απάντησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ επενδύει στην ασφάλεια των πολιτών του, δημιουργώντας καταφύγια ακόμα και στα νηπιαγωγεία, ενώ αντίθετα η Χαμάς, η οποία πραξικοπηματικά κατάλαβε την αρχή στη Γάζα το 2005, εκδιώκοντας τη Φατάχ, επενδύει σε ρουκέτες, έχοντας εκτοξεύσει συνολικά από το 2005, πάνω από 13.000 κατά του Ισραήλ.
Συνέχισε λέγοντας, ότι αν και ο στρατιωτικός στόχος που έχει θέσει τα Ισραήλ είναι η καταστροφή του πυραυλικού οπλοστασίου της Χαμάς, το Ισραήλ θα αποδεχτεί κάθε ειλικρινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, παρά το γεγονός ότι ο στόχος αυτός δεν θα έχει επιτευχθεί, αν και έως τώρα έχουν πληγεί περί τις 1.800 θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και υποδομών της Χαμάς στη Γάζα.
Η κ. Χαΐμ τόνισε, ότι το Ισραήλ πολεμά συγκεκριμένα τη Χαμάς, ενώ είπε ότι ο Μαχμούτ Αμπάς είναι ο Παλαιστίνιος ηγέτης τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί συνομιλητή του. Ανέφερε επίσης, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση, ο ένας εταίρος της οποίας είναι μια αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση, η πρώτη ενέργεια τα οποίας, μετά την ένταξή της στην κυβέρνηση, ήταν η απαγωγή και η δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων.
Η κ. Χαΐμ υπογράμμισε επίσης πως το Ισραήλ δεν συσχετίζει την επίθεση της Χαμάς με τις διεξαγόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Τέλος, ερωτηθείσα για την τουρκική υποστήριξη προς τη Χαμάς, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί από το 2010 μετά το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά, η κ. Χαΐμ δήλωσε, ότι η Τουρκία είναι περιφερειακός παίκτης και η κυβέρνησή της αποφασίζει για το πως θα κινηθεί.