Στο θέμα της πιθανής σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον χώρο της Υγείας αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.
Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», ερωτηθείς για το εάν θέλει η κυβέρνηση να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας και προετοιμάζει προανακριτική επιτροπή για την Υγεία, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε ότι «η επιλογή δεν είναι η ποινικοποίηση με την έννοια ότι επιλέγεται το ποινικό μέρος μίας υπόθεσης για να επιτεθεί και να αντιπαλέψει η κυβέρνηση τον όποιον την αντιπολιτεύεται.
»Εκείνο το οποίο αποτελεί αίτημα όσο και διεκδίκηση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού, είναι να αναδειχτούν τα πραγματικά στοιχεία, να αντιμετωπιστούν τα θέματα της όποιας διαφθοράς υπάρχει.
»Η διαφθορά, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος είναι πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Κατά συνέπεια, ας αναμείνουμε.
»Μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και από τη Δικαιοσύνη, πρέπει να ερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και βεβαίως να προκύψει η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Αυτό πράττει η κυβέρνηση».
Ο κ. Κουβέλης μίλησε για «κλίμα το οποίο προσδιορίζεται έντονα από τα στοιχεία της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
»Κατά συνέπεια, αυτή η πραγματικότητα θέλει μία αντιμετώπιση. Θα ευχόμουν και θα διεκδικούσα, στον βαθμό που αυτό θα ανταποκρινόταν σε μία πραγματικότητα, να μην υπάρχουν όλα αυτά τα οποία προσδιορίζουν έρευνα ευθυνών και ποινικών ευθυνών περαιτέρω.
»Αλλά όμως πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία, γιατί στηρίζει και τη δημοκρατική λειτουργία του τόπου και κυρίως την αντιμετώπιση όλων εκείνων που προσδιόρισαν με έναν τραυματικό τρόπο, όχι μόνο την οικονομία, αλλά μέσω της αντανάκλασης αυτής της διασπάθισης και της διαφθοράς, και την κοινωνία» σημείωσε.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπέσει η προανακριτική επιτροπή με μία προεκλογική περίοδο.
Ωστόσο είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπολογίζεται η διαφάνεια ως ένα αντίρροπο μέτρο προς όλα εκείνα που προσδιορίζουν τη γενική πολιτική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις για την ασκούμενη πολιτική.
Ακόμη και αν συμπέσουν οι διαδικασίες αυτές με την προεκλογική περίοδο, σε καμία περίπτωση το γεγονός αυτό δε μπορεί να λειτουργήσει ως ένα στοιχείο αναβολής ή αναστολής της διαδικασίας διαφάνειας.
Η όποια διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, ούτε να αναβληθεί, ούτε να ανασταλεί.
Συντεταγμένα, στη βάση του σεβασμού των θεσμών και των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και βέβαια και από τις διατάξεις του δικαιακού μας συστήματος» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να επιλέγει να στείλει κάποιον στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές.
»Ούτε αντίρροπο, ούτε συμψηφιστικό στοιχείο είναι η διαφάνεια και η έρευνα των σχετικών υποθέσεων προς όλα εκείνα τα οποία προσδιορίζουν το τι έχει κάνει, το τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση, πού ελέγχεται πού δεν ελέγχεται, ποιες ατέλειες μπορεί να είχε στην άσκηση της πολιτικής» δήλωσε.
Αναφερόμενος και στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι «όπου δεν υπάρχει συναίνεση, αυτό θα καταγραφεί με αρνητική ψήφο.
»Σε ό, τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο επανακαθορισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους είναι δημοκρατικό αίτημα και δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει.
»Ούτε πρέπει να αντιπαρατίθεται η άποψη στη βάση ότι όποιοι διεκδικούν τον επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους είναι εχθροί της Εκκλησίας. Δεν πρόκειται περί αυτού» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.