Πρωτοφανής πρόκληση από τη Μόσχα. Ενώ η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τις 18 Φεβρουαρίου 1952, είναι δηλαδή μέλος της Συμμαχίας 66 ολόκληρα χρόνια, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σαν να μην απευθύνεται σε δυτική χώρα αλλά σε πρώην προτεκτοράτο του Συμφώνου της Βαρσοβίας, διαμήνυσε στον Πάνο Καμμένο, στην είσοδο του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, το ακόλουθο εξωφρενικό «καλωσόρισμα»:
«Η Μόσχα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία την ενδυνάμωση της επίδρασης των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ελλάδας, και τις προσπάθειες αυτών να πλησιάσουν πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».
Επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟϊκή χώρα επί 66 χρόνια και φιλοξενεί αμερικανικές βάσεις, οπότε η δήλωση του κ. Σόιγκου είναι τουλάχιστον ακατανόητη, εκτός εάν κάποιοι έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη θέση της χώρας στον χάρτη. Και από πότε η Ελλάδα συμμερίζεται τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και στα Βαλκάνια;
Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών κράτησαν μιάμιση ώρα ενώ οι δυο υπουργοί είχαν και ημίωρη κατ´ ιδίαν συνάντηση.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως ο Ρώσος ομόλογός του εξέφρασε τον προβληματισμό της χώρας του αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να βγουν από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς που είχε υπογραφεί πριν από 30 χρόνια. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει ένταση η οποία θα επηρεάσει και την αντίδραση της Ρωσίας. Τέτοιου είδους εντάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν, τόνισε ο κ. Σόιγκου.
Ο κ. Καμμένος ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις επ´αυτού, λες και δεν είναι υπουργός Άμυνας ΝΑΤΟϊκού στρατού αλλά των… αδεσμεύτων.
Ένα επίσης ζήτημα που έθιξε η ρωσική πλευρά είναι οι τρόποι συνεργασίας στη Μεσόγειο για το σταμάτημα της παράνομης διακίνησης όπλων, πετρελαίου και ναρκωτικών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, θέματα που αποτελούν πηγή εσόδων για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Δηλαδή, η Ρωσία ζήτησε να έχει ενεργό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια Ρωσία που είναι σύμμαχος της Τουρκίας.
Ο κ. Καμμένος από την πλευρά του, παριστάνοντας για μια ακόμη φορά τον υπουργό Εξωτερικών, επιχείρησε να δώσει στους συνομιλητές του την εικόνα ότι η ένταση των προηγούμενων μηνών στις διμερείς σχέσεις μπορεί να θεωρηθεί παρελθόν και ο ίδιος βρίσκεται στη Μόσχα, πέρα των άλλων θεμάτων στρατιωτικού χαρακτήρα, και για να δώσει ώθηση στη διμερή συνεργασία για να έχει επιτυχία τόσο η Σύνοδος της Μόνιμης Διακρατικής Επιτροπής που θα συνέλθει στα τέλη Νοεμβρίου, όσο κυρίως η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που έχει ορισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου.