Να ελεγχθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες όλων όσων εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου και ειδικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρωτοβουλίας για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος που έλαβε ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες.
Ο κ. Τέντες ενημέρωσε την Τρίτη τους επικεφαλής της τρόικας πως εξετάζει τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής στη Βουλή που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Η επιτροπή θα αποτελείται από δύο βουλευτές, δυο δικαστικούς καθώς και από έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος. Πέραν των πολιτικών προσώπων, οι έλεγχοι θα αφορούν και τα πόθεν έσχες των υπόλοιπων υπόχρεων όπως είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ, κ.λπ..
Η διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες θα αυτοματοποιηθεί έως το Νοέμβριο καθώς θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία ειδική ηλεκτρονική υποδομή διασταυρώσεων των στοιχείων περιουσιακής κατάστασης και των μεταβολών. Η εν λόγω εφαρμογή θα εμπλουτισθεί μάλιστα και με δηλώσεις παρελθόντων ετών.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζονται οι σχετικές πρωτοβουλίες, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως θα πρέπει να επεκταθούν οι έλεγχοι και σε πρόσωπα που έχουν ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, αλλά και από τον πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη τα εξής:
- Να ελέγχεται το πόθεν έσχες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ; αλλά και του προσωπικού και των συμβούλων τους.
- Να ελέγχεται , έστω και μέσω της διπλωματικής οδού, το πόθεν έσχες των μελών της τρόικας .
- Να ελέγχεται το πόθεν έσχες των στελεχών/υπαλλήλων και γενικά του προσωπικού που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς.
- Να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων όλων των παραπάνω εμπλεκομένων μερών.
- Να διενεργηθεί έλεγχος για σύγκρουση συμφερόντων/ξέπλυμα μαύρου χρήματος των υποψήφιων επενδυτών που συμμετέχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.