Τέλος της εβδομάδας έρχεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το πρώτο από τα 8 μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οποίο αφορά τα αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, σύμφωνα με το efsyn.gr.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», οι δικαιούχοι των οποίων έχουν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταβολή τους από το 2012.
Μέχρι τα Χριστούγεννα
Τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν διάφορες ομάδες πληθυσμού θα έρθουν τμηματικά στη Βουλή με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Το συνολικό ποσό των αναδρομικών το οποίο θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Από αυτά περίπου 800 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες και τα υπόλοιπα 400 εκατ. θα δοθούν σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς.
Κάπως έτσι, πριν από τα Χριστούγεννα, περίπου 280.000 δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους με τα σχετικά ποσά των αναδρομικών να ξεπερνούν ακόμα και τα 11.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ενώ αρχικά είχε επιλεγεί η λύση των δύο δόσεων καταβολής, όπως φαίνεται θα προτιμηθεί τελικά η μία δόση. Αναλυτικότερα:
● Οι ένστολοι έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με τον νόμο 4093/2013.
Πλέον το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών, τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με τον νόμο 4093/2013.
● Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά όχι από την 1η-8-2012, ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013.
Μόνο τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012.
● Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά. Και αυτό επειδή σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ δεν δικαιούνταν καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012, η κυβέρνηση αποφάσισε να να δώσει και σ’ αυτούς αναδρομικά.
Αναγνώριση του ΕΣΥ
Το θέμα των αναδρομικών των γιατρών είχε συζητηθεί σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου πριν από ενάμιση μήνα και η απόφαση να δοθούν και σε αυτούς αναδρομικά ουσιαστικά έδειξε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια οι γιατροί του ΕΣΥ.
Οπως είχε γίνει γνωστό, τότε, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.
Φουλ για την αναθεώρηση
Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και φαίνεται πως θα έχει ενδιαφέρον καθώς πλην του θέματος της Αναθεώρησης αναμένεται να συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ειδικά μετά από όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει από τη ΔΕΘ πως «σκοπεύει με τη συνταγματική αναθεώρηση να επιτευχθεί η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών, καθώς και η κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που προσβάλλουν τους Ελληνες πολίτες», ενώ συμπλήρωσε ότι μεγάλος στόχος του είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση να συμβάλει ουσιαστικά στη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.