Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να υπενθυμίζει πως το Casus Belli (αιτία πολέμου) για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια ισχύει όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα προκλητική στρατιωτική ενέργεια δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για να πραγματοποιήσει άσκηση.
Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 1046/18 η Τουρκία δέσμευσε περιοχή μεταξύ των δύο ακριτικών ελληνικών νησιών για σήμερα Τρίτη, με την ένδειξη «υποβρύχιες επιχειρήσεις», για το χρονικό διάστημα τριών ημερών και συγκεκριμένα από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.
Ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα news.gr αναφέρουν πως όντως παρατηρείται δραστηριότητα τουρκικών μονάδων στην περιοχή που όμως οφείλεται στην τριμηνιαία τακτική εκπαίδευση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Μονάδες της Ελλάδας υπάρχουν και στα δύο νησιά, στο πλαίσιο της πάγιας παρουσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα ακριτικά νησιά. Στα νησιά υπάρχουν και ισχυρές στρατιωτικές φρουρές.
Η συγκεκριμένη NAVTEX εκδόθηκε την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία προγραμματίστηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, το ραντεβού του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu του ζητήθηκαν εξηγήσεις σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες Κοτζιά για την επέκταση της Ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
Η Τουρκία αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη ναυτική περιοχή ανήκει στη δική της ΑΟΖ, μην αναγνωρίζοντας επήρεια στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις, που έχουν προϋπόθεση το «σβήσιμο» του Καστελόριζου από τον χάρτη, ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Δωδεκανήσων και δυτικά της Κύπρου της ανήκει.
Την περασμένη Πέμπτη η ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, στην ηλεκτρονική της έκδοση, έγραψε ότι «η Ελλάδα που θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να καταλάβει τη Μεσόγειο».
Πάνω η ελληνική ΑΟΖ, με το Καστελόριζο να έχει ΑΟΖ, κάτω η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει επήρεια, δηλαδή ΑΟΖ, στο Καστελόριζο
Τι προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς
Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών στις 20 Οκτωβρίου, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε, σύμφωνα με τη σελίδα του ΥΠΕΞ:
«Είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα, κ. Πρόεδρε, και σύμφωνα με όσες οδηγίες είχα, η χώρα επεκτείνει, σ’ ένα πρώτο βήμα, από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδά της ζώνη.
»Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν, παντού, μαζί με τους κόλπους, οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
»Αυτό θα μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. Αυτό επεκτείνει τη δική μας κυριαρχία.
»Δεν είναι κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η ΑΟΖ, είναι κανονική «εδαφική» -σε εισαγωγικά επειδή είναι θάλασσα- κυριαρχία.
»Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της. Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 ναυτικά μίλια, εκτός απ’ όπου είναι στενά, οπότε εκεί πάμε με την αρχή της μέσης γραμμής.
»Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, σημαίνει ότι επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, αλλά και ευθύνης του Πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης.
»Σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματα του νόμου.
»Η επέκταση από πάνω, από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα.
»Κύριε Πρόεδρε, είναι έτοιμο απλώς θέλει έναν έλεγχο ξανά με τους ανθρώπους που μας βοηθούν στη χαρτογράφηση, πάντα πρέπει να ελέγχονται ξανά και ξανά αυτά, γιατί το κλείσιμο των κόλπων και οι γραμμές βάσης πρέπει να πάνε στον ΟΗΕ και να κατατεθούν, έχω ήδη συμφωνήσει και δώσει ως Υπουργός τότε, οδηγίες στη Νέα Υόρκη που βρεθήκαμε για τον ΟΗΕ.
»Το δεύτερο, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, είναι ολοκληρωμένο από μας απλώς θέλουμε τον έλεγχο και από διεθνείς χαρτογράφους, είναι η Κρήτη.
»Και είναι έτοιμο αλλά θέλει ξανά μέτρημα, από τα Αντικύθηρα και την Κρήτη μέχρι και το Σαρωνικό και σε πρωτόλειο πιο πολύ είναι από το Σαρωνικό πάνω μέχρι τον Παγασητικό, μέχρι τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας την Εύβοια κτλ., κι όπως ξέρετε, προγραμματίζουμε, κλιμακωτά, να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση αυτό το σχέδιο.
»Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα δείχνουν ότι η ορθή πολιτική, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι να λέμε ότι δεν τα επεκτείνουμε διότι έχουμε μια διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία, ούτε να μην τα επεκτείνουμε αν δεν τελειώσει η διαπραγμάτευση, γιατί ουσιαστικά κάνουμε αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας.
»Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, σημαίνει επίσης, για όλους τους φίλους μας και συμμάχους, ότι για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα ή άλλη δραστηριότητα εντός αυτής της ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε άδεια από μας πια, ενώ δε ζητούσαν μέχρι τώρα και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει, ό,τι προβλέπει, τυπικό ή ουσιαστικό, κάθε συμφωνία».
Νίκος Κοτζιάς: «Εμείς δεν θέλουμε διαμελισμό της Τουρκίας – Εάν διαμελιστεί δεν θα ευθυνόμαστε εμείς»
Συζητώντας με τους πολίτες στο Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Δευτέρας μετά την ομιλία του, ο Νίκος Κοτζιάς δέχτηκε σειρά από ερωτήματα.
Ένας πολίτης τον ρώτησε τι νομίζει για τον διαμελισμό της Τουρκίας. Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Εμείς δεν θέλουμε διαμελισμό της Τουρκίας. Εάν διαμελιστεί δεν θα ευθυνόμαστε εμείς».
Όπως εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς, η Τουρκία είναι μια χώρα μεγάλων αντιφάσεων. Εθνοτικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, κοινωνικών. Για αυτό, όπως είπε, την Τουρκία πρέπει να τη διαχειριζόμαστε με ορθολογισμό και δίχως φόβο.
Οι Τούρκοι από τη μία έχουν αλαζονεία, τη βλέπουμε όταν εισβάλουν στη Συρία και μιλάνε για νίκες και παράλληλα έχουν φόβο και ανασφάλεια.
Φόβο και ανασφάλεια για το επόμενο πραξικόπημα, φόβο και ανασφάλεια μιας πιθανής κουρδικής αυτονομίας.
Η Ελλάδα ποτέ δεν πρέπει να δείξει αδυναμία στην Τουρκία, για αυτό και όπως τόνισε, όταν κάποια στιγμή απάντησε στους Τούρκους διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία ή Ιράκ, είναι αναπτυγμένη χώρα με αναπτυγμένα αμυντικά συστήματα και να μην νομίζει κανείς ότι μπορεί να κάνει περίπατο στην Ελλάδα.
Κάλεσαν τον πρέσβη μας και απείλησαν με πόλεμο
Όπως έγινε γνωστό από τουρκικά Μέσα (CNN Turk), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Τρίτη τον Έλληνα πρέσβη Πέτρο Μαυροειδή στο υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας.
Η κλήση έγινε μετά την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά πως ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε διότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Barbaros «παρενοχλήθηκε από ελληνικές φρεγάτες».
Μετά τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Μαυροειδή, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε:
«Στον Έλληνα Πρέσβη υπενθύμισαν την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli (αιτία πολέμου)».
Συγκεκριμένα σημειώνει ότι παρακολούθησαν τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Νωρίτερα, διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε διατυπωθεί η πρώτη δημόσια αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια:
«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για 12 μίλια. Εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς είμαστε υπέρ στο να λυθούν τα θέματα με έναν ειρηνικό τρόπο στο Αιγαίο.
»Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους.
»Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».
Η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο έκανε λόγο για Casus Belli.
«H σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεννηματά «το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».
«Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
ΥΠΕΞ: Ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση Μαυροειδή-Τσαβούσογλου
Προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή, ήταν η συνάντηση του Έλληνα Πρεσβευτή στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αυτό ξεκαθαρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφορικά με τις πληροφορίες περί έκτακτης κλήτευσης του Έλληνα Πρεσβευτή στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε εκτάκτως σήμερα Τρίτη τον Έλληνα πρεσβευτή προκειμένου να του ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.