Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, αφήνοντας την Αθήνα να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε στη διάρκεια δύο διαδοχικών συναντήσεων με Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ «πράσινο φως» από το ΔΝΤ να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους χωρίς να φοβάται ότι το Ταμείο θα επιμείνει δημοσίως στην πάγια θέση του, για τη διαρθρωτική φύση των περικοπών στις συντάξεις.
Ότι έχει να πει το ΔΝΤ θα το πει μετά τον Ιανουάριο, όταν θα εκπονήσει την πρώτη έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και επομένως σε αυτό το παράθυρο τριών και πλέον μηνών, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να παίξει μπάλα μόνο στο γήπεδο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με Τόμσεν και Λαγκάρντ την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου σε δύο ξεχωριστές αίθουσες του κεντρικού συνεδριακού χώρου στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ.
Στην πρώτη συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε αντιμέτωπος με αυτό που λίγο πολύ –μπορεί να εικάσει κανείς– περίμενε.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ιταλία, πως αυτές μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα και συνέστησε προσοχή στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας την άνοδο του κόστους δανεισμού τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα.
Στο επίμαχο θέμα των συντάξεων, το οποίο συζητήθηκε τόσο με τον Τόμσεν όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής με την Κριστίν Λαγκάρντ, η γραμμή του ΔΝΤ ήταν ενιαία: «Βρείτε τα με τους Ευρωπαίους, εφόσον βγαίνουν τα νούμερα».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε τη συζήτηση στη βάση του κεντρικού επιχειρήματος της ελληνικής κυβέρνησης: η περικοπή των συντάξεων δεν έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα αλλά δημοσιονομικό και σε δημοσιονομικούς όρους δεν υπάρχει λόγος να κοπούν οι συντάξεις δεδομένου ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Στο έτερο επιχείρημα του ΔΝΤ αναφορικά με το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα, σε πολλαπλάσιο επίπεδο σε σχέση με την ευρωζώνη, το αντεπιχείρημα είναι πως στην ευρωζώνη η προσθήκη ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, οι θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, αλλά η στάση του έναντι της ελληνικής κυβέρνησης έχει σαφώς μετατοπιστεί.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις συνιστούν μια «καλή μεταρρύθμιση» χωρίς όμως να της δίνουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα.
Με μια μεταβλητή λιγότερη, μετά το πέρασμα του ΔΝΤ στο πίσω κάθισμα, η εξίσωση των περικοπών ή μη στις συντάξεις παραμένει ακόμα δύσκολη.
Στους κόλπους της Κομισιόν είναι ευρέως διαδεδομένη η εκτίμηση πως δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις εφόσον τα νούμερα βγαίνουν.
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναγνωρίζουν πως στο τέλος της ημέρας η απόφαση για τις συντάξεις θα είναι πολιτική και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις 5 Νοεμβρίου στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να δοθεί σήμα προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.